Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2. Дія калій гексаціаноферату (II) к4[Fе(сn)6]

При рН < 7 цей реактив утворює з катіонами Сu2+ червоно-бурий осад купрум(II) гексаціаноферату (II):

2Сu2+ + [Fе(СN)6]4–  Сu2[Fе(СN)6].

Осад нерозчинний у розбавлених кислотах, але розчиняється в розчині амоніаку з утворенням амоніачного комплексу, а також розкладається при дії лугів:

Сu2[Fе(СN)6]4 + 4ОН  2Сu(ОН)2 + [Fе(СN)6]4.

Реакції заважають йони Fе3+, які утворюють з калій гексаціанофератом (II) осад “берлінської блакиті”. Інші катіони VI групи також утворюють з К4[Fе(СN)6] осади, але їх забарвлення є досить блідим (біле у гексаціанофератів (ІІ) кадмію і меркурію, сіро-зелене – кобальту, білідо-зелене – нікелю), тому може маскувати забарвлення Сu2[Fе(СN)6] лише при великих концентраціях Со2+, Ni2+, Сd2+, Нg2+ в порівнянні з концентрацією Сu2+.

Ця реакція дозволяє виявити йон Сu2+ у розчині при граничному розведенні 107см3/г.

Дослід. До дуже розведеного розчину СuSО4 долийте (краплями) розчин калій гексаціаноферату (II) до утворення осаду. Розділіть осад на дві пробірки, в одну додайте кілька крапель розчину амоніаку, в другу – розчин NaОН. Що спостерігається?

3. Дія натрій тіосульфату Nа2s2о3

Натрій тіосульфат, при додаванні у надлишку до підкисленого розчину солі купруму (II) і нагріванні, утворює темно-бурий осад суміші купрум (І) сульфіду з сіркою:

2Сu2+ + 2S2О32 + 2Н2О  Сu2S +2SО42 + S +4Н+.

При недостатній кількості реагенту Na2S2О3 утворюється сульфід купруму (II) СuS чорного кольору.

Цю реакцію використовують для відокремлення катіонів Сu2+ від катіонів Сd2+, оскільки у кислому середовищі йони Сd2+ з натрій тіосульфатом не утворюють осаду кадмій сульфіду і залишаються в розчині.

Дослід. Налийте в пробірку 2-3 краплі розчину купруму (II) сульфату, додайте 4-5 крапель води, 2 краплі сульфатної кислоти і 2-3 кристали Na2S2О3, перемішайте скляною паличкою і нагрійте. Що спостерігається?

4. Дія калій тіоціанату (kscn).

Іони SCN утворюють з йонами чорний осад Купрум (ІІ) тіоціанату, який поступово перетворюється в Купрум (І) тіоціанат білого кольору (утворення Купрум (І) тіоціанату пришвидшується при наявності в реакційній суміші відновників):

Cu2+ + 2SCN  Cu(SCN)2

2Cu(SCN)2  2CuSCN + (SCN)2.

Дана реакція є чутливою (P(Cu2+) = 1 мг/л), інші катіони IV аналітичної групи не заважають її проведенню, оскільки Кадмій і Кобальт осади не утворюють, а осади меркурій і нікол тіоціанатів легко розчиняються в надлишку реагента.

Дослід. Налийте в пробірку 2-3 краплі розчину купруму (II) сульфату, додайте 9–10 крапель розчину KSCN, залиште отриманий осад на 10-15 хвилин. Що спостерігається?