Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2. Реакція з дифенілкарбазидом

За відсутності катіонів важких металів (див. реакція Hg2+ з дифенілкарбазидом) в присутності ацетатної буферної суміші (нейтральне або слабкокисле середовище) іони Cd2+ утворюють з дифенілкарбазидом червоно-фіолетовий осад. При наявності іонів, що заважають даній реакції, користуються наступною методикою: 1)готують розчин дифенілкарбазида в спирті, насичуючи його KSCN і додавши кристалик KI;

2)таким розчином змочують фільтрувальний папір і висушують його;

3)на підготовлений таким чином папір наносять краплину досліджуваного розчину і тримають його 1-2 хвилини над концентрованим розчином амоніаку – в присутності катіонів Cd2+ папір забарвлюється в синьо-фіолетовий колір.

3. Реакція з розчином амоніаку і калій йодидом.

Дослід. До розчину солі Кадмію (ІІ) додають розчин амоніаку до розчинення осаду, який спочатку утворюється. Потім до утвореного розчину додають декілька краплин 30-40%-го розчину KI. Через деякий час починає з’являтись білий осад тетрааммінкадмій дийодиду:

Cd2+ + 2NH3.H2O  Cd(OH)2 + 2NH4+

Cd(OH)2 + 4NH3.H2O  [Cd(NH3)4]2+ + 4H2O

[Cd(NH3)4]2+ + 2I  [Cd(NH3)4]I2

Дана реакція є досить специфічною, але не досить чутливою – концентрація Cd2+ повинна бути не менше ніж 50–100 мг/л.

Контрольна задача. Аналіз суміші катіонів шостої аналітичної групи

Для аналізу катіонів VI аналітичної групи використовується систематичний хід аналізу, який складається з трьох етапів: відокремлення та виявлення катіонів Нg2+ і Со2+; відокремлення та виявлення катіона Сu2+; виявлення катіонів Nі2+ і Сd2+.

1. Відокремлення та виявлення катіонів Нg2+, Со2+

До досліджуваного розчину (2 мл) суміші катіонів VI аналітичної групи долийте 2-3 мл 3М розчину амоніаку. Суміш перемішайте і нагрійте (2-3 хвилини), потім охолодіть. Осад (І), що утворився, містить основну сіль кобальту (II) Со(ОН)С1 і меркурій (II) амідохлорид [НgNН2]Сl, його відокремте центрифугуванням. Центрифугат (І) може містити амоніачні комплекси купруму (II), кадмію (II), ніколу (II).

До осаду (І) додайте 2М розчин сульфатної кислоти, перемішайте і центрифугуйте. Основна сіль кобальту розчиниться і йон Со2+ залишиться у центрифугаті (II), його виявіть реакцією з амоній тіоціанатом. В осаді (II) залишається меркурій (II) амідохлорид [НgNН2]Сl. Його розчиніть у концентрованій нітратній кислоті і виявіть йони Нg2+ характерними реакціями (з КІ, або відновленням).

2. Відокремлення та виявлення катіонів Си2+

До центрифугату (І), що містить амоніачні комплекси купруму (II), кадмію (II) і ніколу (II) додайте розчин сульфатної кислоти (до кислої реакції) і кристалики натрій тіосульфату. Потім нагрійте на водяній бані (3-4 хв). Катіони Сu2+ утворюють з тіосульфатом осад Сu2S (осад III), катіони Ni2+ і Сd2+ залишаються в розчині (ПІ). Осад (III) відокремте центрифугуванням. Сu2S розчиніть у розведеній азотній кислоті при нагріванні і характерною реакцією (утворення амоніачного комплексу купруму (II) синього кольору) виявіть катіони Сu2+. У центрифугаті (III) можуть бути йони Nі2+ і Сd2+.

3. Виявлення катіонів Nі2+ і Сd2+

У центрифугаті (III) виявіть окремо йони Nі2+ і йони Сd2+. Розлийте його в три пробірки. В першій пробірці виявіть йони Nі2+ характерною реакцією з диметилгліоксимом, в другій – йони Сd2+ розчином Н2S (або (NН4)2S). Якщо випадає осад чорного кольору, тоді використайте розчин у третій пробірці і виявіть йони Сd2+ після попереднього видалення йонів Нg2+ і Со2+ за методикою, описаною вище (в реакціях на йон Сd2+).

Аналіз катіонів VI аналітичної групи здійснюється за такою схемою.

Схема систематичного ходу аналізу суміші катіонів VI аналітичної групи

№ етапу

Етапи дослідження

1

Відокремлення катіонів Нg2+,Со2+: до досліджуваної суміші катіонів VI групи доливають розведений (3М) розчин амоніаку, нагрівають 2-3 хв, охолоджують і центрифугують. Осад (І): НgNН2Сl, Со(ОН)Сl. Центрифугат (І)): Сu(NН3)2+,Сd(NН3)2+,Ni(NН3)62+.

2

Відокремлення катіонів Со2+: осад (1) обробляють 1М розчином сульфатної кислоти, центрифугують. Осад (II): НgNН2Сl. Центрифугат (II): Со2+.

3

Виявлення катіонів Со2+: до центрифугату (II) додають розчин NН4SСN і суміш ізоамілового спирту з ацетоном.

4

Виявлення катіонів Нg2+: осад (II) розчиняють у концентрованій нітратній кислоті і виявляють Нg2+ характерними реакціями (з КІ або відновленням).

5

Відокремлення катіонів Сu2+: до центрифугату (І) додають 1М розчин сульфатної кислоти до кислої реакції, 2 кристали Na2S2О3, нагрівають і центрифугують. Осад (III): Сu2S. Центрифугат (III): (Nі2+ і Сd2+).

6

Виявлення катіонів Сu2+: осад (III) розчиняють в 2М розчині нітратної кислоти і виявляють Сu2+ розчином амоніаку.

7

Виявлення катіонів Nі2+ і Сd2+. у центрифугаті (III) в окремих порціях виявляють йони Nі2+ реактивом Чугаєва, йони Сd2+ -розчином Н2S (або (NН4)2S).