Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

2. Зміст фінансового плану підприємства.

Фінансовий план розробляється в формі балансу прибутків і витрат.

Баланс прибутків і витрат в річному фінансовому плані необхідна умова, яка досягається залученням позикових і інших джерел фінансування при недостатності власних фінансових ресурсів. У поточному фінансовому плані деталізуються прибуткові і витратні статті, застосовуються більш точні в порівнянні з перспективним планом методи розрахунків.

Зразковий зміст розділів фінансового плану можна представити наступними основними статтями витрат і прибутків підприємства:

  1. Прибутки і надходження коштів:

  1. прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг.

  2. прибуток від іншої реалізації ( основних коштів, інших активів ).

  3. позареалізаційні прибутки, які плануються, в т.ч.:

а) прибутки від пайової участі в статутному капіталі інших підприємств

б) прибутки, отримані за цінними паперами

в) прибутки від зберігання грошових коштів на депозитних рахунках в банках і інших фінансово-кредитних установах

г) прибутки від здачі майна в оренду

  1. амортизаційні відрахування:

  • на повне відновлення основних фондів і по нематеріальних активах

  • витрати на капітальний і поточний ремонт

  1. виручка від реалізації вибулого майна

  2. надходження коштів від інших підприємств, в т.ч.:

а) в порядку пайової участі в будівництві

б) за договорами на науково-дослідні роботи.

  1. довгостроковий кредит на капітальні вкладення

  2. приріст кредиторської заборгованості, яка постійно знаходиться в розпорядженні підприємства

  3. інші прибутки

  1. Витрати і відрахування коштів:

  1. податки, які сплачуються з прибутку (по видах податків)

  2. розподіл чистого прибутку, в т.ч.:

а) на накопичення (у напрямах використання)

б) на споживання (у напрямах використання)

  1. довгострокові інвестиції (за формами інвестицій), в т.ч.:

а) за рахунок амортизаційних відрахувань

б) за рахунок інших джерел фінансування (по видах джерел)

  1. виплати прибутків по акціях або облігаціях (це в фінансовому плані акціонерних товариств)

  2. інші витрати.

У складі показників першого відділу виділяють прибуток від всіх видів діяльності. У торгівлі - це прибуток від реалізації, який плануються, позареалізаційні прибутки, прибуток від іншої реалізації.

У прибутках акціонерних товариств важливе місце займають надходження від випуску і поширення акцій, а також прибуток від операцій з ними.

В кооперативних організаціях, орендних і акціонерних в прибутковій частині відображаються пайові внески, внески членів трудового колективу, які вносяться при утворенні відповідних товариств. В орендних підприємствах, крім того, в прибутках можуть бути відображені дотації орендодавця на розширення виробництва і рішення соціальних задач.

Амортизаційні відрахування згідно з типовим положенням від 2.04.96 р. плануються окремо на повне відновлення основних фондів і нематеріальних активів, на капітальний і поточний ремонт основних фондів. Витрати на капітальний ремонт розраховуються виходячи з норм амортизації і середньорічної вартості основних фондів. Витрати на поточний ремонт розраховуються відповідно до потреб підприємства.

Амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів розраховуються виходячи з норм амортизації і середньорічної балансової вартості основних фондів (по групах основних фондів). Планування і облік фондів здійснюються по балансовій вартості, яка включає всю суму витрат на будівництво, придбання, доставку, установку і монтаж різних видів основних фондів.

Планова сума відрахувань в ремонтний фонд розраховуються по встановленому в даному підприємстві нормативу відрахувань і середньорічній вартості основних фондів.

Приріст стійких пасивів або кредиторської заборгованості, які постійно знаходяться в розпорядженні підприємства, та які беруть участь в обороті нарівні з власними коштами. У процесі кредитування і використання даної кредиторської заборгованості її сума міняється: в одні періоди меншає, в інші - зростає. Однак, завжди є її певний залишок, що дозволяє цю заборгованість прирівняти до власних коштів підприємства і називати - стійкими пасивами.

До стійких пасивів відносяться: перехідна заборгованість по заробітній платі, резерв майбутніх платежів, відрахування на соціальне страхування і інші нарахування на заробітну плату.

У фінансовий план включається не загальна величина цієї заборгованості, а її зміна (приріст або зменшення за плановий період). Приріст кредиторської заборгованості, яка постійно знаходиться в розпорядженні підприємства, виступає як джерело фінансування приросту оборотних коштів і фінансується за рахунок прибутку.

У другому розділі відображаються витрати фінансового плану, що включають в себе:

  1. Податки, що сплачуються з прибутку (по видах податків). Безпосередньо з прибутку, отриманого внаслідок фінансово-господарчої діяльності підприємства сплачують податок на прибуток, який є республіканським податком. Податок на прибуток є основною формою вилучення прибутку до бюджету. Порядок обчислення і сплати цього податку встановлюється законодавчими актами України.

  2. Прибуток від посередницьких операцій, аукціонних торгів матеріальними цінностями (крім цінних паперів, корпоративних прав, валютних цінностей і інших видів фінансових ресурсів) оподатковується по ставці 45%.

  3. Прибуток від проведення лотерей (крім державних), від казино, інших гральних будинків, ігрових автоматів і іншого ігорного бізнесу оподатковується по ставці 60%.

У витратній частині фінансового плану планується розподіл чистого прибутку - один з напрямів внутрішньофірмового планування, значення якого в умовах ринкової економіки зростає. Відповідно до Статуту підприємства чистий прибуток розподіляється на утворення фонду накопичення і споживання. Тобто весь прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства поділяється на дві частини: перша збільшує майно підприємства і бере участь в процесі накопичення, а друга характеризує частку прибутку, що використовується на споживання. До витрат на матеріальне заохочування відносять одноразові заохочення за виконання особливо важливих виробничих завдань, виплата премій за створення, освоєння і впровадження нової техніки, витрати на надання матеріальною допомоги робітником і службовцем, одноразові допомоги ветеранам труда, які йдуть на пенсію, надбавки до пенсій, компенсація працівникам дорожчання вартості живлення в столових, буфетах підприємств в зв'язку з підвищенням цін і інші витрати.

Фонд накопичення дається в загальній сумі і в процентному вираженні, в т.ч.:

  • Від прибутку

  • За рахунок амортизаційних відрахувань

  • За рахунок стійких пасивів

Підприємством використовується цей фонд по розсуду. Сюди включаються витрати:

  • на приріст оборотних коштів

  • на розвиток виробництва

  • на погашення довгострокових позик банків і процентів по них

  • ремонтний фонд

  • резервний фонд

  • фонд ризику

  • на соціальні потреби колективу

Наступний напрям витрачання коштів - довгострокові інвестиції (за формами інвестицій), в т.ч.:

  • за рахунок амортизаційних відрахувань

  • за рахунок інших джерел фінансування

У цей час найбільш розвиненою сферою інвестицій для вітчизняних підприємств є прямі інвестиції або реальні, пов'язані з відтворюванням основних фондів.

У світовій практиці розрізнюють, крім того, фінансові інвестиції - це вкладення капіталу в цінні папери (так звані “портфельні інвестиції"), а також приміщення капіталу в банки, інтелектуальні інвестиції мають на увазі купівлю патентів, ліцензій, “know-how", підготовку і перепідготовку кадрів.

У фінансових планах акціонерних товариств планується виплата дивідендів, а в спільних підприємствах - пайова участь учасників в їх прибутках. У тих підприємствах, які об'єднані в асоціації, концерни, до витрат відносяться і спеціальні відрахування на зміст відповідних організацій, а також формування централізованих фондів.

У торгових підприємствах у витратній частині фінансового плану можуть бути передбачені відрахування в фонд уцінки товарів, раніше, в умовах командно-адміністративної системи управління, фінансовий план складався з трьох розділів. Завершальним розділом фінансового плану були взаємовідносини з бюджетом, в якому визначалися планові суми надходжень коштів до бюджету і асигнувань з бюджету. Практично у більшості підприємств (особливо недержавної форми власності) в цей час асигнування з бюджету не передбачені, так як всі витрати покриваються за рахунок власних і позикових коштів.

При багатоканальній системі податків багато які підприємства в кінці фінансового плану довідково показують всі податки і обов'язкові відрахування у позабюджетні фонди, що відносяться на собівартість, а також непрямі податки на додану вартість і акцизи.

Фінансовий план складається на рік з поквартальним розбиттям, щоб врахувати можливі коливання надходжень і витрат по обов'язкових кварталах. До нього додаються спеціальні таблиці, розрахунки, що обгрунтовують окремі статті фінансового плану: план прибутку і його розподілу, розрахунки на кожний вигляд податків і зборів, план фінансування капітальних вкладень і ремонту.