Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. У межах санітарно-захисних зон забороняєть­ся будівництво житлових об'єктів, об'єктів соціаль­ної інфраструктури та інших об'єктів, пов'язаних з постійним перебуванням людей.

3. Правовий режим земель санітарно-захисних зон визначається законодавством України.

Зони санітарного захисту створюються з метою ві­докремлення території житлової забудови від еколо­гічно небезпечних об'єктів і призначені для мініміза­ції наслідків їх діяльності.

Ст. 24 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» (в редакції від 21.06.2001 р.) передбачає, що з метою забезпечення оптимальних умов життєдіяль­

112

ності людини в районах житлової забудови, масового відпочинку і оздоровлення населення при визначенні місць розміщення нових, реконструкції діючих підпри­ємств та інших об'єктів, які впливають або можуть впливати на стан атмосферного повітря, встановлюють­ся санітарно-захисні зони.

Ст. 19 Закону України від 16.10.1997 р. «Про елек­троенергетику» передбачає, що для забезпечення без­пеки населення, що мешкає в районі розташування об'єктів електроенергетики, встановлюються санітар­но-захисні зони, розміри та порядок використання яких визначаються в нормативно-правових актах і проектах цих об'єктів, затверджених у встановленому порядку. П. З Правил охорони електричних мереж встановлює, що для захисту населення від впливу електричного поля встановлюються санітарно-захисні зони повітря­них ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище.

Дотримання режиму створення і функціонування сані тарно-захисних зон здійснюється на підставі СН 245-71 «Санітарні норми проектування промислових підпри­ємств», п.10 ДБН-360-92 (Державних будівельних норм і правил). В санітарно-захисних зонах інженерно-тех­нічних споруд і комунікацій забороняється проведен­ня гірничих, вантажо-розвантажувальних, вибухових, меліоративних робіт, порушення ґрунтового покриву, використання водних джерел для обводнення тощо.

Найважливішою особливістю правового режиму та­ких зон є те, що у їх межах забороняється будівництво житлових об'єктів та об'єктів соціальної інфраструкту­ри, пов'язаних з постійним перебуванням населення.

Якщо внаслідок порушення встановлених меж та режиму санітарно-захисних зон виникає необхідність у відселенні жителів, виведенні з цих зон об'єктів со­ціального призначення або здійсненні інших заходів, підприємства, установи, організації та громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування повинні вирішувати питання про фінансування необ­хідних робіт і заходів та строки їх реалізації.

112

Стаття 115. Зони особливого режиму використання земель

1. Зови особливого режиму використання земель створюються навколо військових об'єктів Збройних Сил України та інших військових формувань, утво­рених відповідно до законодавства України, для за­безпечення функціонування цих об'єктів, збережен­ня озброєння, військової техніки та іншого військо­вого майна, охорони державного кордону України, а також захисту населення, господарських об'єктів і довкілля від впливу аварійних ситуацій, стихійних лих і пожеж, що можуть виникнути на цих об'єктах*

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]