Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва звільняються гро­

209

мадяпи та юридичні особи у разі використання зе­мельних ділянок для будівництва шкіл, дошкільних закладів, державних об'єктів охорони здоров'я, куль­тури, фізкультури та спорту, соціального забезпечен­ня, державних об'єктів дорожнього будівництва, куль­тових споруд релігійних організацій, кладовищ, ме­ліоративних систем, протиерозійних, протизсувних і протиселевих споруд, під будівництво і обслуговуван­ня жилих будинків і господарських будівель, для розміщення внутрігосподарських об'єктів сільського­сподарських, рибогосподарських і лісогосподарських підприємств, організацій та установ, видобування торфу за умови повернення земельних ділянок у ста­ні, придатному для попереднього використання, під об'єкти і території природно-заповідного фонду.

2. Здійснення внутрігосподарського будівництва сільськогосподарськими або лісогосподарськими під­приємствами, організаціями, установами, а також громадянами провадиться без відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського вироб­ництва.

Частина перша коментованої статті встановлює ви­черпний перелік випадків звільнення від відшкодуван­ня втрат сільськогосподарського та лісогосподарсько­го виробництва. Цей перелік не тотожний переліку випадків звільнення, встановленому постановою КМУ «Про розміри та порядок визначення втрат сільсько­господарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню» від 17.11.97 р. № 1279, а тому слід мати на увазі, що перелік випадків звільнен­ня від відшкодування втрат, встановлений зазначеною постановою КМУ чинний тільки в частині, яка не су­перечить ст. 208 Земельного кодексу згідно п. З При­кінцевих положень. При визначенні використання земельних ділянок для будівництва шкіл, дошкільних закладів, державних об'єктів охорони здоров'я, куль­тури тощо, слід виходити з того, що під пільгу, викла­дену у цій статті підпадають тільки ті заклади та уста­

209

нови, які створені і відповідають вимогам законів України: «Про освіту» в редакції від 23.03.96 р., «Про загальну середню освіту» від 18.05.99 р., «Про дошкіль­ну освіту» від 11.07.2001 р.. Основам законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.92 р., Основам законодавства України про культуру від 14.02,92 р., «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р., «Про дорожній рух» від 30.06.93 р., «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.91 р., «Про меліорацію земель» від 14.01.2000 р., «Про природно-заповідний фонд України» від 16.06.92 р. тощо. Щодо видобуван­ня торфу, то при вилученні (викупі) земельних діля­нок для цієї мети, втрати сільськогосподарського (лісо­господарського) виробництва не відшкодовуються тільки у тому разі, якщо після закінчення видобутку торфу на цій земельній ділянці вона буде приведена у стан, при­датний до використання відповідно у сільськогосподар­ському або лісогосподарському виробництві. Якщо ж вона не буде приведена у такий стан — втрати сіль­ськогосподарського і лісогосподарського виробництва підлягають відшкодуванню на загальних підставах.

Частина друга цієї статті конкретизує положення частини першої про звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського ви­робництва у разі здійснення внутрігосподарського бу­дівництва сільськогосподарськими, рибогосподарськи­ми та лісогосподарськими підприємствами, установа­ми та організаціями, долучаючи до суб'єктів звільнен­ня від відшкодування ще й громадян (тобто будь-яких фізичних осіб). Ця пільга поширюється на всіх фізич­них осіб і тільки на зазначених у цій статті юридич­них осіб, тобто тих юридичних осіб, які відповідно до законодавства, статуту, довідки органів статистики про включення до ЄДРПОУ відносяться до сільськогоспо­дарських, лісогосподарських чи рибогосподарських. Під внутрігосподарським будівництвом слід розуміти будь-яке будівництво об'єктів, споруд, яке відповідає вимо­гам законодавства, землевпорядній документації (зо­крема, проектам землеустрою) і здійснюється для ве­

209

дення сільського, лісового, рибного господарства (тобто за якого не змінюється цільове призначення земель­ної ділянки, визначене у земельно-кадастровій доку­ментації).

Стаття 209. Використання коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва (Дію частини першої статті 209 зупинено на 2002 рік в частині спрямування коштів, що надходять у по­рядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісо­господарського виробництва, Автономній Республіці Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам згідно із Законом № 2905111 (2905 14) від 20.12.2001)

1. Втрати сільськогосподарського і лісогосподар­ського виробництва, зумовлені вилучення сільсько­господарських угідь, лісових земель та чагарників, підлягають відшкодуванню і зараховуються на спе­ціальні рахунки відповідних місцевих рад у таких розмірах:

Автономній Республіці Крим, обласним радам — 25 відсотків;

районним радам — 15 відсотків;

міським, сільським, селищним радам — 60 відсот­ків;

міським радам Києва та Севастополя — 100 від­сотків.

2. Кошти, які надходять у порядку відшкодуван­ня втрат сільськогосподарського і лісогосподарсько­го виробництва, використовуються виключно на осво­єння земель для сільськогосподарських і лісогоспо­дарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охо­рону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою. Використання цих коштів на інші цілі не допускається.

Частина перша коментованої статті визначає пере­лік суб'єктів, якими здійснюється відшкодування втрат

210

сільськогосподарського та лісогосподарського виробни­цтва у разі вилучення земель для цілей, ве пов'язаних з веденням сільського або лісового господарства. Коло суб'єктів, яким відшкодовуються втрати сільськогос­подарського та лісогосподарського виробництва, зумо­влені викупом земельних ділянок, обмеженням прав власників і землекористувачів, погіршенням якості угідь внаслідок негативного впливу законодавством не визначений, відтак — вони тимчасово відшкодуванню ве підлягають, до внесення відповідних змін до земель­ного законодавства України. Порядок зарахування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського ви­робництва на рахунки відповідних місцевих рад поши­рюється, отже, тільки на випадок вилучення земельних ділянок для несільськогосподарських або лісогосподар­ських потреб. Вилучення земельних ділянок здійсню­ється у порядку, визначеному статтями 149-151 Зе­мельного кодексу. Вказівка на зарахування на спеці­альні рахунки місцевих рад означає, що для зарахуван­ня коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського ви­робництва, необхідно відкрити окремий рахунок, який би обслуговував операції із зазначеними коштами. Ко­шти, що надходять на цей рахунок місцевих рад, вклю­чаються до місцевого бюджету відповідно до Бюджет­ного кодексу України. Відшкодування проводиться шляхом зарахування коштів на спеціальні рахунки тих рад, на території юрисдикції яких розташовані дані земельні ділянки.

Відповідно до частини другої коментованої статті, встановлюється вичерпний перелік цілей використан­ня коштів, отриманих від відшкодування втрат сіль­ськогосподарського та лісогосподарського виробниц­тва. При цьому слід розуміти, що освоєння земель для сільськогосподарських або лісогосподарських потреб означає переведення земель із інших категорій у ка­тегорію земель сільськогосподарського призначення або лісового фонду. Поліпшення угідь означає підви­щення їх балу оцінки у земельно-кадастровій доку-

210

ментації, зокрема, при проведенні бонітування ґру^. тів відповідно до ст. 199 Земельного кодексу. Ох0р0. на земель визначається розділом шостим Земельно, го кодексу. Кошти, які надходять місцевим радам як відшкодування втрат сільськогосподарського і лісо­господарського виробництва, не є їх прибутком, щ0 підлягає оподаткуванню, згідно ст. 7.11 Закону Укра­їни «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 р. Законодавство, на жаль, не встановлює чітко правової відповідальності за нецільо­ве використання зазначених коштів: на відповідних посадових осіб може бути накладено дисциплінарне стягнення, а відповідні акти органів місцевого само­врядування щодо нецільового використання коштів можуть бути визнані недійсними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]