Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Власники земельних ділянок зобов'язані: а) забезпечувати використання їх за цільовим призначенням;

90

б) додержуватися вимог законодавства про охоро­ну довкілля;

в) своєчасно сплачувати земельний податок;

г) не порушувати прав власників суміжних земель­них ділянок та землекористувачів;

ґ) підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі;

д) своєчасно надавати відповідним органам вико­навчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших при­родних ресурсів у порядку, встановленому законом;

е) дотримуватися правил добросусідства та обме­жень, пов'язаних з встановленням земельних серві­тутів та охоронних зон;

є) зберігати геодезичні знаки, протиерозійні спо­руди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

2. Законом можуть бути встановлені інші обов'яз­ки власників земельних ділянок.

Серед передбачених обов'язків власників землі ва­жливе місце займає раціональне і ефективне викорис­тання земельної ділянки згідно з її цільовим призна­ченням і умовами надання. При раціональному вико­ристанні земельної ділянки якість ії повинна не погір­шуватися, а поліпшуватися. Тому на власника покла­дається обов'язок застосовувати природоохоронні тех­нології виробництва, підвищувати родючість землі, не допускати погіршення екологічного становища на те­риторії внаслідок своєї господарської діяльності, при­ймати заходи щодо недопущення забруднення, погір­шення або знищення земельної ділянки. При викори­станні земельної ділянки не за цільовим призначен­ням або нераціональними засобами можливе припи­нення права власності.

Найважливішим обов'язком власника є своєчасна сплата податку за земельну ділянку. Власник земель­ної ділянки зобов'язаний не порушувати права інших власників, дотримуватися правил добросусідства, не чинити перешкод суміжним власникам. Власники земельних ділянок повинні обирати такі способи ви­користання земельних ділянок відповідно до їх цільо­вого призначення, при яких власникам, землекористу­вачам сусідніх земельних ділянок завдається най­менше незручностей (затінення, задимлення, неприєм­ні запахи, шумове забруднення тощо). Власники зобо­в'язані не використовувати земельні ділянки способа­ми, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за ці­льовим призначенням; приймати заходи щодо недо­пущення можливості стоку дощових і стічних вод, проникнення ядохімікатів і мінеральних добрив на суміжні земельні ділянки (неприпустимий вплив).

Власники земельних ділянок зобов'язані співпрацю­вати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них, та використання діля­нок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських куль­тур та охорони земель (обмін земельних ділянок, раці­ональна організація територій, дотримання сівозмін, встановлення, зберігання межових знаків тощо).

Законодавство накладає на власника обов'язок збе­рігати та утримувати у належному стані геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем, дотримуватися режиму санітар­них зон і територій, що особливо охороняються, вико­нувати інші природоохоронні обов'язки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]