Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на еколог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

120. Управління в сфері використ. Об’єктів тваринного світу

Держ. управління у галузі охорони, використ. і відтво­рення твар. світу зд. КМУ, РМ АРК, МДА, центральний орган вик. влади з питань охорони НПС, центральний орган виконавчої влади з питань ліс. господарства У в галузі ведення мисливського господарства, центральний орган виконавчої влади з питань рибного господарства України, їх органи на місцях, інші дер­ж.органи.

КМУ затверджує порядок видачі дозволів та встановлення лімітів на спец. використання твар. світу, порядок зд. полювання та ведення мислив., рибного господарства, держ.кадастру твар. світу, правила і об'єк­ти рибальства, порядок надання у корист.водоймищ з метою ведення рибного господарства, виконує інші повноваження.

Істотну роль у галузі управління тваринним світом виконує Мін­природи Ута його органи на місцях. У межах повноважень, визначених ЗУ «Про тваринний світ», органи Мінпри­роди України здійснюють координацію діяльності інших спеціально уповноважених органів державної виконавчої влади у цій сфері, кон­троль за додержанням вимог фауністичного законодавства усіма під­приємствами, установами, організаціями та громадянами, моніто­ринг та облік тваринного світу. Вони ведуть Червону книгу України, розробляють та затверджують правила ввезення в Україну і вивезення за її межі об'єктів тваринного світу, використання тварин з метою одержання продуктів їх життєдіяльності, добування (придбання) ди­ких тварин з метою утримання і розведення у неволі чи напіввільних умов, виконують інші повноваження у межах своєї компетенції.

Самоврядне управління в галузі використання, відтворення та охорони тваринного світу здійснюють місцеві ради та їх виконавчі органи в межах повноважень, визначених ЗУ «Про місцеве самоврядування».

Громадське управління в галузі викор., відтвор. та ох. твар. світу здійснюють Українське товариство мисливців і рибалок, Товариство військових мисливців і рибалок, товариство «Динамо» в межах, визначених їхніми статутами. Крім цих громадсь ких організацій, громадське управління у зазначеній галузі здійсню­ють Українське товариство охорони природи, Українська екологічна асоціація «Зелений світ», українське відділення Грінпіс та інші громадські організації, у тому числі регіонального рівня.

Основними напрямами діяльності органів управління в галузі використання, відтворення і охорони тваринного світу є: ведення державного кадастру і моніторингу тваринного світу; розподіл і пере­розподіл тваринного світу; планування заходів у галузі охорони і ви­користання тваринного світу; державний та громадський контроль за охороною і використанням тваринного світу; вирішення спорів, пов'язаних з використанням тваринного світу.

Відповідно до ст. 51 Закону для забезпечення охорони й організації раціон. Використ. твар.світу проводиться державний облік тварин та облік обсягів їх добування, а також ведеться державний кадастр тва­ринного світу, який містить систематизовану сукупність даних про ге­ографічне поширення видів (груп видів) тварин, їх чисельність і стан, характеристики середовища їх перебування і сучасного господарсько­го використання та іншу необхідну інформацію. Відп. до пост. КМУ «Про затв. Полож. про держ. кадастр тваринного світу» держ. кадастр твар. світу включає дані держ. обліку тварин та облік обсягів їх добування за кільк. і якісними показ­никами, інші дані, необхідні для забезпеч. охорони твари. світу, планування, розміщення і спеціалізації мисливського господар­ства, рибного господарства, оцінки ресурсів і прогнозу стану тварин­ного світу, організації проведення заходів щодо регулювання чисель­ності окремих видів диких тварин.

Держ. облік і ведення держ. кадастру твар. світу в межах своїх повноважень здійснюють центральні органи виконавчої влади з питань ОНПС, ліс. господарства і рибного господарства У.

До осн. функцій управління належить контроль у галузі охоро­ни, використання і відтворення тваринного світу. Завданням контролю у цій галузі є забезпеч. дотримання вимог фауністичного зак-ва всіма держ. органами, П.У.О. та громадянами. Такий контроль може бути держав­ним, громадським і відомчим.

Органами, які здійснюють державний контроль у галузі, є: КМУ, Мінприроди У та його органи на місцях; місцеві органи держ. виконавчої влади, інші державні органи, ОМС тощо. Так, відповідно до Поло­ження про Державну екологічну інспекцію на екологічні інспекції покладено контроль за дотриманням правил, норм щодо використання і охорони тваринного світу, а та­кож за дотриманням встановл. порядку обліку тварин та обліку їх використання.

У межах своєї компетенції ці органи уповноважені: ставити вимо­ги щодо усун. порушень фауністичного зак-ва; припиня­ти в установл. порядку використ. тваринного світу, яке ведеться з порушенням зак-ва; припиняти незаконні дії або анулювати дозволи та встановлювати обмеження на використання тваринного світу, утримання, реалізацію, вивезення з України і ввезення на її територію диких тварин; зупиняти тимчасово в уста­новл. порядку роботи, під час яких порушуються правила, нор­ми, інші вимоги зак-ва, до усунення порушень; здійснювати контроль за торгівлею мисливс. трофеями, виготовленням виробів з них; подавати позови про відшкод. збитків і втрат, заподіяних внаслідок порушення фауністичного зак-ва; мають інші права.

Громадський контроль у галузі охорони, використання і відтвор. Твар. світу здійснюється громадськими інспекторами з охорони довкілля відповідно до Положення, затвердженого наказом Мінприроди У. Здебільшого громадськими інспекторами охорони НПС виступають представники Українського товариства охорони природи, окремі громадяни, які реалізують свої екологічні права, визначені Законом «Про охорону НПС». Громадські інспектори ма­ють посвідчення встановленого зразка, які видаються головними державними інспекторами обласних екологічних інспекцій терміном на З роки. Вони повинні сприяти контрольним перевіркам державних інспекторів, вчиняти самостійно окремі контрольні повноваження. Крім цього, у сфері мисливського та рибного господарства можуть діяти громадські мисливські інспектори та громадські інспектори ри­боохорони.

Відомчий контроль в галузі охорони, використ. і відтвор. Твар. світу зобов'язані здійснювати ті органи, у віданні яких знаходяться П.,У.О, що використовують об'єкти твар. світу.

Відповідно до вимог ЗУ «Про ветеринарну медицину» щодо об'єктів твар. світу може зд. державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд з метою забезпеч. якості та безпечності продукції твар. походження, ветер. та епізоотичного благополуччя, ка­рантину тварин тощо. Такий вид контролю в цій галузі забезпечують контрольні та наглядові органи Мінагрополітики України.

Моніторинг тваринного світу є системою спостережень, збирання, обробки, передавання та аналізу інформації про стан об'єктів тварин­ного світу, прогнозування його змін та розроблення науково обґрун­тованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень.

У межах своїх повноважень моніторинг тваринного світу здійснюють Мінприроди України, Держкомлісгосп України, інші органи держ. Вик. влади, а також П,У,О., діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану НПС та об'єктів тваринного світу.

Розподіл і перерозподіл тваринного світу як функція управління — не діяльність спеціально уповноважених державних органів управ­ління, спрямована на забезпечення раціонального використання, відтворення об'єктів тваринного світу. Правовими формами роз­поділу і перерозподілу тваринного світу є: — передача або придбання об'єктів тваринного світу у власність; — надання спеціальних дозволів на спеціальне використання тва­ринного світу; — надання мисливських угідь і рибогосподарських водоймищ у користування; — вилучення мисл. угідь і рибогосподарських об'єктів, об'єктів твари. світу з користування.