Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на еколог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

148. Юридична відповідальність за порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф.

Порушники несуть дисциплінар., цивіл.-пр., адмін. або крим. від-сть, що не звільняє їх від відшкодування матеріальної шкоди.

Особливістю юр.від-сті у цій сфері є те, що від-сть несуть юр.особи, а також те, що притягнення здійснюється посадовими особами спец.уповноважених на те державних органів в порядку, визначеному ЗУ «Про виключну (морс.)екон.зону». При цьому розмір штрафів суттєво перевищує штрафи, що накладаються відповідно до КпАП та навіть КК Укр.

Даний закон передбачає, що від-сть несуть особи, які здійснювали Незаконну промислову діяльність, Порушення правил безпечної експлуатації споруд, Незаконну експлуатацію природних ресурсів, Незаконне ведення морських наукових досліджень, Забруднення морського середовища. До осіб можуть застосовуватись санкції у вигляді досить високих штрафів (від 400 до 6тис. нмдг), конфіскацію засобів і знарядь, безоплатне вилучення видобутих ресурсів та ін.

Право накладати зазначені штрафи надано:

1.органи Мін.охорон.навкол.прир.середовища в особі державних інспекторів з охорони НПС;

2.органами рибоохорони в особі начальника відповідного управління з охорони і відтворення рибних запасів;

3.органами Морської охорони Держ.прикордонної служби Укр. в особі командира (начальника) судна, яким виявлено порушення.

Право накладати штрафи за обтяжуючих обставин, а також застосовувати конфіскацію надано місцевому суду за місцем затримання порушника.

Посадовою особою Морської охорони Державної прикордонної служби України про вчинення порушення складається акт, який разом з іншими документами, що стосуються цієї справи, протягом трьох днів з дня затримання порушника направляється органу, уповноваженому застосовувати санкції.

Органи, уповноважені застосовувати санкції, приймають рішення про їх застосування протягом п’яти днів після надходження документів, зазначених у частині першій цієї статті. Рішення оформлюється постановою відповідного органу або посадової особи.

Сплата штрафу проводиться порушником добровільно протягом одного місяця з дня накладення штрафу, а у разі оскарження — протягом місяця з дня відмови суду в задоволенні скарги.