Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

10.3 Інвестиційна діяльність підприємства

У системі забезпечення ефективного функціонуванню підприємства інвестиції відіграють важливу роль. Здійсненню інвестицій є найважливішою умовою вирішення практично всіх стратегічних і значної частини поточних завдань розвитку і забезпечення ефективної діяльності підприємства.

Інвестиції підприємства являють собою вкладення капіта­лу у всіх його формах у різні об'єкти (інструменти) його гос­подарської діяльності з метою одержання прибутку, а також досягнення іншого економічного або неекономічного ефекту, здійснення якого базується на ринкових принципах і пов'яза­не з факторами часу, ризику і ліквідності.

Практичне здійснення інвестицій забезпечується інвес­тиційною діяльністю підприємства.

Інвестиційна діяльність підприємства являє собою цілес­прямовано здійснюваний процес вишукування необхідних інвестиційних ресурсів, вибору ефективних об'єктів (інстру­ментів) інвестування, формування збалансованої за обраними параметрами інвестиційної програми (інвестиційного портфе­ля) та забезпечення її реалізації.

Інвестиційна діяльність підприємства характеризується такими основними особливостями:

а) вона є головною формою забезпечення зростання опе­раційної діяльності підприємства та щодо її цілей і завдань має підпорядкований характер.

Інвестиційна діяльність підприємства покликана забезпечувати зростання формування його операційного прибутку в перспективному періоді за двома напрямками:

1) шляхом забезпечення зростання операційних доходів за рахунок збільшення обсягу виробничо-збутової діяльності (будівництво нових філій при просуванні на інші регіональні ринки; розширення обсягу реалізації продукції за рахунок інвестування в нові виробництва і т.п.);

2) шляхом забезпечення зниження питомих операційних витрат (своєчасна заміна фізично зношеного устаткування; відновлення морально застарілих виробничих основних за­собів та нематеріальних активів тощо);

б) форми і методи інвестиційної діяльності набагато мен­ше залежать від галузевих особливостей підприємства, ніж операційна діяльність. Інвестиційна діяльність підприємства здійснюється переважно в тісному зв'язку з фінансовим ринком (ринком капіталу та ринком грошей), га­лузева сегментація якого практично відсутня, у той час як опе­раційна його діяльність здійснюється переважно в рамках кон­кретних галузевих сегментів товарного ринку і має чітко вира­жені галузеві особливості операційного циклу;

в) обсяги інвестиційної діяльності підприємства характе­ризуються важливою нерівномірністю за окремими періода­ми через 1)необхідність попереднього накопичення коштів (інвестиційних ресурсів) для початку реалізації окремих вели­ких інвестиційних проектів; 2) використання сприятливих зовнішніх умов здійснення інвестиційної діяльності; 3) поступовість формування внутрішніх умов для важли­вих "інвестиційних ривків";

г) інвестиційний прибуток підприємства (а також інші форми ефекту інвестицій) у процесі його інвестиційної діяль­ності формується звичайно зі значним лагом.

д) інвестиційна діяльність формує особливий са­мостійний вид грошових потоків підприємства, що істотно розрізняються в окремі періоди своєю спрямованістю.

є) інвестиційній діяльності підприємства притаманні спе­цифічні види ризиків, які об'єднуються поняттям "інвес­тиційної ризик".

ж) найважливішим вимірювачем обсягу інвестиційної діяльності, що характеризує темпи економічного розвитку підприємства, виступає показник його чистих інвестицій. Чисті інвестиції являють собою суму валових інвестицій, зменшену на суму амортизаційних відрахувань у певному періоді.

Бізнес-план інвестиційного проекту являє собою стан­дартний для більшості країн з розвиненою ринковою еко­номікою документ, у якому детально обґрунтовується кон­цепція реального інвестиційного проекту і наводяться основні його характеристики.

Рекомендована струк­тура розробки бізнес-плану інвестиційного проекту зали­шається практично незмінною.

Резюме.

1 Характеристика продукції, що випускається (послуг).

2 Характеристика виробничих потужностей

3 Аналіз ринку збуту і розробка стратегії маркетингу.

4 Виробничий план.

5 Розробка стратегії управління проектом.

6 Фінансовий план.

7 Податковий план.

8 Аналіз рівня інвестиційних ризиків і розробка заходів щодо їхнього зниження.

9 Оцінка ефективності реалізації інвестиційного проекту.

10 Розробка стратегії фінансування.

Додатки.