Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

12.7. Державне регулювання діяльності вез

Управління функціонування ВЕЗ здійснюється на двох рівнях.

1) державне регулювання розвитку ВЕЗ,

2) управління безпосередньо на місці.

Державне регулювання розвитку ВЕЗ здійснюється на ос­нові комплексу загальних та спеціальних законодавчих актів. До числа таких загальних законодавчих актів відноситься За­кон України "Про загальні засади створення спеціальних (вільних) економічних зон", згідно з цим законом для кожної вільної економічної зони приймається окремий закон.

У загальному законі про ВЕЗ визначаються мета, порядок створення, техніко-економічне обґрунтування доцільності створення і функціонування зони, управління, митні, подат­кові та валютно-фінансові умови функціонування, система державних гарантій інвесторам, регулювання економічних відносин, правовий режим, порядок в'їзду і виїзду та порядок ліквідації зони.

Техніко-економічне обґрунтування доцільності створен­ня і функціонування БЕЗ має включати:

♦ мету, функціональне призначення та галузеву спрямо­ваність її діяльності;

♦ етапи розвитку із зазначенням часу їх здійснення;

♦ ступінь розвитку виробничої та соціальної інфраструк­тури, інфраструктури підприємництва та можливості їх розвитку в майбутньому;

♦ вихідний рівень розвитку економічного, наукового та іншого потенціалу з урахуванням специфічних умов її створення;

♦ рівень забезпеченості кваліфікованими кадрами;

♦ обсяги, джерела та форми фінансування на кожному етапі її створення;

♦ обґрунтування режиму ціноутворення, оподаткування, митного регулювання, валютно-фінансового та кредит­ного механізму.

Державне регулювання діяльності БЕЗ здійснюють орга­ни державної виконавчої влади України, до компетенції яких входить контроль за додержанням вимог законодавства Ук­раїни на території, де створено зону.

Методологічною основою для прийняття рішень і підго­товки документів у процесі створення конкретних ВЕЗ є "Концепція створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні".

У Концепції визначаються мета, правові основи, загальні принципи та передумови створення і функціонування ВЕЗ в Україні; наводиться класифікація ВЕЗ та їх загальна характе­ристика; визначається стратегія розвитку ВЕЗ в Україні.

Органи управління ВЕЗ незалежно від їх типу:

- місцеві ради та місцеві державні адміністрації в межах своїх повноважень;

- орган господарського розвитку і управління ВЕЗ.

Місцеві ради та місцеві державні адміністрації укладають з органом господарського розвитку ВЕЗ генеральну угоду про пе­редачу в її користування земельних ділянок, об'єктів інфраст­руктури, розташованих на цій території, та природних ресурсів. Світовий досвід свідчить про те, що успіх діяльності ВЕЗ визначається, поряд з іншими факторами, і тим, наскільки уз­годжено діють місцеві органи державної влади і адміністрація зони.

Перелік основної і додаткової навчально-методичної літератури і. Основна література

  1. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Навч. посібник, 3-тє видання, перероб. та доп. / за ред. Ю.Г Козака, Н.С. Логвінової, І.Ю.Сіваченка. – Київ: Центр навчальної літератури, 2011. – 792 с.

  2. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: кредитно-модульний курс: навч. посіб. / За ред. О.Г. Козака, Н.С. Логвінової, К.І. Ржепішевського. – К.: «ЦУЛ», 2010. – 288 с.

  3. Козак, Ю.Г. Міжнародна торгівля: підручник / Ю.Г. Козак, Н.С. Логвінова, М.І. Барановський та ін. / За ред. Ю.Г. Козака, Н.С. Логвінової, М.І. Барановського. – К.: ЦУЛ, 2011. – 512 с.

  4. Дубініна, А. А. Митна справа: підручник / Дубініна А. А. [та ін.] - К. : Центр учбової літератури, 2010. – 320 с.

  5. Гребельник, О. П. Основи зовнішньоекономічної діяльності. 3-тє видання перероблене та доповнене : підручник. - К.: Центр учбової літератури, 2008. - 432 с.

  6. Пазуха, М. Д. Зовнішньоекономічна діяльність (загальні положення) : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - К.: Центр учбової літератури, 2008 . - 230с.