Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_Finansovy_analiz.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Змістовний модуль 4 Практичне заняття № 9, 10

Тема 10: Аналіз ділової активності підприємства

Мета заняття: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок щодо методики аналізу ділової активності підприємства.

План заняття:

  1. Основні показники ділової активності.

  2. Аналіз показників ділової активності.

  3. Визначення виробничого, операційного та фінансового циклу діяльності підприємства.

Обладнання:

  • методичні вказівки до виконання практичних завдань;

  • тести;

  • контрольні завдання;

  • калькулятори «CITIZEN».

Методичні рекомендації до практичного заняття

1. Коефіцієнт оборотності активів (коефіцієнт трансформації) (kоб.А).

За допомогою даного коефіцієнта оцінюється ефективність використання підприємством всіх наявних ресурсів не залежно від джерел їхнього залучення. Розрахунок цього коефіцієнта виробляється по формулі:

. (10.1)

Коефіцієнт трансформації показує, скільки разів за звітний період відбувається повний цикл виробництва й обігу, що приносить відповідний ефект у вигляді прибутку, або скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна грошова одиниця активів. Цей коефіцієнт варіюється залежно від галузі, відбиваючи особливості виробничого процесу.

2. Коефіцієнт оборотності оборотних активів (kоб.О.А).

Цей показник показує швидкість обороту всіх мобільних засобів підприємства. Збільшення коефіцієнта характеризується позитивно, якщо він збігається з коефіцієнтом оборотності запасів, і негативно, якщо коефіцієнт оборотності запасів зменшується.

Розраховується коефіцієнт оборотності оборотних активів за формулою:

(10.2)

3. Коефіцієнт оборотності запасів (kоб.З).

Для характеристики ефективності керування запасами використовуються коефіцієнт оборотності запасів і показник тривалості обороту.

Для розрахунку коефіцієнта оборотності запасів необхідно собівартість реалізованої продукції розділити на середньорічну вартість запасів і витрат підприємства:

. (10.3)

Коефіцієнт показує, скільки оборотів за рік зробили запаси, тобто скільки разів вони перенесли свою вартість на готові вироби. Зменшення його свідчить про відносне збільшення виробничих запасів і незавершеного виробництва або про зниження попиту на готову продукцію.

4. Показник тривалості обороту запасів можна розрахувати в такий спосіб:

(10.4)

Цей показник характеризує період часу, протягом якого запаси перетворюються в реалізовані товари.

5. Коефіцієнт оборотності готової продукції (kоб.Гп).

(10.5)

Коефіцієнт показує швидкість обороту готової продукції. Його збільшення означає зростання попиту на продукцію підприємства, а зменшення – затоварення готової продукції у зв’язку зі зниженням попиту.

6. Показник тривалості обороту готової продукції можна розрахувати в такий спосіб:

(10.6)

7. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (kоб.Дз).

По цьому коефіцієнті судять, скільки разів у середньому протягом звітного періоду дебіторська заборгованість перетворюється в кошти, тобто погашається.

(10.7)

8. Для аналізу оборотності дебіторської заборгованості використовується також показник тривалості обороту дебіторської заборгованості. Його часто називають строком кредитування. Період оборотності дебіторської заборгованості в днях можна одержати як частку від розподілу кількості днів у періоді на коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості:

(10.8)

Цей показник дає розрахункову кількість днів для погашення кредиту, узятого дебіторами.

Для оцінки ступеня ділової активності підприємства можна також порівнювати строки погашення дебіторської заборгованості з фактичними строками, на які надається кредит покупцям. У такий спосіб можна визначити ефективність механізмів кредитного контролю на підприємстві, а також одержати подання про надійність дебіторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]