Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_FDSP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

4. Галузеві аспекти фінансової діяльності

Згідно із кодифікатором підприємств, вони групуються за окремими галузями народного господарства. Галузеві особливості впливають на режим функціонування цих підприємств.

Особливості фінансової діяльності підприємств сільського господарства. В сільському господарстві головним засобом виробництва являється земля, яка не амортизується і, відповідно, не бере участі у формуванні собівартості продукції. В той же час різний рівень природної родючості і місцезнаходження сприяє утворенню у сільськогосподарських підприємств диференційованого прибутку (ренти).

У складі основних виробничих фондів суттєве місце займає продуктивна і робоча худоба, відтворення якої здійснюється безпосередньо в самому сільському господарстві шляхом вирощування молодняку тварин. По продуктивній худобі амортизація не нараховується, таким чином вартість його не переноситься на собівартість продукції.

Специфікою даної галузі народного господарства являється самовідтворення. Значна частина виробленої продукції не реалізується на сторону, а залишається всередині господарства з метою відтворення в якості молодняку худоби, посадкового матеріалу, корму для худоби, перегною для удобрення полів і тому не входить до складу товарної продукції і не приймає грошову форму, оскільки являється внутрішньогосподарським оборотом.

Природний процес вирощування худоби і рослин зумовлює довгостроковий кругообіг оборотних засобів, що авансуються у виробництво. В рослинництві він дорівнює року, а в тваринництві - 9 місяців. В зв'язку з цим більша частина продукції підприємств сільського господарства реалізується в кінці року ( в основному 4-й квартал), що впливає на нерівномірність надходження виручки. Все це призводить до того, що реальний фінансовий результат сільгосппідприємства можна з'ясувати лише в кінці року.

Залежність сільгоспвиробництва від природних умов викликає необхідність створення на підприємстві спеціальних натуральних і грошових страхових і резервних фондів на випадок неврожаю, повені, засухи та інших стихійних лих.

В силу специфіки аграрного виробництва, його органічного поєднання з природними умовами, всі види робіт носять обов'язковий характер. Зволікання у виконанні того чи іншого виду робіт викликає великі втрати та збитки. Тому до початку агрономічного строку кожного виду робіт необхідна повна забезпеченість підприємства відповідними матеріалами, трудовими і фінансовими ресурсами.

Зміст і структура витрат на виробництво сільськогосподарської продукції розрізняється за окремими видами виробництва.

Значні витрати в сільському господарстві пов'язані з матеріальними цінностями, що включаються в собівартість продукції, яка планується за окремими її видам: насіння: посадковий матеріал, добрива, засоби захисту рослин і тварин, корми, сировина і матеріали.

Запровадження фіксованого сільськогосподарського податку передбачає суттєве спрощення механізму нарахування та сплати податків, оскільки це заміщення сплати 12 податків і зборів: податку на прибуток, плати за землю, податку з власників транспортних засобів , комунальний податок і збори (за геологорозвідні роботи, соціальні, на будівлю реконструкцію автодоріг, пенсійний, за спеціальне використання природних ресурсів), плата за придбання торгового патенту.

Страхування сільськогосподарських підприємств характеризується комплексністю. Воно включає в себе страхування врожаю сільгоспкультур та багаторічних насаджень, тварин, будинків, машин, продукції та інших цінностей. Все це об'єкти майнового страхування.

Особливості фінансової діяльності підприємств будівництва. На відміну від інших галузей матеріального виробництва, будівництво конкретного об’єкта здійснюється будівельною організацією на договірних умовах на замовлення підприємств або інвестора за рахунок коштів яких здійснюються роботи по будівництву даного об’єкту. В той же час тривалість будівельного процесу зумовлює наявність великого незавершеного виробництва, що покривається за рахунок власних коштів будівельної організації (оборотними засобами).

В зв’язку з цим в будівництві беруть участь 2 види фінансів: фінанси замовника і фінанси підрядника.

Особливість: тривалість будівництва об’єкту зумовлює наявність великого обсягу незавершеного виробництва в складі власних оборотних засобів підрядної організації. Це в свою чергу веде до нерівномірності надходження виручки від здачі виконаних робіт замовнику – основного джерела власних коштів підрядчика.

Специфіка будівельного виробництва зумовлює істотну різницю в матеріаломісткості і трудомісткості робіт на окремих технологічних етапах будівництва і завершення об’єкту. В результаті цього створюється нерівномірність потреби в оборотних засобах в процесі будівництва об’єкта.

Особливість цінотворення в будівництві у вигляді кошторисної вартості і діючий порядок оплати робіт істотно впливають на формування прибутку підрядних організацій. Територіальна закріпленість об’єкту, що будується, викликає зміну міст проведення робіт, що впливає на рівень рентабельності і потреби в оборотних коштах.

Наряду з кошторисною вартістю в будівництві розрізняють 3 види собівартості об’єктів: кошторисна, планова, фактична.

Кошторисна вартість менша від повної вартості на суму планового прибутку.

Планова вартість менша кошторисної на суму планової економії від зниження собівартості робіт.

Фактична вартість відображає всю величину виробничих витрат, що встановлюється за даним бухгалтерського обліку.

Особливості фінансової діяльності підприємств торгівлі. Торгівля - одна з основних галузей народного господарства України. Вона є прямим продовження процесу виробництва в сфері обороту.

Товарооборот відображає процес розподілення створеного сукупного суспільного продукту, національного доходу, зміну обсягу і структури споживання товарів, стан грошового обороту.

Суттєвою особливістю фінансів торгівлі є те, що на відміну від інших галузей виручка від реалізації товарів у цій галузі надходить переважно в готівково-грошовій формі: до 80% всіх надходжень готівкових коштів в каси банків ідуть від торгівельних підприємств. У зв’язку з цим важливим завданням організації тут фінансів являється правильне ведення касового господарства, контроль за надходженням в каси магазинів виручки, контроль за інкасацію виручки і цільовим її використанням.

Ще однією особливістю торгівлі являється велике число робітників, які несуть особисту відповідальність за збереження та використання матеріальних ресурсів і грошових коштів. Звідси виникає необхідність систематичного і строго фінансового контролю.

Фінансовий стан торгівельної організації багато в чому залежить від оптимізації витрат обігу і тривалості часу реалізації товарів покупцям. Тому важливим фінансовим показником діяльності торгівельного підприємства є швидкість обороту основних засобів, тобто час від моменту оплати отриманих від постачальників товарів до їх реалізації споживачам. Основні показники: товарооборот в грошовому виразі, витрати обігу, валовий дохід, прибуток і рентабельність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]