Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Реакції фосфат-іонів

1. Дія магнезіальної суміші

Магнезіальна суміш (суміш МgСl2, NН4Сl, NН3.Н2О) осаджує білий кристалічний осад подвійної солі амоній магній фосфату:

НРО42 + Мg2+ + NН3.Н2O  МgNH4РО4 + Н2О.

Осад розчиняється в ацетатній та мінеральних кислотах.

При осадженні фосфату осад може утворюватись не одразу, а випадати з часом. Щоб прискорити процес утворення осаду, треба потерти скляною паличкою внутрішню стінку пробірки.

Дослід. До 4-5 крапель розчину магній хлориду додайте 2-3 краплі розчину амоніаку. Осад магній гідроксиду, який випадає, розчиніть, додаючи у пробірку розчин амоній хлориду. До утвореної магнезіальної суміші додайте 4-5 крапель розчину динатрій гідрогенфосфату. Потріть скляною паличкою. Що спостерігається? Розділіть осад на дві пробірки і перевірте його розчинність у кислотах: а) ацетатній; б) нітратній.

2. Дія молібденової рідини

Молібденова рідина (розчин амоній молібдату (VI) (NН4)2МоО4 і нітратної кислоти) утворює з аніонами РО43– жовтий кристалічний осад (NH4)3[Р(Мo3O10)4]:

РO43– + 3NH4+ + 12МоО42– + 24H+  (NН4)3[Р(Мo3О10)4] + 12Н2O.

Реакцію проводять при рН<1, помірному нагріванні. НСl і аніони-відновники (SО32–, S2– та інші) заважають проведенню цієї реакції, оскільки відновлюють йон МоО42– до молібденової сині (суміш сполук молібдену різних ступенів окиснення). Для видалення відновників необхідно прокип’ятити 2-3 краплі досліджуваного розчину з 1-2 краплями концентрованої НNO3, після чого провести реакцію на РО43– -іон.

Дослід. У пробірку налийте 4-5 крапель амоній молібдату і 4-5 крапель концентрованої нітратної кислоти. До суміші додайте 2-3 краплі розчину натрій фосфату, перемішайте і нагрійте на водяній бані до 40-50°С. Що спостерігається?

Реакції силікат-іонів

Лише силікати лужних металів розчиняються у воді, решта солей силікатних кислот у воді не розчиняється. Якщо розчинні у воді силікати обробити мінеральними кислотами (Н24, НСl), то випадають в осад силікатні кислоти. Відомо кілька таких кислот: метасилікатна Н2SiO3, ортосилікатна H4SіO4, полісилікатні кислоти загальної формули хSiO2.уН2О (Н2Si2О5, H2Si3О7). Силікатні кислоти дуже слабкі. Наприклад, для ортосилікатної кислоти константи дисоціації такі: Кa1 = 1,38.10–10, Кa2 = 7,9.10–14.

1. Дія мінеральних кислот

Розведені мінеральні кислоти виділяють з концентрованих розчинів силікатів драглистий осад силікатних кислот, який при повільному доливанні мінеральної кислоти повністю застигає і не виливається з пробірки. При швидкому доливанні мінеральних кислот до розведених розчинів силікатів, силікатні кислоти утворюють колоїдний розчин і не випадають в осад тривалий час.

Дослід. Налийте в пробірку 3-4 краплі розчину натрій силікату, потім повільно краплями додавайте розчин хлоридної кислоти до утворення білого драглистого осаду (гелю). Якщо осад на холоді не утворюється, то розчин необхідно нагріти на водяній бані. Запишіть рівняння реакції.