Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Глава 12. Землі водного фонду

Стаття 58. Склад земель водного фонду

1. До земель водного фоцду належать землі, зайняті:

а) морями, річками, озерами, водосховищами, ін­шими водними об'єктами, болотами, а також остро­вами;

б) прибережними захисними смугами вздовж мо­рів, річок та навколо водойм;

в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них;

1Офіційшш вісник України.— 1998.— № 27.— Ст. 997. 8 Офіційний вісник України.— 1999,— № 46.— Ст. 2285. 3 Відомості Верховної Ради України.— 1996.— № 45.— Ст. 238; 2001.— зі 15.— Ст. 74.

54

г) береговими смугами водних шляхів.

2. Для створення сприятливого режиму водних об'єктів уздовж морів, навколо озер, водосховищ та інших водойм встановлюються водоохоронні зони, розміри яких визначаються за проектами земле­устрою.

Частина перша ст. 58 закріплює перелік земель вод­ного фонду України. Вказаний перелік є вичерпним. При цьому частина перша ст. 58 ЗК за змістом повні­стю відповідає ст. 4 Водного кодексу України «Землі водного кодексу». Вперше виділення земель водного фонду як самостійної категорії земель було законодав­че закріплено в ст. 4 «Основи земельного законодавст­ва Союзу РСР і союзних республік» від 13 грудня 1968 року.1 Потім аналогічне положення було закріплено в Земельному кодексі Української РСР від 8 липня 1970 року.2 Згідно зі ст. 141 Земельного кодексу Укра­їнської РСР землями державного водного фонду визна­вались землі, зайняті водоймами (ріки, озера, водосхо­вища, канали, внутрішні моря, територіальні води та ін.), гідротехнічними та іншими водогосподарськими спо­рудами, а також землі, виділені під смуги відведення по берегах водойм, під зони охорони тощо.

Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001 року виділяє кілька видів земель водного фонду. До першо­го виду відносяться землі зайняті безпосередньо вод­ними об'єктами, болотами та островами. Фактично усі водні об'єкти займають земельні ділянки, на яких вони знаходяться. Виняток складають тільки підземні води та джерела, так як вони розташовані у надрах.

До другого виду земель водного фонду можна від­нести землі зайняті: прибережними захисними смуга­ми вздовж морів, річок та навколо водойм; землі, виді­лені під смуги відведення для гідротехнічних, інших

1 Відомості Верховної Ради СРСР.— 1968.— № 51.-— Ст. 485.

2 Відомості Верховної Ради Української РСР.— 1970.— № 29.— Ст. 205.

54

водогосподарських споруд і каналів; береговими сму­гами водних шляхів. Ця категорія земель признача­ється для охорони водних об'єктів від забруднення, засмічення, виснаження та здійснення певної господар­ської діяльності, пов'язаної з використанням водних об'єктів.

Окрему групу земель водного фонду складають зе­млі, зайняті гідротехнічними, іншими водогосподарсь­кими спорудами та каналами.

Порядок користування землями водного фонду визначено постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 502.1 Згідно з цим норматив­ним актом право користування земельною ділянкою на землях водного фонду виникає після встановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання відповідного документа, що посвідчує це право. Корис­тувачі земель водного фонду зобов'язані: виконувати заходи щодо охорони земель від ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними і ра­діоактивними речовинами та від інших процесів руй­нування; суворо дотримуватися встановленого режи­му для зон санітарної охорони, прибережних захисних смуг, смут відведення, берегових смуг водних шляхів; запобігати проникненню у водні об'єкти стічних вод, пестицидів і добрив через прибережні захисні смуги.

Частина друга ст. 58 ЗК присвячена водоохоронним зонам водних об'єктів. При цьому вони закріплюють­ся тільки у відношенні поверхневих водних об'єктів (природних водойм, водотоків та штучних водойм) та морів.

Водоохоронні зони — це земельні ділянки, які є при­родоохоронною територією з урегульованою господар­ською діяльністю.

Згідно ст. 87 Водного Кодексу України водоохоронні зони встановлюються з метою створення сприятливо­го режиму водних об'єктів, а також попередження їх забруднення, засмічення, вичерпання, знищення навко-ловоди их рослин і тварин та зменшення коливань стоку

*ЗП України.— 1996.— № 11.— Ст. 326.

55

вказаних водних об'єктів. Таким чином, призначення

водоохоронних зои є найбільш різноманітним, чим за­кріплено в Земельному кодексі України.

Порядок визначення розмірів і меж водоохоронних

зон та режиму ведення господарської діяльності в них затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1996 року № 486.1 Згідно з цим норматив­ним актом розміри і межі водоохоронних зон визна­чаються проектом на основі нормативно-технічної до­кументації. Проекти зон розробляються на замовлен­ня органів водного господарства та інших спеціально уповноважених органів. Після розробки вони підляга­ють узгодженню з органами охорони навколишнього природного середовища, земельних ресурсів, власника­ми землі, землекористувачами і затверджуються від­повідними місцевими органами державної виконавчої влади та виконавчими комітетами Рад.

Водоохоронна зона має як внутрішню, так і зовніш­ню межі. Внутрішня межа водоохоронної зони збіга­ється з мінімальним рівнем води у водному об'єкті. При цьому не має значення категорія водного об'єкта або його правовий режим. Зовнішня межа водоохорон­ної зони залежить від категорії земель, населених пунк­тів, а також від природних характеристик водних об'­єктів. Наприклад, для гірських і передгірських річок зовнішня межа водоохоронної зони визначається з урахуванням геоморфологічних та гідрологічних умов, а також селевих та зсувних явищ.

На землях водоохоронних зон встановлюється осо­бливий правовий режим господарювання. Зокрема, на території водоохоронної зони забороняється: викори­стання стійких та сильнодіючих пестицидів; розміщен­ня кладовищ, скотомогильників, звалищ, полів фільт­рації; скидання неочищених стічних вод з використан­ням балок, кар'єрів, струмків тощо.

До складу водоохоронних зон входять зони санітар­ної охорони. Зона санітарної охорони - територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-

1 ЗП України.— 1996.— № 10.— Ст. 318.

55

епідеміологічний режим з метою запобігання погір­шення якості води джерел централізованого господар­сько-питного водопостачання, а також забезпечення охорони водопровідних споруд.

Правовий режим зон санітарної охорони визначений постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року № 2024.1 Ці зони поділяються на три пояси особливого режиму (зона суворого режиму, зона обме­ження господарської діяльності, а також територія, що призначається для здійснення спостережень).

Стаття 59. Право на землі водного фонду

1. Землі водного фонду можуть перебувати у дер­жавній, комунальній та приватній власності.

2. Громадянам та юридичним особам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого са­моврядування можуть безоплатно передаватись у власність замкнені природні водойми (загальною площею до 3 гектарів). Власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створю­вати рибогосподарські, протиерозійні та інші штуч­ні водойми.

3. Державним водогосподарським організаціям за рішенням органів виконавчої влади або органів міс­цевого самоврядування надаються у постійне корис­тування землі водного фонду для догляду за водни­ми об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами тощо.

4. Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самовря­дування із земель фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захи­сних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарсь­ких потреб, культурно-оздоровчих, науково-дослідних робіт тощо.

1 Офіційний вісник України.-— 1998.— № 51.— С. 31.

56

5. Використання земельних ділянок водного фон­ду для рибальства здійснюється за згодою їх влас­ників або за погодженням із землекористувачами.

На землі водного фонду закріплюються три форми власності. Тому вказана категорія земель може знахо­дитись як у державній так і у комунальній та приват­ній власності

Частина друга ст. 59 ЗК України присвячена виник­ненню права приватної власності на водні об'єкти. Передачу водних об'єктів у приватну власність можуть провадити лише органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування. Тому можна зробити висно­вок, що певні водні об'єкти можуть знаходитись у ко­мунальній власності.

Вказані органи самі приймають рішення про мож­ливість передачі водного об'єкта у приватну власність. Законодавець закріпив лише право таких органів, а не їх обов'язок.

У приватну власність можуть бути передані тільки замкнені природні водоймища (загальною площею до З гектарів). Між тим термін «замкнені» зовсім не за­стосовується у Водному кодексі України. Аналіз вод­ного законодавства дозволяє зробити висновок, що зам­кненими водоймами є невеликі за площею й непроточ­ні водоймища, які не мають гідравлічного зв 'язку з дру­гими водними об'єктами. Стаття З ВК України до при­родних водойм відносить тільки озера. Таким чином у приватну власність можуть бути передані невеликі за площею озера (до 3 гектарів), які не мають гідравлі­чного зв'язку з другими водними об'єктами.

Надана стаття ЗК не містить обмежень у відношен­нях суб'єктів приватної власності на замкнені природні водойми. Усі фізичні особи (громадяни України, інозем­ні громадяни, особи, які не мають громадянства), а та­кож юридичні особи можуть мати у приватній власно­сті замкнені природні водойми (загальною площею до З гектарів).

Власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські,

56

протиерозійні та інші штучні водойми. Таке право на-дається власнику земельної ділянки, а тому орендато­ри земельних ділянок та постійні землекористувачі не мають права створювати штучні водойми.

Частина третя і четверта коментованої статті закрі­плює можливість використання земель водного фонду на праві постійного землекористування та тимчасово­го (на умовах оренди).

Коло суб'єктів, які здійснюють права постійного землекористування обмежене, як за формами власнос­ті юридичної особи, так і за цілями використання зе­мель водного фонду. На праві постійного землекорис­тування земельні ділянки водного фонду надаються тільки державним водогосподарським організаціям для догляду за водними об'єктами, прибережними за­хисними смугами, смугами відведення, береговими сму­гами водних шляхів, гідротехнічними спорудами тощо.

Усім іншим юридичним і фізичним особам земель­ні ділянки надаються на умовах оренди. Однак части­на 4 ст. 59 допускає можливість використання на умо­вах оренди також озер, водосховищ, інших водойм, бо-лот та островів для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, науково-дослідних робіт тощо.

Між тим, оренда водних об'єктів регулюється ст. 51 ВК України. Вона допускається тільки у відношенні водних об'єктів місцевого значення та ставків, що зна­ходяться в басейнах річок загальнодержавного значен­ня. Оренда водних об'єктів, яка закріплена у Земель­ному кодексі, не залежить від значення водних об'єк­тів. Тому в оренді можуть знаходитись поверхневі во­дойми (природні та штучні) незалежно від їх правово­го режиму. Вони надаються тільки для певної мети. Усе це дозволяє стверджувати про необхідність внесен­ня відповідних змін у Водному кодексі України, так як згідно частини 2 ст. З ЗК України нормативно — правові акти про надра, ліси, води, рослинний і тварин­ний світ застосовуються, якщо вони не суперечать Зе­мельному кодексу.

56

Для здійснення рибальства з використанням земель водного фонду особа зобов'язана отримати згоду влас­ника або узгодити це питання із землекористувачем.

Стаття 60. Прибережні захисні смуги

1. Вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих вод­них об'єктів від забруднення і засмічення та збере­ження їх водності у межах водоохоронних зон виді­ляються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]