Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Право спільної часткової власності на земель­ну ділянку виникає:

а) при добровільному об'єднанні власниками на­лежних їм земельних ділянок;

б) при придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими уго­дами;

в) при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами;

г) за рішенням суду.

Відносини спільної часткової власності виникають у всіх випадках виникнення права власності двох або більше осіб на одну земельну ділянку. Тому, фактично, підстав виникнення права спільної часткової власно­сті на землю набагато більше ніж передбачено в ст. 87. Право спільної часткової власності виникає в силу рі­зних правових підстав.

Добровільне об'єднання власниками належних їм земельних ділянок може відбуватися при створенні спільного підприємства, спільному будівництві житло­вого будинку, здійсненні спільної підприємницької діяльності.

Право спільної часткової власності виникає при прийнятті спадщини, якщо успадкована земельна ді­лянка ще не поділена; придбання земельної ділянки кількома особами; дарування земельної ділянки кіль­ком особам, укладення договору міни; дарування вла­сником частки права власності на земельну ділянку та ін.

За рішенням суду право спільної часткової влас­ності виникає у випадку» коли співвласники земельної ділянки на праві спільної сумісної власності не можуть узгодити між собою порядок використання спільної земельної ділянки.

87

Стаття 88. Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності

1. Володіння, користування та розпорядження зе­мельною ділянкою, що перебуває у спільній частко­вій власності, здійснюються за згодою всіх співвлас­ників згідно з договором, а у разі недосягнення зго­ди — у судовому порядку.

2. Договір про спільну часткову власність на зе­мельну ділянку укладається в письмовій формі і по-свідчується нотаріально.

3. Учасник спільної часткової власності має пра­во вимагати виділення належної йому частки із скла­ду земельної ділянки як окремо, так і разом з інши­ми учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки — вимагати відпо­відної компенсації.

4. Учасник спільної часткової власності на земель­ну ділянку має право на отримання в його володін­ня, користування частини спільної земельної ділян­ки, що відповідає розміру належної йому частки.

5. Учасник спільної часткової власності відповід­но до розміру своєї частки має право на доходи від використання спільної земельної ділянки, відповідає перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язани­ми із спільною земельною ділянкою, і повинен бра­ти участь у сплаті податків, зборів і платежів, а та­кож у витратах по утриманню і зберіганню спільної земельної ділянки.

6. При продажу учасником належної йому частки у спільній частковій власності на земельну ділянку інші учасники мають переважне право купівлі част­ки відповідно до закону.

Кожному співвласнику земельної ділянки належить право не на окрему частку, а на всю земельну ділянку. Але таке право належить і всім іншим співвласникам, тому вони повинні узгоджувати свої дії по володінню, користуванню та розпорядженню спільною земельною ділянкою між собою. Це положення закріплено іп.1 ст. 88, яка передбачає, що володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників, згідно з договором, а у разі недосяг-нення згоди — у судовому порядку. Таким чином, вирішення спірних питань спільного використання земельної ділянки здійснюється або досягненням кон­сенсусу, або вирішується судом. Принцип більшості тут не може застосовуватися, потрібна згода всіх співвлас­ників. Взаємовідносини співвласників по спільному використанню земельної ділянки повинні бути відобра­жені в письмовій формі: або у договорі, який уклада­ється і посвідчується нотаріально, або у рішенні суду. Якщо хтось із співвласників вибуває, то новий співвлас­ник зобов'язаний дотримуватись правил, закріплених в договорі або в рішенні суду і не має права вимагати перегляду цих умов.

Кожному із співвласників спільної часткової влас­ності належать відповідні правомочності відносно своєї частки, тому кожний із співвласників має право вима­гати виділення належної йому частки із складу земель­ної ділянки. Інші співвласники не мають права пе­решкоджати виділу. Спосіб виділу визначається за згодою співвласників, а в разі недосягнення такої зго­ди — судом за позовом співвласника, який вимагає ви­ділу частки або іншого співвласника спільної земель­ної ділянки. У випадку виділення співвласник отри­мує свою частку земельної ділянки в натурі і вибуває з співвласників.

По змісту ст. 88 співвласник має право вимагати у інших співвласників виділення земельної частки в натурі, а не відповідної грошової компенсації за свою частку. Грошова компенсація за відповідну частку земельної ділянки може сплачуватися у випадку зго­ди на це інших співвласників або у разі неможливості виділення земельної частки без завдання істотної шкоди господарчому призначенню земельної ділянки.

Учасники спільної часткової власності відповідно до розміру своєї частки мають право на доходи від вико-

87

риставня спільної земельної ділянки, відповідають пе­ред третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільною земельною ділянкою, повинні брати участь у сплаті податків, зборів і платежів, а також у витратах по утриманню і зберіганню спільної земельної ділян­ки. Якщо хто-небудь із співвласників спільної частко­вої власності ухиляється від участі в обов'язкових за­гальних витратах (наприклад, сплати земельного подат­ку), інші співвласника, які здійснили за нього ці плате­жі, мають право стягнути їх в судовому порядку.

Кожен із співвласників має право відчуження своєї частки іншій особі. Але ст. 88 закріплює переважне право купівлі частки у спільній частковій власності на земельну ділянку інших співвласників. Правила пе­реважного права купівлі частки встановлені у ст. 114 Цивільного кодексу України. При продажу земельної частки в спільній власності сторонній особі решта учас­ників спільної часткової власності має право перева­жної купівлі частки, що продається (по ціні, за якою вона продається, і на інших рівних умовах, крім випад­ку продажу з прилюдних торгів).

Продавець частки в спільній власності зобов'язаний повідомити в письмовій формі решту учасників спіль­ної часткової власності про намір продати свою частку сторонній особі із зазначенням ціни та інших умов, на яких продає ц. Якщо решта учасників спільної частко­вої власності відмовиться від здійснення права переваж­ної купівлі або не здійснить цього права щодо будин­ків протягом десяти днів з дня одержання повідомлен­ая, продавець вправі продати свою частку будь-якій )собі. Якщо кілька учасників спільної часткової влас-юсті виявили бажання придбати частку в спільній вла-ності, право вибору покупця надається продавцю*

Стаття 89. Спільна сумісна власність на земельну ділянку

1. Земельна ділянка може належати на праві спіль-ої сумісної власності лише громадянам.

2. У спільній сумісній власності перебувають зе-іельні ділянки:

а) подружжя;

б) членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними;

в) співвласників жилого будинку.

3. Володіння, користування та розпорядження зе­мельною ділянкою спільної сумісної власності здій­снюються за договором або законом.

4. Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її по*

- діл або на виділення з неї окремої частки.

5. Поділ земельної ділянки, яка е у спільній сумі­сній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визна­чення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Земельні права учасників спільної сумісної власно­сті похідні від особисто-правового зв'язку між ними. Це, як правило, характерно для сімейних або сімейно-трудових утворень. Тому співвласниками спільної су­місної власності можуть бути тільки фізичні особи.

Право спільної сумісної власності виникає лише у випадку, передбаченому законом. Наприклад, згідно от. 22 КпШС України та ст.іб Закону України «Про вла­сність» підставою виникнення права приватної влас­ності на земельну ділянку виступає одержання частки у спільному майні подружжя. За цією підставою в осіб, що перебувають у зареєстрованому шлюбі, виникає право спільної власності на все майно, що придбава-ється в період шлюбу, в тому числі і на земельні ді­лянки. Земельна ділянка, нажита подружжям за час шлюбу, є їх спільною сумісною власністю. Подружжя ко­ристується рівними правами на земельну ділянку і в тому разі, якщо один з них був зайнятий веденням до­машнього господарства, доглядом за дітьми або з інших поважних причин не мав самостійного заробітку.

В той же час потрібно враховувати, що земельні ді­лянки, які належали кожному з подружжя до одружен­ня, а також одержані ними під час шлюбу в дар або в порядку успадкування, є власністю кожного з них. Але в окремих випадках, якщо земельна ділянка, яка була власністю одного з подружжя, за час шлюбу істотно збільшилася у своїй цінності внаслідок трудових або грошових затрат другого з подружжя або їх обох, вона може бути визнана судом спільною сумісною власніс­тю подружжя.

У спільній сумісній власності перебувають також земельні ділянки, які були набуті під час спільної праці членів фермерського господарства. Це правило перед­бачено також у ч.І ст. 17 і ч.2 ст. 18 Закону України «Про власність».

У випадку придбання громадянами на праві спіль­ної сумісної власності жилого будинку (наприклад, шляхом приватизації) присадибна земельна ділянка також потрапляє в їх спільну сумісну власність.

Кожен з співвласників земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, має рівні права володін­ня, користування і розпорядження земельною ділян­кою. Тому земельною ділянкою, яка є у спільній сумі­сній власності, вони повинні розпоряджатися за спіль­ною згодою. Порядок використання земельної ділян­ки, яка є у спільній сумісній власності, передбачаєть­ся у відповідних нормативних актах (наприклад, Ко­дексу України про шлюб та сім'ю, Закону України ♦Про селянське (фермерське) господарство, Цивільно­му кодексу України). За згодою сторін порядок вико­ристання земельною ділянкою, яка є у спільній сумі­сній власності, може бути визначено у письмовій уго­ді, яка посвідчується нотаріально. Умови такої угоди не можуть погіршувати становище будь-кого з спів­власників порівняно з законодавством України. Тому угоди, які спрямовані на обмеження майнових прав по використанню спільної земельної ділянки когось з співвласників, недійсні і не обов'язкові ні для них, ні для третіх осіб.

Для укладення угод по відчуженню спільної земель­ної ділянки згода кожного з співвласників повинна бути висловлена у письмовій формі і посвідчена нота­ріально.

В будь-який час співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ на окремі земельні ділянки або на виділен­ня з неї окремої частки в натурі. Якщо поділ земель­ної ділянки або виділ частки неможливий без нане­сення шкоди для її господарського призначення, спів­власник, що виділяється, одержує грошову компенсацію.

По загальному правилу, встановленому ст. 89, в разі поділу земельної ділянки, яка є спільною сумісною вла­сністю (наприклад, подружжя), їх частки визнаються рівними. Але в окремих випадках суд може відступити від принципу рівності часток співвласників, враховую­чи, наприклад, інтереси неповнолітніх дітей або інтере­си одного з співвласників, що заслуговують на увагу.

Стаття 90, Права власників земельних ділянок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]