Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

6.3. Проробка базисних умов контракту

Кожна країна у зовнішньоекономічній діяльності керується правилами, які історично склались на підставі постійного і одно­манітного повторення фактичних відносин. Це так звані торгове­льні звичаї.

У зовнішньоторговельній практиці країн у тлумаченні цього терміна є розбіжності, що може призвести до виникнення непо­розумінь під час укладення контрактів і як наслідок – до непе­редбачених фінансових витрат і т. ін. Аби уникнути небажаних наслідків, у міжнародній практиці застосовують спеціальні умо­ви, які мають назву базисні умови поставки. Застосування базис­них умов поставки спрощує складання і погодження контрактів, допомагає знайти способи розподілу відповідальності й уникнути розбіжностей.

З метою однакового розуміння сторонами контрактів термінів Міжнародною торговою палатою України розроблено правила їх тлумачення, які вперше було опубліковано у 1936 р. у збірнику під назвою «Інкотерм». З розвитком зовнішньоекономічної дія­льності до цих правил вносились зміни і доповнення. Нову і чин­ну в даний час редакцію «Інкотермс» було прийнято у 2000 р. Указом Президента України від 04.10.1994 р. встановлено обов'язковість додержання правил «Інкотермс» суб'єктами зов­нішньоекономічної діяльності.

Умови «Інкотермс» визначають, яким чином продавець і по­купець розподіляють відповідальність, витрати і ризик при здійс­ненні контракту.

Відповідно до цього всі умови можна розділити на чотири групи: Е, F, C, D.

Група Е включає умову ЕХW – франко-завод (ЕХ works). Ця умова забезпечує мінімальний ризик для продавця. Згідно з нею продавець лише надає товар покупцеві на своєму заводі чи складі і не несе відповідальності за його навантаження. Усі ви­трати і ризик, пов'язані з доставкою товару до місця призначен­ня, несе покупець.

Група F включає такі умови:

1) FСА – франко-перевізник – за цієї умови обов'язки про­давця щодо доставки вважаються виконаними після передачі то­вару, очищеного від мита на експорт, під відповідальність переві­зника, вказаного покупцем, у визначеному місці і пункті. Якщо за торговельним звичаєм щодо укладення контракту з перевізником потрібна допомога продавця, то продавець може діяти на ризик і за рахунок покупця. Ця умова застосовується для будь-якого ви­ду транспорту.

2) FAS – франко вздовж борту судна – умова, яка визнає ви­конаними обов'язки продавця, коли товар розміщується вздовж борту судна на причалі чи на ліхтерах у зазначеному порту від­вантаження.

3) FОВ – франко-порт – умова, яка означає, що обов'язок про­давця щодо доставки виконано після того, як товар передано через поручні судна у визначеному порту відвантаження і вимагає від продавця митного очищення товару на експорт від продавця.

До групи С входять чотири умови:

1) СFR – вартість і фрахт – умова яка визнає, що продавець повинен відшкодувати витрати і фрахт, необхідні для доставки товару до визначеного порту.

2) СІF – вартість, страхування, фрахт – умова, яка означає, що продавець має такі самі обов'язки, як і в СРЯ, крім цього він повинен забезпечити морське страхування проти ризику покупця від втрати товару при перевезенні. Продавець складає договір страхування і оплачує страхову премію.

3) СРТ – перевезення до... – умова, яка означає, що прода­вець оплачує фрахт за перевезення товару до вказаного місця призначення. Ризик пропажі або пошкодження товару, а також додаткові витрати, обумовлені обставинами, які виникли після поставки товару перевізникові, переходять від продавця до поку­пця після поставки товару на зберігання перевізникові.

4) СІР – перевезення та страхування оплачені до... – умова, яка означає, що продавець має такі самі обов'язки, як і в попере­дній умові, але додатково він повинен забезпечити страхування вантажу проти ризику покупця від втрати або пошкодження то­вару від перевезення. Продавець укладає договір страхування і сплачує страхову премію.

До групи D входять такі умови:

1) DAF – поставлено до кордону – це умова, яка означає, що обов'язок продавця щодо доставки виконаний, коли товар, очи­щений від мита, передається на експорт у визначеному пункті і місці на кордоні, але до митного кордону сусідньої країни. Тут важливо, щоб кордон, про який ідеться, був конкретно визначе­ний із зазначенням найменування пункту і місця.

2) DES – поставлено франко-судно. Обов'язок продавця ви­конаний після того, як товар передається покупцеві на борту суд­на не очищеним від мита на імпорт у визначеному порту призна­чення. Застосовується для морського і річкового транспорту.

3) DEQ – доставлено франко-причал. Обов'язок продавця ви­конано після того, як він надає товар у зазначеному порту при­значення очищеним від мита на імпорт.

4) DDU – поставлено, мито не сплачено. Обов'язок продавця виконано після того, як він надає товар у розпорядження покуп­цеві у зазначеному місці в країні імпорту. Застосовується незале­жно від виду транспорту.

5) DDP – поставлено, мито сплачено. Обов'язок продавця виконано після того, як він надав товар у зазначеному місці краї­ни імпорту. За цією умовою максимальні зобов'язання має про­давець.

Інкотермс 2010 (Incoterms 2010)

Інкотермс 2010 (Incoterms 2010) – це міжнародні правила, визнані урядовими органами, юридичними компаніями і комерсантами усього світу як тлумачення найбільш застосовних у міжнародній торгівлі термінів.

Сфера дії Інкотермс 2010 (Incoterms 2010) поширюється на права та обов'язки сторін за договором купівлі-продажу в частині поставки товарів (умови поставки товарів).

Кожний термін Інкотермс 2010 (Incoterms 2010) являє собою абревіатуру із трьох букв.

Структура Інкотермс 2010 (Incoterms 2010):

група Е - зобов'язання продавця мінімальні й обмежуються наданням товару в розпорядження покупця;

група F - зобов'язання продавця обмежуються відправленням товару, основне перевезення їм не оплачена;

група З - продавець організує й оплачує перевезення без прийняття на себе пов'язаних з нею ризиків;

• група D - витрати й ризики продавця максимальні, тому що він зобов'язано надати товари в розпорядження покупця в застереженім місці призначення (забезпечити прибуття).

Усередині груп основні зобов'язання різняться незначно. Наприклад, у групі З по базисах СIF і CIP продавець зобов'язаний додатково застрахувати товар, а в групі D за умовою DDP - сплатити імпортні мита. Усередині груп F і D є відмінності, пов'язані з навантаженням (розвантаженням).

Термін

Вид транспорту

розшифрування

EXW

будь-які види транспорту

EX Works ( ... named place) Франко завод ( ...назва місця)

FCA

будь-які види транспорту

Free Carrier (...named place) Франко перевізник (...назва місця)

FAS

морський і внутрішній водний транспорт

Free Alongside Ship (... named port of shipment) Франко уздовж борту судна (... назва порту відвантаження)

FOB

морський і внутрішній водний транспорт

Free On Board (... named port of shipment) Франко борт (... назва порту відвантаження)

CFR

морський і внутрішній водний транспорт

Cost and Freight (... named port of destination) Вартість і фрахт (... назва порту призначення)

CIF

морський і внутрішній водний транспорт

Cost, Insurance and Freight (... named port of destination) Вартість, страхування й фрахт (...назва порту призначення)

CIP

будь-які види транспорту

Carriage and Insurance Paid Тo (... named place of destination) Фрахт/перевезення й страхування оплачені до (...назва місця призначення)

CPT

будь-які види транспорту

Carriage Paid To (... named place of destination) Фрахт/перевезення оплачене до (...назва місця призначення)

DAT 

будь-які види транспорту

Delivered At Terminal (... named terminal of destination) Поставка на терміналі (... назва термінала)

DAP 

будь-які види транспорту

Delivered At Piont (... named point of destination) Поставка в пункті (... назва пункту)

DDP

будь-які види транспорту

Delivered Duty Paid (... named place of destination) Поставка з оплатою мита (... назва місця призначення)

DDU

будь-які види транспорту

Виключений з Інкотермс 2010 Delivered Duty Unpaid (... named place of destination) Поставка без оплати мита (... назва місця призначення)

DAF

будь-які види транспорту

Виключений з Інкотермс 2010 Delivered At Frontier (... named place) Поставка до границі (... назва місця поставки)

DEQ

будь-які види транспорту

Виключений з Інкотермс 2010 Delivered Ex Quay (... named port of destination) Поставка із пристані (... назва порту призначення)

DES

будь-які види транспорту

Виключений з Інкотермс 2010 Delivered Ex Ship (... named port of destination) Поставка із судна (... назва порту призначення)

Відмінності Інкотермс 2010 від Інкотермс 2000:

1) З'явилися нові умови: DAP і DAT: В Інкотермс 2010 кількість термінів була зменшено з 13 до 11. Але при цьому створено два нові положення (DAP - delivered at place - поставка до пункту, DAT - delivered at terminal - поставка до термінала), які можуть использоватся як мультимодальні. Чотири найменш використовувані в практиці терміни були скасовані (DAF, DES, DEQ і DDU).

- Термін DAT (поставка до термінала) заміняє собою термін DEQ: товар надається в розпорядження покупця нерозвантаженим із прибулого транспортного засобу. DAT на відміну від DEQ застосовне для мультимодальних перевезень. По оцінках експертів по логістиці поставка до термінала DAT відповідає найбільше практиці логістики в порту.

- Термін DAP (поставка до пункту) є загальним положенням, при якім важливо точно вказати місце призначення. Термін DAP заміняє собою три терміни: DAF, DES, DDU і передбачає, що товар надається покупцеві вже готовим для розвантаження (у наших умовах для перевантаження під митним контролем, або ж для растаможки).

2) Нові витрати й ризики в FOB, CFR і CIF:

В умовах поставки FOB (франко-борт), CFR (вартість і фрахт) і CIF (вартість, страхування й фрахт) витрати й ризики встановлюються по-новому. В Інкотермс 2000 при цих трьох умовах поставки ризик переходив після доставки до борту судна, а в Інкотермс 2010 перехід ризиків здійснюється після повного навантаження вантажу на борт судна ( про розподіл відповідальності й перехід ризиків в Інкотермс 2000, дивитеся далі).

3) Створено два класи Інкотермс:

- правила для будь-якого виду транспорту

- правила для морських і річкових перевезень (Інкотермс 2000 мав чотири класи).

3. Правила тепер працюють як для міжнародних, так і для внутрішніх поставок.

4. Уведені посилання на використання електронних записів.

5. Переглянуте страхове покриття з урахуванням виправлень внесених в Institute Cargo Clauses (Інститут лондонських страховиків).

6. Чітко розподілені витрати по зберіганню на терміналі.

Прийняття ICC розв'язку про зниження кількості умов було обумовлено тим, що трейдери найчастіше вибирали невірні або заплутані умови, що ведуть до суперечливих або неясним контрактам. Нові умови не залежать від вибраного виду транспорту. При визначенні митної вартості товарів, поставлених відповідно до нових умов, необхідно врахувати, що на умовах DAT у вартість товару включаються витрати як на перевезення до погодженого сторонами термінала, так і на розвантаження на такому терміналі ( без витрат на страхування). На умовах DAP у фактурну вартість входить тільки вартість перевезення до зазначеного сторонами місця без розвантаження й страхування. Визначення митної вартості імпортованих товарів полегшує тим, що нові правила вводять зобов'язання обох сторін надавати всю необхідну інформацію із запиту у випадках проведення митної импортно- експортного очищення. Попередня версія Інкотермс не зобов'язувала до такого виду співробітництва.

Вступ у дію

Нова версія Інкотермс 2010 (International Commercial Terms) була опублікована Міжнародною торговельною палатою (International Chamber of Commerce) і широко застосовується в статусі звичаю міжнародної торгівлі з 1 січня 2011 року поряд зі старими збірниками правил, серед яких найбільш популярні Інкотермс 1990 і Інкотермс 2000. В Україні складається особлива ситуація із уведенням у дію оновлених Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів. Інкотермс в Україні - це не діловий звичай, а запропоновані законом правила. У цей час, відповідно до Указу Президента України " Про застосування міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів" від 04.10.94 N 567/94, обов'язкова до застосування редакція 2000 року. Застосування нових правил Інкотермс 2010 у чиннім національнім законодавстві поки не врегульоване, а офіційний їхній переклад на українську мову отсутствует. Інкотермс 2010 стануть у нашій країні обов'язковими ( для органів державного регулювання й контролю) через 10 днів з моменту їх опублікування в газеті "Урядовый кур'єр".

Застосування Інкотермс 2010 при митнім оформленні вантажів

Нові умови поставки (DAT і DAP) по Інкотермс 2010 уже з'явилися в Класифікатору умов поставки, який, відомо, використовується при декларуванні товарів (наказ ГТСУ від 31.12.2010 N 1572). При цьому Держмитслужба України спеціально обмовляє, що "умови поставки по кодах DAT і DAP до офіційного опублікування правил Інкотермс 2010 не можуть використовуватися при висновку зовнішньоекономічних договорів (контрактів) по праву України". Таким чином, ГТСУ вважає, що використання Інкотермс 2010 залежить від права, застосовного до контракту: перешкодою стає вибір українського права, а шлях для Інкотермс 2010 відкриває право інших держав. Залишається з'ясувати, за якими правилами визначається право, застосовне до зовнішньоторговельної операції. У законодавчому масиві по даному питанню, керуючись правилами дозволу правових колізій, перевага слід віддати спеціальному закону " Про зовнішньоекономічну діяльність", стаття 6 який пропонує застосовувати або право, обране сторонами контракту, або право країни продавця (якщо сторони не обирали застосовне право). Отже, якщо зовнішньоекономічний договір (контракт) виведений із правового поля України описаним вище способом - застереженням про іноземне право або місцезнаходженням продавця в іншій країні, - його безперешкодно можна базувати на Інкотермс 2010 і заявляти нові коди поставки у вантажній митній декларації.

Застосування в контрактній діяльності

Це залежить від умов, які звичайно використовуються у вашім контракті. Якщо згідно з вашими контрагентами ви використовуєте більш ранні версії Інкотермс або не використовуєте ці правила взагалі, ви можете не брати до уваги зміни, що вступають у силу. Якщо ж ви посилаєтеся на Інкотермс у своїх контрактах, то необхідно врахувати, що з 1 січня 2011 року будь-яке посилання на Інкотермс у контракті, підписаному 1 січня або після цієї дати, буде мати на увазі посилання на Інкотермс 2010, якщо сторони не домовляться по-іншому. У цьому випадку потрібно подумати, які виправлення внести для відповідності договорів Інкотермс 2010. Таким чином, необхідно: - перевірити діючі контракти й внести в них зміни з обліком Інкотермс 2010; - зробити необхідні виправлення (наприклад, змінити DES на DAP) у типовому контракті, який буде використовуватися для майбутніх угод.