Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Розділ V гарантії прав на землю Глава 23. Захист прав на землю

Стаття 152, Способи захисту прав на земельні ділянки

1. Держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

2. Власник земельної ділянки або землекористу­вач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

3. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом:

а) визнання прав;

б) відновлення стану земельної ділянки, який іс­нував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку пору­шення прав;

в) визнання угоди недійсною;

г) визнання недійсними рішень органів виконав­чої влади або органів місцевого самоврядування;

ґ) відшкодування заподіяних збитків;

д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом і, відповідно, громадянам і юридичним особам забезпечені рівні умови захисту права власно­сті на землю.

154

Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист права вла­сності здійснюється існуючими цивільно-правовими засобами, які можна поділити на речово-правові, зобо­в'язально-правові і спеціальні засоби захисту. До ре­чово-правових засобів відносяться: віндикаційний позов (витребування земельної ділянки із чужого не­законного володіння); негаторний позов (вимога влас­ника земельної ділянки або землекористувача усуну­ти порушення у здійсненні їх прав, які не пов'язані з позбавленням володіння земельною ділянкою); позов про визнання права на земельну ділянку; відновлен­ня стану земельної ділянки, який існував до порушен­ня прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; по­зов про захист прав співвласників земельної ділянки у разі виділу, поділу та продажу спільної земельної ділянки.

Зобов'зально-правовими засобами є позови про від­шкодування збитків, заподіяних невиконанням чи не­належним виконанням умов договору (відчуження, придбання, оренди земельної ділянки); повернення зе­мельної ділянки, наданої у користування за договором. Спеціальні засоби захисту: позови про визнання угоди недійсною (договори купівлі-продажу, міни, дарування, застави, оренди земельної ділянки); визнання недійсни­ми рішень органів виконавчої влади або місцевого са­моврядування, що порушують права власників земель­них ділянок та землекористувачів. Можливе застосуван­ня інших, передбачених законом, способів захисту прав на землю.

Захист прав на землю здійснюється місцевими, гос­подарськими або третейськими судами, а також орга­нами місцевого самоврядування та виконавчої влади з питань земельних ресурсів відповідно до наданих законодавством повноважень.

154

Стаття 153. Гарантії права власності на земельну ділянку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]