Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_FDSP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Теми для підготовки доповідей і рефератів

  1. Дезінвестиції як інструмент фінансування підприємств.

  2. Забезпечення наступних витрат і платежів як джерело фінансування підприємств: вітчизняна та світова практика використання.

  3. Вплив оподаткування на рівень самофінансування підприємств.

  4. Чистий грошовий потік як індикатор фінансування з рахунок власних джерел.

Література

Нормативно-правові акти: 1,5,8,12

Наукова та навчально-методична:1,2,8,9,11,15,23,24,26,29,30,34

Змістовий модуль 2. Фінансування діяльності суб’єктів підприємництва за рахунок запозичених фінансових ресурсів

Семінарське заняття № 4

Тема заняття: Фінансова діяльність на етапі реорганізації підприємства

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів щодо сутності, причин та завдань реорганізації підприємства, видів реорганізації підприємств;сутності, необхідності та порядку складання реорганізаційної угоди і передавального та роздільного балансів, законодавчого забезпечення реорганізації

План заняття

1. Реорганізація як специфічний напрям фінансової діяльності підприємства.

2. Загальні передумови реорганізації.

3. Суть і значення реорганізації, спрямованої на укрупнення підприємства.

4. Реорганізація підприємства, спрямована на його розукрупнення.

5. Перетворення як особлива форма реорганізації підприємства.

6. Передавальний та роздільний баланси

Методичні рекомендації до семінарських занять

Вивчення теми треба розпочати з розгляду питання реорганізації підприємства. Реорганізація - це повна або часткова заміна власників корпоративних прав підприємства, зміна організаційно-правової форми організації бізнесу, ліквідація окремих структурних підрозділів або створення на базі одного підприємства кількох, наслідком чого є передача або прийняття його майна, коштів, прав та обов'язків правонаступникам.

При вивченні наступного питання слід уяснити, що необхідною передумовою реорганізації суб'єктів господарювання є відповідне рішення власників, яке приймається після детального економіко-правового обґрунтування доцільності такої операції. Обов'язково звернути увагу на ряд законодавчих передумов і вимог.

Третє питання теми слід почати з ознайомлення з П(С)БО 19 «Об‘єднання підприємств». Укрупнення підприємства треба розглядати з трьох площинах: злиття, поглинання та приєднання.

Крім того антимонопольним законодавством більшості країн розрізняють горизонтальне злиття(приєднання, поглинання), вертикальне та діагональне.

Наступне питання передбачає розуміння того, що розрізняють дві форми розукрупнення підприємств-поділ та виділення. Поділ - це спосіб реорганізації ,за якого одна юридична особа припиняє свою діяльність, а на її базі створюється кілька нових підприємств, оформлених у вигляді самостійних юридичних осіб.

Далі слід з'ясувати, що перетворення - це спосіб реорганізації, який передбачає зміну форми власності або організаційно-правової форми юридичної особи "без припинення господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]