Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Лабораторна робота 10. Реакції та аналіз аніонів першої аналітичної групи sо,sо,со,f–, s2o32–, b4o72–, ро, с2о,SiO.

Загальна характеристика аніонів першої аналітичної групи

Груповим реагентом на аніони І аналітичної групи є барій хлорид. Барієві солі аніонів I групи не розчиняються у воді, але добре розчиняються в розведених кислотах (за винятком барій сульфату). Тому виділити аніони цієї групи груповим реагентом у вигляді осаду можливо тільки у нейтральному або слабколужному середовищі. У свою чергу І групу аніонів можна поділити на три підгрупи. До першої підгрупи належать аніони, барієві солі яких погано розчиняються в мінеральних кислотах і у воді. До цієї підгрупи належать лише сульфат-іони. Друга підгрупа І групи аніонів характеризується тим, що їх барієві солі погано розчиняються в ацетатній кислоті і воді, але добре – в мінеральних кислотах. Це оксалат-іони С2О42–, сульфіт-іони SО32–, хромат-іони СrО42–.

Третя підгрупа – решта аніонів І групи. Барієві солі цих аніонів погано розчиняються у воді, але добре – у ацетатній і мінеральній кислотах. Нижче наведено розподіл аніонів І групи на підгрупи.

Таблиця. Розподіл аніонів І групи

Підгрупа

Розчинність барієвих солей

Аніони, які належать до цієї підгрупи

І

Барієві солі погано розчиняються у воді, ацетатній і мінеральних кислотах

SO42–;

II

Барієві солі погано розчиняються у воді та ацетатній кислоті

SO32–, СrО42, С2О42, F

III

Барієві солі погано розчиняються у воді, але добре - у розчинах сильних кислот

СО32–, SiO32–, PO43–, S2O32, B4O72–

Аніони І аналітичної групи також осаджуються йонами Аg+. Їх осади розчиняються у розведеній нітратній кислоті.

Реакції аніонів першої аналітичної групи

Реакції з груповими реагентами

1. Дія розчину барій хлориду

При дії барій хлориду на аніони І аналітичної групи утворюються малорозчинні у воді осади. Деякі з них розчиняються як у слабких, так і в сильних кислотах, інші – тільки в сильних. Винятком є SО42–-іон, оскільки барій сульфат не розчиняється як у слабких, так і в сильних кислотах (в НСl). Тому реакція сульфат-іону з барій хлоридом при наявності 2М розчину НСl є характерною і дає можливість виявити цей йон при наявності інших.

Дослід. В окремих пробірках до 3-4 крапель розчинів солей, що містять аніони І аналітичної групи, долийте 3-4 краплі розчину ВаСl2. Перемішайте кожен осад і розділіть на дві пробірки, в одну додайте декілька крапель 2М розчину НСl, в другу – 3-4 краплі розчину СН3СООН. Що спостерігається?