Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Глава 11. Землі лісового фонду

Стаття 55. Визначення земель лісового фонду

1. До земель лісового фонду належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою ро­слинністю, нелісові землі, які надані та використо­вуються для потреб лісового господарства.

2. До земель лісового фонду не належать землі, зайняті:

а) зеленими насадженнями у межах населених пунктів, які не віднесені до категорії лісів;

б) полезахисними лісовими смугами, захисними насадженнями на смугах відводу залізниць, захисни­ми насадженнями на смугах відводу автомобільних доріг, захисними насадженнями на смугах відводу каналів, гідротехнічних споруд та водних об'єктів;

51

в) окремими деревами і групами дерев, чагарни­ками на сільськогосподарських угіддях присадибних, дачних і садових ділянках.

Землі лісового фонду є однією з категорій земель України (пункт «е» статті 19 Земельного кодексу Укра­їни). Віднесення земель до цієї категорії або зміна їх призначення, встановлення та зміна меж здійснюєть­ся на підставі рішень органів державної влади та ор­ганів місцевого самоврядування відповідно до їх пов­новажень (статті 6-17 та 20 Земельного кодексу Укра­їни; статті 33, 43, 44 Закону України від 21 травня 1997 року «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Визначення меж на місцевості і внутрігосподарсь­ка організація території лісового фонду здійснюється в порядку лісовпорядкування (стаття 93 Лісового ко­дексу України).

Порушення порядку встановлення та зміни цільо­вого призначення цих земель є підставою для визнан­ня недійсними рішень органів державної влади та ор­ганів місцевого самоврядування (стаття 21 Земельно­го кодексу).

Компетенція Верховної Ради України, Верховної Ради Республіки Крим, а також місцевих органів вла­ди в регулюванні лісових та земельних відносин ви­кладена в статтях 11-16 Лісового кодексу України, а також в статтях 6-13, 16, 17 Земельного кодексу.

Стаття 5 Лісового кодексу передбачає види лісових і нелісових земель лісового фонду та їх склад в залеж­ності від їх природного стану та цільового призначен­ня. Віднесення земельних ділянок до складу цих зе­мель, визначення їх меж провадиться в порядку, вста­новленому статтями 6-17 Земельного кодексу та стат­тями 11-16, 93 Лісового кодексу України. *

Переведення лісових земель до інших категорій від­бувається за згодою відповідних державних органів лісового господарства АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя (стаття 42 Лісового кодексу).

Викладений в частині 2 статті 55 Лісового кодексу перелік земель, зайнятих земельними насадженнями,

51

не віднесено до земель лісового фонду тому, ЩО ВОНИ

не відповідають поняттю про ліс згідно статті 3 Лісо­вого кодексу України. Тому на них не розповсюджу­ється правовий режим земель лісового фонду. Згідно частині 4 статті 4 Лісового кодексу питання створен­ня, охорони і використання насаджень, що не належать до лісового фонду, регулюються іншими актами зако­нодавства України1, а землі під ними віднесені до ін­ших категорій земель України: земель сільськогоспо­дарського призначення (стаття 22 Земельного кодексу України), земель природно-заповідного фонду (стаття 44 Земельного кодексу), земель оздоровчого, рекреацій­ного, історико-культурного призначення, населених пунктів водного фонду, транспорту, оборони тощо (статті 48, 51, 53, 58, 60-63, 68, 70, 71, 77,109 Земельного коде­ксу України). Правовий режим земель зайнятих цими земельними насадженнями, регулюються вищевказани­ми нормами Земельного кодексу, бо вони не включені до складу земель лісового фонду.

Стаття 56. Власність на землі лісового фонду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]