Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
i03.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Тема 6. Основи спадкового права

Основні поняття спадкового права. Спадкування за законом та за заповітом. Виконання заповіту. Реалізація та оформлення прав на спадщину. Спадковий договір.

Змістовий модуль 2. Основи трудового, господарського, банківського, соціального, сімейного, екологічного, адміністративного та кримінального права України

Тема 7. Основи трудового права

Трудове законодавство. Право на працю. Трудові правовідносини: поняття, види, суб’єкти та об’єкти. Колективний договір.

Трудовий договір, його зміст. Види трудових договорів. Порядок укладення трудового договору. Випробовування при прийнятті на роботу. Переведення та переміщення. Загальні підстави припинення трудового договору. Припинення та розірвання трудового договору.

Поняття і види робочого часу та часу відпочинку за законодавством України.

Трудова дисципліна. Правила внутрішнього трудового розпорядку. Види дисциплінарних стягнень (догана, звільнення). Порядок накладення і зняття дисциплінарних стягнень.

Підстави та умови накладення матеріальної відповідальності на працівника. Види матеріальної відповідальності.

Органи, що вирішують індивідуальні трудові спори. Підвідомчість індивідуальних трудових спорів. Порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

Тема 8. Право природокористування

Право природокористування: зміст, суб’єкти, об’єкти. Різновиди права природокористування. Право власності на природні ресурси.

Загальна характеристика законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Завдання та принципи охорони природи. Суть правової охорони навколишнього природного середовища.

Екологічні права і обов’язки громадян. Соціально-правовий механізм здійснення екологічної експертизи.

Підстави та види юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства.

Тема 9. Основи сімейного права

Поняття та принципи сімейного права. Загальна характеристика Сімейного кодексу. Основні завдання сімейного законодавства.

Поняття шлюбу та сім’ї. Право на шлюб та сім’ю і умови його реалізації. Порядок укладання і реєстрації шлюбу. Шлюбний контракт. Порядок його укладення та правове регулювання. Підстави та порядок розірвання шлюбу. Визнання шлюбу недійсним.

Майнові права та обов’язки подружжя. Взаємні права та обов’язки батьків та дітей. Реєстрація батьківства. Позбавлення батьківських прав.

Опіка та піклування. Правове регулювання усиновлення. Патронат. Державна допомога сім’ям з дітьми. Встановлення батьківства.

Тема 10. Основи адміністративного права

Поняття та предмет адміністративного права України. Джерела адміністративного права. Адміністративно-правові відносини. Суб’єкти адміністративного права.

Поняття та юридичне значення актів управління. Класифікація актів управління. Вимоги до правових актів управління. Чинність правових актів управління. Дефектність актів управління. Адміністративно-правовий договір. Право скарги. Суть та види адміністративного процесу.

Поняття адміністративного правопорушення. Види адміністративних правопорушень: поняття, характеристика та застосування. Суб’єкти адміністративних правопорушень.

Поняття адміністративного стягнення. Види адміністративних стягнень та порядок їх призначення. Органи, уповноважені розглядати справи про адміністративне правопорушення. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

Тема 11. Основи кримінального права

Загальна характеристика Кримінального кодексу України. Основні завдання кримінального законодавства. Принципи кримінального права.

Поняття, ознаки, склад та стадії вчинення злочину. Види злочинів.

Поняття кримінальної відповідальності. Обставини, що обтяжують чи пом’якшують кримінальну відповідальність.

Кримінальне покарання та його характеристика. Види покарань.

Тема 12. Основи права соціального захисту

Поняття та види соціального захисту та соціального забезпечення.

Правові основи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Державна соціальна підтримка.

Соціальний захист окремих категорій громадян.

Тема 13. Основи господарського права

Поняття господарської діяльності та її види.

Правовий статус суб’єктів господарської діяльності. Організаційно-правові форми суб’єктів господарської діяльності.

Господарський договір: поняття, укладення, виконання.

Господарсько-правова відповідальність. Банкрутство суб’єктів господарської діяльності.

Тема 14. Основи банківського права

Банківські правовідносини, їх види та суб’єкти. Банківська система України. Правові основи банківських операцій. Банківське регулювання й банківський нагляд.

4. Методичні вказівки до вивчення окремих тем модулів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]