Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_FDSP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

3. Організація фінансової діяльності підприємств

Ефективність діяльності господарюючих суб’єктів, а особливо за ринкових умов, багато в чому залежить від правильної організації фінансової роботи.

Фінансова робота являє собою систему економічних заходів по визначенню фінансових ресурсів в обсягах, необхідних для забезпечення виконання планів економічного і соціального розвитку підприємств, здійснення контролю за їх цільовим та ефективним використанням.

Фінансова робота складається з таких чинників:

  • фінансове планування та прогнозування;

  • оперативна фінансова робота;

  • аналіз і контроль за фінансовою діяльністю підприємницької структури

Важливу роль в житті кожного підприємства відіграє правильна організація фінансової роботи. В зв’язку з цим підвищується роль фінансової служби на підприємстві, на яку покладено обов’язки забезпечувати ефективну фінансову діяльність. Організаційна структура фінансових служб та їх місце в ієрархії підприємства значною мірою залежить від форми організації бізнесу, галузі та обсягів господарської діяльності.

Для підприємств малого бізнесу, як правило, характерною є централізація всіх управлінських функцій, у т.ч. і функції управління фінансами на рівні керівника підприємства, який досить часто є і його власником (або співвласником). На середніх за величиною підприємствах відповідальність за управління фінансами, як правило, покладається на головного бухгалтера або фінансового менеджера, які підбираються таким чином, щоб їх рівень кваліфікації дозволяв крім організації бухгалтерського обліку також виконувати функції фінансового менеджера, або – відокремлення цих функціональних служб. Принципові рішення щодо управління фінансами на таких підприємствах приймаються за узгодженням між головним бухгалтером і директором.

На великих підприємствах прийняття рішень у галузі управління фінансами є компетенцією фінансового директора, якому підпорядковані всі фінансово-економічні служби підприємства.

Місце фінансових служб у структурі підприємства та їх функціональні компетенції залежать від типу організаційної структури, яка запроваджена на підприємстві.

4. Форми фінансування підприємств.

Фінансовий менеджер під час прийняття рішень щодо вибору найбільш прийнятної форми фінансування повинен скористатись відповідними критеріями, а саме:

  • співвідношення прибутку і рентабельності;

  • збереження і підвищення ліквідності (платоспроможності);

  • оптимізація структури капіталу (фінансова незалежність);

  • накладні витрати, пов’язані із залученням коштів;

  • мінімізація оподаткування;

  • об’єктивні обмеження;

  • особливості законодавства про банкрутство;

  • максимізація доходів власників (дивідендна політика).

Основні форми фінансування класифікують за такими критеріями:

залежно від цілей фінансування:

- фінансування при заснуванні підприємства;

- на розширення діяльності;

- рефінансування;

- санаційне фінансування;

за джерелами мобілізації фінансових ресурсів:

- зовнішнє фінансування;

- внутрішнє фінансування.

за правовим статусом інвесторів:

- власний капітал;

- позичковий капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]