Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_лекц_Економіка праці та СТВ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
994.3 Кб
Скачать

3. Відтворення трудових ресурсів: види, типи, режими та стадії.

Відтворенням являється процес безперервного оновлення суспільного виробництва матеріальних благ та послуг, тобто відновлення відтворення суспільного сукупного продукту, робочої сили, виробничих відносин, а також окремих видів природних ресурсів і навколишнього середовища.

Відтворення трудових ресурсів – це процес постійного і безперервного поновлення кількісних та якісних характеристик економічно активного населення.

Розрізняють наступні види відтворення трудових ресурсів:

  1. природний рух – внаслідок народжуваності і смертності людей, природний приріст населення працездатного віку;

  2. механічний (міграційний) рух – внаслідок переміщення трудових ресурсів;

  3. соціальний рух – внаслідок зміни різних соціальної структури трудових ресурсів;

  4. економічний рух – внаслідок зміни трудової активності населення.

Чисельність трудових ресурсів постійно змінюється під впливом природного та механічного руху. Природний рух трудових ресурсів зумовлюється вступом населення в робочий вік і вибуттям з нього, а механічний – територіальним переміщенням цієї категорії населення.

Для міжтериторіальних порівнянь, а також порівнянь у межах однієї території використовують відносні показники, або коефіцієнти поширення певного явища в даному середовищі. Такими є наступні коефіцієнти:

  • коефіцієнт природного поповнення трудових ресурсів:

  • коефіцієнт природного вибуття трудових ресурсів:

Вони показують, скільки в середньому становить природне поповнення і вибуття трудових ресурсів в розрахунку на 1000 осіб середньої їхньої чисельності.

Коефіцієнт природного приросту трудових ресурсів розраховується як різниця коефіцієнтів природного поповнення і вибуття трудових ресурсів:

.

Цей коефіцієнт показує середню чисельність природного приросту трудових ресурсів у розрахунку на кожну 1000 середньої чисельності трудових ресурсів.

Міграція (механічний рух) трудових аналізується за допомогою коефіцієнта механічного поповнення трудових ресурсів (КМ.П.), коефіцієнта механічного вибуття трудових ресурсів (КМ.В.) та коефіцієнта міграції, який дорівнює різниці коефіцієнтів поповнення та вибуття:

.

Загальну характеристику руху трудових ресурсів дає коефіцієнт загального приросту (КЗ.П.) трудових ресурсів:

.

Розрізняють наступні типи відтворення трудових ресурсів:

  • екстенсивне відтворенняозначає збільшення чисельності трудових ресурсів в окремих регіонах та в країні в цілому без зміни їх якісних характеристик;

  • інтенсивне відтворення пов’язане зі зміною їх якості (зростання освітнього рівня працівників, їх кваліфікації. Фізичних та розумових здібностей тощо).

Екстенсивний та інтенсивний типи відтворення трудових ресурсів взаємно доповнюють один одного.

Основним джерелом поповнення трудових ресурсів є молодь, яка вступає в працездатний вік. Чисельність цієї категорії залежить від режиму її відтворення.

Виділяють наступні режими відтворення трудових ресурсів:

1 – розширене відтворення – перевищення кількості народжень над числом смертей на 1000 осіб населення;

2 – просте відтворення – відсутність приросту чисельності населення, тобто кількість народжених дорівнює числу померлих на 1000 осіб населення;

3 – звужене відтворення – відсутність природного приросту на фоні його абсолютного зменшення, тобто спостерігається зниження рівня шлюбності, народжуваності, зростання дитячої смертності тощо.

Відтворення у своєму руслі послідовно проходить фази виробництва, розподілу, обміну та споживання. Стосовно відтворення трудових ресурсів як специфічного чинника виробництва процес відтворення складається з таких фаз:

  1. фаза формування та відшкодування людських ресурсів. Метою цієї фази являється найповніше задоволення потреб суспільства у високоосвічених та кваліфікованих громадянах, які здатні забезпечити ефективне функціонування та розвиток усіх сфер організації соціального (політичного, економічного, духовного) життя. Фаза включає:

а) безперервну появу нових трудових ресурсів в результаті переходу молоді в працездатний вік;

б) відновлення здатності до праці;

в) одержання освіти, здобуття спеціальності і певної кваліфікації.

Держава повинна на даному етапі відтворення трудових ресурсів:

  • створити об’єктивні закони народонаселення та активно використовувати їх в процесі розробки та реалізації демографічної політики,

  • створити та впровадити концепції розвитку системи багаторівневої безупинної освіти та професійної орієнтації з урахуванням потреб та особливостей функціонування суспільства;

  • розробити та реалізувати основні напрямки діючої соціальної політики для вдосконалення умов життєдіяльності, поліпшення соціального забезпечення та використання вільного часу.

  1. фаза розподілу та перерозподілу людських ресурсів. Мета фази – забезпечення найефективнішої зайнятості працездатного населення, оптимального розподілу та перерозподілу кваліфікованої робочої сили між галузями народного господарства. Ефективна зайнятість забезпечується шляхом організації та вдосконалення робочих місць як в матеріальному виробництві, так і невиробничій сфері, оптимізацією вдосконалення як в державному, так і всесвітньому масштабах.

  2. фаза оптимального використання. Дана фаза являється поточною в процесі відновлення трудових ресурсів, тому що в ній реалізується здатність людини до творчої праці, виробляються духовні та матеріальні блага, забезпечуються збільшення виробництва та підвищення якості суспільної праці, що, в свою чергу, залежить від розвитку високих технологій, підвищення продуктивності живої праці, запровадження наукової організації праці, вдосконалення соціального розвитку трудових колективів, використання ефективних форм та методів управління персоналом підприємства тощо.

Всі фази відтворення трудових ресурсів пов’язані між собою.

Формування та розподіл трудових ресурсів через систему взаємопов’язаних показників відображається у балансі трудових ресурсів.

Зведений баланс трудових ресурсів складається з двох частин:

    1. перша частина показує наявність трудових ресурсів та їх складові компоненти (працездатне населення в працездатному віці, працюючі пенсіонери та підлітки);

    2. друга частина характеризує їх розподіл за суспільними групами (робітники, службовці, фермери), видами зайнятості (зайняті в суспільному господарстві, навчанням з відривом від виробництва, в домашньому господарстві та особистому господарстві, тощо), сферами (у матеріальному виробництві та невиробничій сфері) та галузями народного господарства (у промисловості, будівництві, сільському господарстві, торгівлі, транспорті, освіті тощо).

Аналіз трудових ресурсів ведеться за двома напрямками:

  1. дослідження демографічних основ відтворення трудових ресурсів (тобто чисельність, динаміка, склад населення), при цьому використовуються дані перепису та поточного обліку населення про його чисельність, структуру, природний та механічний рух;

  2. дослідження трудові ресурси (тобто їх чисельність, динаміка, розподіл та використання у народному господарстві), при цьому використовують дані перепису про стан зайнятості в різних аспектах, звітні баланси трудових ресурсів, одноразові дослідження та дані поточної статистики праці (про використання робочого часу, плинність кадрів, професійно-кваліфікаційний склад, механізацію праці тощо).

Існує наступна методика розрахунку ресурсної частини балансу трудових ресурсів:

    1. обґрунтовується чисельність населення в працездатному віці (за даними демографічного прогнозу);

    2. оцінюється чисельність працюючих пенсіонерів за плановий період:

де Ппл(ф)пр – чисельність працюючих пенсіонерів у плановому періоді (на останню звітну дату);

Чпл (ф) – чисельність чоловіків та жінок у першому п’ятиріччі пенсійного віку на плановий період (на останню звітну дату);

К – коефіцієнт трудової активності чоловіків та жінок першого п’ятиріччя пенсійного віку (за даними перепису), який розраховується яки середня арифметична зважена.

    1. визначається чисельність зайнятих в особистому господарстві:

,

де Опл (ф) – чисельність зайнятих в особистих формах господарства у плановому періоді (на останню звітну дату);

Ж – чисельність жінок, які виявили бажання працювати в особистому господарстві;

Дпл (ф) – чисельність дітей віком до 1,5 року на плановий період (на останню звітну дату).

    1. розраховується чисельність зайнятих у народному господарстві:

З = ТР – О – У,

де ТР – чисельність трудових ресурсів;

О – чисельність зайнятих в домашньому та особистому господарстві;

У – чисельність учнів 16 років та старше, які навчаються з відривом від виробництва.

При розробці балансу трудових ресурсів визначається потреба галузей народного господарства в робочій силі на плановий період, для цього використовують індекси росту обсягів випуску продукції та продуктивності праці в матеріальному виробництві, дні про планове розширення сітьових показників у невиробничій сфері та нормативи трудовитрат по кожному виду послуг.