Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-22_Bilikh_Navch_met_kompl_srpski.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
546.3 Кб
Скачать

Заняття 25-26

Заперечна форма наказового способу. Сполучення іменників з прислівниками невизначеної кількості. Наказові (спонукальні) речення.

На београдской пиjаци

Кроз два дана Драган слави осамнаести рођендан. Његови родитељи су тим поводом позвали своjе приjатеље и рођаке, а Драган своjе другове и другарице. Из села су допутовали баба Дара и деда Марко. Они су за ово славље донели jагње и прасе.

Припреме су отпочеле одласком на пиjацу и набавком хране. Ишло се прво на Каленићеву пиjацу. Тамо су Милица и Зорица купиле млечне производе: сир, каjмак и павлаку, 50 комада jаjа и jудан килограм кора за питу. Купиле су и поврће – од свега помало: главицу купуса, 3 килограма парадаjза, неколико веза младог и црног и белог лука, ротквице, зелене папричице, младу зелену салату, краставце и неколико везица першуна и мирођиjе. Jедна ствар коjу нису могле да пронађу биле су вишње, иако jе другог воћа било у избиљу.

– Како то данас нигде нема вишања? – упитала jе Милица продавца за тезгом где се обично продаjе воће.

– Било jе jутрос нешто мало, па се продало. Идите на Зелени венац. Тамо сигурно има.

– Друго нам и не преостаjе, рекла jе Зорица.

– А мени се баш не иде само ради тога.

– Немоj ни да идеш. Нека Петар иде сам.

–Добро. Нека нас прво обвезе кући са овим торбама, а после пођите заjедно. Колико jа знам, он никад ниjе ишао на ту пиjацу.

– А шта да радимо, мама, ако не нађемо вишње: Да купимо jагоде:

– Купите. Лепа jе торта и од jагода.

У колима jе Петар мрзовољно саслушао предлог, а онда рекао:

– Немоj, мама, да компликуjеш живот. Што баш мораjу до буду вишње? Више ми се не седи за воланом.

– Да нам више ниси гунђао! Нас две купуjемо, а теби jе тешко да седиш у колима и чекаш.

– Добро, немоj да се нервираш. Ако треба, идемо и два пута.

* * *

У центру града, као на острву, окружена зиданом оградом и прометним улицама, налази се стара београдска пиjаца Зелени венац. У њоj ври као у кошници. Месаре, продавнице рибе, цвећаре, продавнице прехрамбених производа – све jе пуно и препуно људи и робе.

Док чека Зорицу, Петар иде између тезги уским пролазима, поплочаним углачаном циглом. Иако jе ова пиjаца врло прометна, све jе чисто, jер се свакодневно пере шмрковима. Петар посматра купце и продавце, сељаке, грађане, пензионере и домаћице коjи се тискаjу око тезги. Свуда се нешто бира, мери, пакуjе, продаjу наjлон-кесе за оне коjи су заборавили да понесу торбе. Може се видети и понеки туриста у пролазу. Он обично застане поред радње где занатлиjе продаjу своjу робу: кућне папуће, нануле, опанке, плетене корпе и предмете од прућа, ткане ћилимове, чипке и везове. Може се на пиjаци наћи и планинско лековито биље и разно семење, и производи разних, у наше време већ врло ретких, заната.

Кад се Зорица поjавила са купленим вишњама, Петар jе рекао да му jе драго што су заjедно дошли на ову пиjацу и што jе доживео њену атмосферу.

Вежбе

1. Одговорите на питањања.

1. Имате ли близу куће пиjацу? 2. Идете ли често на пиjацу? 3. Шта обично тамо купуjете? 4. Где купуjете месо и рибу? 5. А где млеко и хлеб?

2. Допуните реченице речима датим у загради.

1. Jуче сам купио килограм (хлеб, сир, шећер, брашно, месо, риба, jабука). 2. Купио сам и литар (млеко, уље, сирће, кисела вода). 3. Сврати у самопослугу и купи флашу (вино, пиво, кисела вода, уље, сирће). 4. Купи ми, молим те, две кутиjе (цигарете) и кутиjу (шибице). 5. Наплатите, молим вас, тешлу (џем, кисели краставци). 6. Колико стаjе конзерва (грашак, бораниjа)? 7. Узела сам неколико везица (першун, мирођиjа).

3. Прочитаjте текст и испричаjте како и шта ви купуjете у своjоj самопослузи.

Ми наjчешче купуjемо у самопослузи, и то не само месо и месне прерађевине, млеко, млечне производе и хлеб, већ и разна пецива, колаче, воће и поврће, природне и газиране сокове.

Ту набављамо и остале животне намирнице: шећер, брашно, со, пиринач, кафу, бомбоне, бисквите, као и остале производе потребне за личну хигиjену и домаћинство: сапун, пасту за зубе, пасту за бриjање, шампон за косу, детерџенте, средства за чишчење.

Послужуjемо се сами, а за купљену робу плаћамо на jедноj од каса при излазу.

4. Ставите уместо тачкица речи из заграде (тегла, конзерва, кутиjа, килограм, 200 грама, флаша, чаша).

1. Даjте, молим вас, ... шећера, ... слатког од вишања и ... бисквита. 2. Сврати у продавницу и купи ... соли, ... шибица, ... уља и ... киселих краставца. 3. Данас сам купила ... кафе, ... сардина и две ... младог грашка. 4. Наплатите две ... jогурта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]