Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

12.2. Класифікація вез

У міжнародній практиці нараховується понад 30 різновидностей вільних економічних зон.

Виходячи з досвіду функціонування ВЕЗ, їх класифіку­ють за такими ознаками:

1. За характером діяльності чи функціональним призначенням

комплексні спеціальні економічні зони виробничого характеру. Такі зони доцільно створювати на порівняно обмежених територіях, які мають зручне географічне положення на перехрестях міжнародних транспортних систем. Це безмитні зони, в яких створюються умови

для широкого залучення іноземного капіталу і де мож­на створити для цього необхідну інфраструктуру;

зони вільної торгівлі – вільні митні зони і порти, тран­зитні зони;

промислово-виробничні зони, зокрема:

- експортні промислові зони, які орієнтовані головним чином на зовнішню торгівлю;

- імпортно-промислові зони та зони по заміщенню імпорту, які покликані забезпечити країну, що прий­має, сучасними товарами, а місцеві підприємства – передовою технологією;

парки технологічного розвитку – створюються на ос­нові існуючого в країні, що приймає, науково-технічно­го потенціалу з участю іноземного капіталу та з викори­станням зарубіжного досвіду;

сервісні (зони страхових і банківських послуг, офшорні);

туристичні зони та ін.

2. За типом організації:

♦ експортноорієнтовані (як правило, анклавні) зони

♦ зони імпортозаміщення.

3. За розмірами

♦ крупномасштабні (вільна зона Манауса в Бразилії (3,6 млн кв. км) та ВЕЗ Китаю площею по декілька десятків тисяч квадратних кілометрів),

♦ середньо-масштабні (ВЕЗ, кожна площею по декілька десятків квадратних кілометрів)

♦ дрібномасштабні ("міні-зони" площею декілька де­сятків гектарів і часто обмежені територією окремих підприємств , наприклад, ВЕЗ в Угорщині, підприємства "Мак'юладорас" у Мексиці, країнах Карибського басейну та ін.).

4. За характером власності:

♦ державні

♦ приватні

♦ змішані (найбільш розповсюджені у світовій практиці).

5. За ступенем інтеграції у світову і національну економіку

екстравертивний – ВЕЗ, що має анклавний характер і орієнтований на зовнішній ринок,

Специфікою підприємств, що функціонують у зонах анклавного типу, є складальний характер виробництва, заснова­ний на імпортних матеріалах, різного роду компонентах, напівфабрикатах і деталях. Принципи організації зон анклавного типу: зони, що охоплюють території окремих підприємств, на які поширюється пільговий податковий митний режим ("Макіладорас" – експортні підприємства, розташовані уздовж кордону США); невеликі індустріальні анклави, які являють собою замкнуті ділянки від кількох десятків до кількох сотень гектарів (зони Ірландії); зони анклавного типу із широким територіальним охопленням багатьох районів і міст країни (організація ЕВЗ у Китаї, Шрі-Ланці, Маврикії та ін.)

інтро­вертивний –ВЕЗ, інтегрований у національну економіку (підприємства, розташовані в таких зонах, вивозять, як прави­ло, від 75% до 90% і більше виробленої продукції).

Для інтровертивних ЕВЗ інтегрованого типу найваж­ливішою характерною рисою є наявність тісних економічних зв'язків із внутрішніми районами країни. На відміну від зон анклавного типу, інтровертивні інтег­ровані зони орієнтовані здебільшого не на імпорт проміжних товарів, а на використання національних матеріалів, компо­нентів та напівфабрикатів (вільна зона Манаус у Бразилії, американські зовнішньоторговельні зони).

6.Класифікація зон за галузевою ознакою викликає певні труднощі, оскільки, як правило, у експортно-промислових зо­нах розташовуються підприємства, які належать до різних га­лузей промислового виробництва.

На території України, згідно з законом, можуть створюва­тися спеціальні (вільні) економічні зони різних функціональ­них типів:

♦ вільні митні зони і порти;

♦ експортні, транзитні зони;

♦ митні склади;

♦ технологічні парки;

♦ технополіси;

♦ комплексні виробничі зони;

♦ туристично-рекреаційні;

♦ страхові, банківські та ін.

Окремі зони можуть об'єднувати в собі функції, прита­манні різним типам БЕЗ.