Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
i03.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

10.5. Поняття адміністративного стягнення. Види адміністративних стягнень та порядок їх призначення.

Адміністративне стягнення – міра адміністративної відповідальності, що передбачена законодавством і застосовується до порушника за вчинення адміністративного проступку з метою його виховання та запобігання вчинення нових правопорушень. Адміністративні стягнення існують наступні: попередження, штраф, виправні роботи, оплатне вилучення предмета, конфіскація предмета, позбавлення спеціального права, адміністративний арешт.

Попередження виноситься в письмовій формі службовою особою. Його суть полягає в офіційному, від імені держави, осуді протиправної поведінки. Воно застосовується, тоді, коли особа вперше скоїла незначне адміністративне правопорушення і до неї недоцільно застосовувати більш суворе стягнення.

Штраф – це грошове стягнення у розмірі передбаченому законодавством за вчинення адміністративного правопорушення. Розмір штрафу встановлюється залежно від тяжкості вчиненого правопорушення з врахуванням майнового стану винного.

Оплатне вилучення предмета, що став знаряддям або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, полягає в його примусовому вилученні і подальшій реалізації з поверненням вилученої суми колишньому власникові, з відрахуванням від неї витрат на реалізацію вилученого предмету. Вилученим може бути лише предмет, який знаходиться у приватній власності порушника.

Конфіскація предмета, що став знаряддям або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, зводиться до примусової безоплатної передачі цього предмету чи грошей у власність держави.

Позбавлення спеціального права, наданого тому чи іншому громадянинові, застосовується на строк до 3х років за грубе або систематичне порушення порядку користуванням цим правом. Під спеціальними правами розуміють права, надані компетентними держав-ними органами, стверджені документом встановленої форми і зразка (право на керування транспортними засобами, право на полювання тощо).

Виправні роботи – адміністративне стягнення, яке має за мету грошове покарання, тобто вплив на матеріальні інтереси порушника, призначається лише судом (суддею) на строк до 2 місяців. Особа відбуває його за місцем основної праці з відрахуванням до двадцяти відсотків її заробітку в доход держави. Крім утримання, виправні роботи супроводжуються ще деякими обмеженнями – забороняється надавати в цей час чергову відпустку, забороняється звільнення з роботи і переведення на іншу роботу.

Адміністративний арешт встановлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративного правопорушення на строк до 15 діб і призначається тільки судом (суддею). Адміністративний арешт не може застосовуватись до вагітних жінок, жінок, які мають дітей до 12 років, які не досягли 18 років, до інвалідів 1–ї та 2–ї груп (за дрібне хуліганство, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях).

За одне адміністративне правопорушення може бути застосоване одне основне або одне основне і додаткове стягнення Оплатне вилучення предмета та конфіскація можуть застосовуватись і як основне і як додаткове адміністративне стягнення, решта стягнень застосовуються тільки як основні.

Обтяжуючими обставинами вчинення адмінправопорушення є : продовження протиправної поведінки після вимоги припинити її; повторне вчинення протягом року такого ж або однотипного правопорушення, за яке було накладено стягнення; втягнення неповнолітнього у вчинення правопорушення; вчинення правопорушення особою, яка раніше скоїла злочин; вчинення правопорушення групою осіб; вчинення правопорушення за надзвичайних обставин; вчинення правопорушення у стані сп’яніння.

Пом’якшуючими обставинами, в свою чергу є: щире розкаяння; відвер-нення шкідливих наслідків самим порушником або добровільне відшкодування збитків; стан сильного душевного хвилювання або збіг тяжких сімейних чи особистих обставин; неповноліття правопорушника; вагітність правопорушника чи наявність у правопорушника дитини віком до одного року.

Якщо одна особа вчинила два або більше адміністративні правопорушення, то стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. Я якщо особа вчинила кілька правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом, стягнення накладається в межах санкцій передбачених за найсерйозніше з вчинених правопорушень. В такому випадку може бути накладене одне основне і одне додаткове стягнення. Адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше 1 місяця з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – 2 місяці з дня його виявлення.

Якщо особа, на яку було накладено адміністративне стягнення, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то вона вважається такою, що не притягалась до адміністративної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]