Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. Розміри та режим використання земельних ді­лянок смуг відведення визначаються за проектами землеустрою, які розробляються і затверджуються в установленому порядку.

3. Земельні ділянки в межах смут відведення на­даються для створення водоохоронних насаджень, берегоукріплювальних та протиерозійних гідротех­нічних споруд, будівництва переправ тощо.

Смути відведення — це земельні ділянки водного фонду, на яких встановлюється особливий режим їх використання з метою забезпечення експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження і руйнування каналів зрошувальних і осушувальних систем, гідро­технічних та гідрометричних споруд, водойм і гребель на берегах річок. Смути відведення зараз є самостій­ною частиною земель водного фонду. Проте, згідно зі ст. 24 ВК України від 20 жовтня 1972 року вони нале­жали до прибережних смут (зон).

Розміри та режим використання земельних ділянок смут відведення визначаються за проектами землеуст­рою. Проекти землеустрою розробляються і затверджу­ються водокористувачами за погодженням зі спеці­ально уповноваженими центральними органами вико­навчої влади з питань екології і природних ресурсів

та водного господарства.

Земельний кодекс не вказує суб'єктів користування смутами відведення. Згідно ст. 91 ВК України земель­ні ділянки в межах цих смуг надаються органам вод­ного господарства та іншим організаціям для спеці­альних потреб. Вони мають право користуватися ними для створення водоохоронних насаджень, берегоукріп­лювальних та протиерозійних гідротехнічних споруд, будівництва переправ тощо. Водний кодекс України додатково закріплював можливість створення в цих смугах виробничих приміщень. Проте, Земельний ко­декс не містить в ст. 63 такої можливості. Тому в цій частині Водний кодекс України суперечить Земельно­му кодексу України.

Стаття 64. Берегові смуги водних шляхів

1. На судноплавних водних шляхах за межами населених пунктів для проведення робіт, пов'язаних з судноплавством, встановлюються берегові смуги.

2. Розміри берегових смуг водних шляхів визна­чаються за проектами землеустрою, які розробляють­ся і затверджуються в установленому порядку.

3. Порядок встановлення та використання берего­вих смуг водних шляхів визначається Кабінетом Міністрів України.

Берегові смуги водних шляхів є складовою части­ною земель водного фонду. Вони встановлюються тіль­ки на судноплавних водних шляхах за межами насе­лених пунктів. Згідно зі ст. 67 Водного кодексу Укра­їни перелік внутрішніх водних шляхів, віднесених до категорії судноплавних, затверджується Кабінетом Міністрів України. Кабінетом Міністрів України по­становою від 12 червня 1996 року № 640 затверджено Перелік внутрішніх водних шляхів, що належать до категорії судноплавних.1 В Переліку окремо виділені річкові та морські шляхи. Річковий шлях має певні

1 8П України.— 1996.— № 13.— Ст. 364.

59

особливості. Його індивідуалізуючими ознаками є на­зва річки, довжина судноплавної ділянки, нижня та верхня межа ділянки, а також її адміністративна роз-ташованість.

Берегові смуги водних шляхів повинні використо­вуватися за цільовим призначенням. Вони встановлю­ються з єдиною метою — для проведення робіт, пов'я­заних з судноплавством.

В земельному законодавстві не встановлюються конкретні розміри земельних ділянок берегових смуг водних шляхів. Розміри берегових смут водних шля­хів визначаються за проектами землеустрою. Проекти землеустрою розробляються і затверджуються Мініс­терством транспорту України за погодженням з від­повідними органами охорони навколишнього природ­ного середовища, водного господарства і земельних ресурсів.

Порядок встановлення берегових смут водних шля­хів та користування ними затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 347.1

У межах берегових смут водних шляхів дозволяєть­ся: влаштування причалів, установлення пристроїв для навантаження і розвантаження самохідних суден і барж, тимчасових пристроїв для швартування суден і наплав­них споруд, а також тимчасове зберігання вантажів та механічної тяги суден; установлення берегових навіга­ційних знаків та гідрометрологічних постів; зберіган­ня твердого палива для суден підприємств і організа­цій водного транспорту, а також тимчасове зберігання судового обладнання; влаштування тимчасових зимових приміщень і проведення інших робіт у разі випадкової зимівлі чи виходу з експлуатації судна.

Берегові смути водних шляхів можуть знаходитись у державній чи приватній власності. Можливість їх знаходження в комунальній власності обмежена, так як вони встановлюються за межами населених пунк­тів. Чинне земельне законодавство закріплює можли­

1 Офіційний вісник України.— 1996,— № 16.— С. 80.

59

вість використання земель берегових смуг водних шля­хів як на праві постійного землекористування, так і на

умовах оренди. Користувачі цих земель водного фон­ду в першу чергу зобов'язані використовувати їх за при­значенням. Використання земельної ділянки не за ці­льовим призначенням є підставою припинення права власності, права постійного користування, або достро­кового розірвання договору оренди. По-друге, суворо дотримуватися встановленого режиму використання смуг відведення для водних шляхів. При використан­ні берегових смуг водних шляхів користувачі додатково зобов'язані вживати заходи для охорони цих земель від ерозії, зсувів, руйнування, підтоплення і забруднен­ня. Згідно зі ст. ПО ВК України винні особи за пору­шення режиму господарської діяльності у водоохорон­них зонах та на землях водного фонду несуть юридич­ну відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]