Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. У випадках, коли земельна ділянка цією осо­бою протягом встановленого строку не відчужена, така ділянка підлягає примусовому відчуженню за рішенням суду.

3. Особа, до якої переходить право власності на земельну ділянку і яка не може набути право влас­ності на землю, має право отримати її в оренду.

Зазначена стаття є новою в Земельному кодексі Укра­їни і регулює відносини, пов'язані з припиненням права власності особи на земельну ділянку, якій остання не може належати на відповідному титулі. Стаття скла­дається із трьох частин, які визначають: а) обов'язко­вість відчуження земельної ділянки; б) можливість відчуження земельної ділянки примусово за рішенням судових органів; в) можливість отримання земельної ділянки в оренду особою, якій земельна ділянка не може належати на праві власності.

Земельний кодекс України встановив обмеження щодо можливості окремих суб'єктів земельних право­відносин набувати право власності на земельні ділян­ки. Зокрема, іноземні громадяни та особи без громадян­ства можуть набувати права власності лише на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в ме­жах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами на­селених пунктів, на яких розташовані об'єкти неру­хомого майна, що належать їм на праві приватної вла­сності. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а та­кож особами без громадянства, протягом року повинні підлягати відчуженню.

Таким чином, іноземні громадяни, а також особи без громадянства не можуть володіти на праві приватної власності: а) земельними ділянками сільськогосподар­ського призначення; б) земельними ділянками несіль-ськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких відсутні об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Зазначені категорії земельних ділянок, у випадках, коли вони приймаються відповідними особами у спад­щину, повинні добровільно відчужуватися у власність держави або територіальних громад протягом одного року. Якщо земельна ділянка цією особою не відчу­жена, така ділянка підлягає примусовому відчуженню за рішенням суду.

Важливою у коментованій статті є частина, яка пе­редбачає можливість для особи, до якої переходить право власності на земельну ділянку і яка не може його набути, орендувати цю земельну ділянку.

Оренда землі — це засноване на договорі строкове, платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для здійснення підприємниць­кої та іншої діяльності. Орендодавцями земельної ді­лянки можуть бути органи місцевого самоврядуван­ня, — сільські, селищні, міські ради або районні, обла­сні, Київська і Севастопольська міські державні ад­міністрації. Рада міністрів Автономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів України у межах їх пов­новажень.

Питання, пов'язані з орендою земельних ділянок особами, яким зазначені ділянки не можуть належати на праві власності, вирішуються у порядку, визначено­му Законом України від 6 жовтня 1998 р. «Про орен­ду землі».1

1 Відомості Верховної Ради, 1998.— №№ 46-47.— С. 280.

146

Стаття 146. Викуп земельних ділянок для суспільних потреб

1. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визна­чених цим Кодексом, мають право викупу земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб, для таких суспільних потреб:

а) під будівлі і споруди органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

б) під будівлі, споруди та інші виробничі об'єкти державної та комунальної власності;

в) під об'єкти природно-заповідного та іншого при­родоохоронного призначення;

г) оборони та національної безпеки;

ґ) під будівництво та обслуговування лінійних об'єктів та об'єктів транспортної і енергетичної ін­фраструктури (доріг, газопроводів, водопроводів, лі­ній електропередачі, аеропортів, нафто- та газових терміналів, електростанцій тощо);

д) під розміщення дипломатичних та прирівняних до них представництв іноземних держав та міжнарод­них організацій;

е) під міські парки, майданчики відпочинку та інші об'єкти загального користування, необхідні для об­слуговування населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]