Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

2. Особливості формування валових доходів в різних галузях народного господарства.

Для страхової діяльності ВД являє собою страхових внесків, страхових платежів або страхових премій, накопичених страхувальниками протягом звітного періоду за договорами страхування і перестрахування ризиків на території України і за її межами.

Основною формою ВД в торгівлі являюся торгові надбавки:

ТН = Витрати + ПДВ + Прибутку

Рівень ВД в роздрібних підприємствах:

РВДр =

Рівень ВД в оптових підприємствах:

РВДопт =

Рівень ВД в громадському харчуванні:

РВД громад. харчування = (ВД/ Валовий оборот громад. харчування)* 100%

3. Розподіл і використання валового доходу підприємства

Економічно обгрунтований розподіл і використання доходів сприяє виконанню прогнозів господарської діяльності, розвитку матеріально-технічної бази, вдосконаленню системи економічного стимулювання, зміцненню комерційного розрахунку. Розподіл повинен забезпечувати раціональне співвідношення між доходом, що передається до бюджету і що залишається в розпорядженні підприємств. Доход, що залишається у підприємства, повинен вистачати для розширення виробництва і задоволення матеріальної зацікавленості працівників підприємства.

Механізм розподілу валового доходу визначається системою оподаткування, яка застосовується. В Україні у 90-х роках застосовувалися дві системи оподаткування: прибутку і доходу, тому схема розподілу доходу різна.

Так в 1904 р. вона була визначена Законом України «Про оподаткування прибутків підприємств», в 1996, 1997 рр. Законом України «Про оподаткування доходу підприємств».

Схему розподілу валового прибутку при оподаткуванні прибутків можна представити таким чином:

Схема 1. Розподіл валового доходу при оподаткуванні прибутків.

З 1995 року по теперішній час застосовується оподаткування прибутку, тому схема розподілу валового доходу має ряд відмінностей від попередньої. Згідно з Законом України «Про внесення змін в «Закон про оподаткування прибутку підприємств»» від 22 травня 1997 р. об'єктом оподаткування є прибуток, отриманий як різниця між валовим доходом і валовими витратами, включаючи матеріальні витрати і фонд оплати труда, в результаті виходить чистий прибуток підприємства.

Схема 2. Розподіл валового прибутку при оподаткуванні прибутку.

Крім податку на додану вартість з ВД віднімають:

  • суми акцизного збору;

  • суми компенсацій витрат або збитків понесених підприємством внаслідок порушень його прав і інтересів (за рішенням суду);

  • суми зайво сплачених податків і платежів;

  • суми придбаних ліцензій, сертифікатів, посвідчень і т.д.

  • відрахування в додатковий пенсійний фонд, в неприбуткові установи і організації;

  • сума отриманого емісійного доходу;

  • інші надходження і витрати, згідно ЗУ « Про оподаткування прибутку».

Виключивши із загальної суми валового прибутку, перераховані надходження і витрати отримаємо скоригований валовий прибуток, який є основою для розрахунку оподаткованого прибутку підприємства.

Обгрунтований розподіл і використання валового прибутку має велике значення для економічного регулювання господарської діяльності підприємства, оскільки від цього залежить співвідношення різних фондів, а значить фінансові можливості підприємства, інтереси колективів, розмір прибутку.