Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

2. Джерела, состав і структура фінансових ресурсів підприємств.

Загальна сума фінансових ресурсів кожного підприємства складається з таких елементів:

1. Статутний фонд.

2. Резервний фонд.

3. Амортизаційний фонд.

4. Спеціальні фонди (в тому числі створені в зв'язку з індексацією основних коштів) і цільове фінансування.

5. Кошти, отримані підприємством в процесі внутрішньогалузевого перерозподілу.

6. Нерозподілений прибуток (тимчасово не використаний) в господарському обороті.

  1. Кредиторська заборгованість всіх видів, включаючи заборгованість по кредитних платежах, відрахуваннях на соціальне страхування, робочим і службовцям по оплаті труда, а також по векселях виданих.

  2. Короткострокові і довгострокові кредити комерційних банків.

9. Централізовані і децентралізовані кошти для фінансування капітальних вкладень.

10. Кошти від реалізації власних цінних паперів (облігацій, крім акцій, виручка від продажу яких включається в статутний фонд акціонерних товариств).

11. Інші кошти, відображені в пасиві бухгалтерського сальдового балансу підприємства.

За режимом використання розрізнюють три виду джерел утворення фінансових ресурсів:

Власні кошти: діючим державним підприємствам були виділені при їх створенні вищестоящою організацією або з держбюджету у вигляді статутного капіталу у порядку планового фінансування. Зростання власних коштів підприємств відбувається за рахунок прибутку від господарської діяльності. В умовах ринку статутний капітал підприємств, які створюються, складається за рахунок коштів і майна їх засновників. Ними можуть бути: держава або уповноважені нею органи, юридичні і фізичні особи.

Власними коштами підприємство постійно володіє, користується і розпоряджається. Джерелами власних коштів, що відображаються в бухгалтерському балансі, є, крім статутного капіталу, резервний фонд, фонди спеціального призначення (фонди накопичення і споживання), цільове фінансування і нерозподілений прибуток.

До власних коштів прирівнюються так звані стійкі пасиви. До них відносяться: перехідна заборгованість робітникам і службовцям по заробітній платі і по відрахуваннях в фонд соціального захисту населення, заборгованість покупцям і замовникам по отриманих а авансам, кредиторська заборгованість постачальникам за товари в розмірі 50% сум, які рахуються по звітному балансу, і інш.

Стійкі пасиви постійно знаходяться в обороті підприємства і по режиму використання вони прирівнюються до власних.

Позикові кошти включають довгострокові і короткострокові кредити банків, а також довгострокові і короткострокові позики (крім банківських).

Залучені кошти - це кошти інших підприємств, організацій, тимчасово підприємства, що знаходяться в обороті в зв'язку з діючою системою розрахунків (кредиторська заборгованість постачальникам, фінансовим органам по платежах, по позабюджетних платежах, інших кредиторам, прибутки майбутніх періодів і інш.).

Також угрупування фінансових ресурсів відповідно до джерел формування може бути представлене в наступному вигляді:

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВ

Власні і порівняні до них

що Мобілізуються на фінансовому ринку

ті, що поступають у порядку перерозподілу

1. Власні і порівняні до них кошти діляться на дві групи:

- прибутки;

- надходження.

Прибутки включають: прибуток від основної діяльності, прибуток з науково-дослідних робіт, які виконуються і інші цільові прибутки, прибуток від фінансових операцій, прибуток від будівельно-монтажних робіт, які виконуються господарським способом, інші види прибутків.

Надходження: амортизаційні відрахування, виручка від реалізації вибулого майна, стійкі пасиви, цільові надходження (плата за утримання дітей в дошкільних установах), інші види надходжень.

2. Фінансові ресурси, що мобілізуються на фінансовому ринку. В основному характерно для підприємств, що знову створюються і реконструйованих підприємств. Формами їх мобілізації можуть виступати:

- продаж акцій, облігацій і інших видів цінних паперів, що випускаються підприємством

- кредитні інвестиції.

До переходу на ринкові умови господарювання значні фінансові ресурси підприємства отримували на основі внутрішньогалузевого перерозподілу грошових коштів і бюджетного фінансування. Однак, принцип ринкового господарювання, впровадження комерційних початків в діяльність підприємства вимагають принципово інших підходів до формування фінансових ресурсів. Орієнтація на ініціативу і заповзятливість, повна матеріальна відповідальність обумовили дві важливих зміни в області фінансових взаємовідносин підприємства з іншими структурами:

по-перше, розвиток страхових операцій;

по-друге, істотне скорочення сфери безвідплатне отриманих асигнувань.

3. Фінансові ресурси, що поступають в порядку перерозподілу.