Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_ekonomik_golovna_versia_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

47.Споживання національного доходу.

Кінцевим пунктом будь-якого виробництва є споживання. Є 2 види споживання: 1.виробниче (споживання знарядь і предметів праці в процесі виробництва переважно з фонду заміщення).2.особисте (споживання товарів гародного споживання й послуг з національного доходу). Споживання національного доходу утворює фонд споживання. У вартісній формі фонд споживання-це сума усіх доходів населення, які використовуються на придбання товарів народного споживання, послуг, духовних і соціальних благ, а також натходження в заклади й організації сфери нематеріального виробництва, що обслуговують населення. В натурально-речовій формі — це маса матеріальних, духовних та соціальних благ, призначених для споживання та обслуговування процесу споживання. Функції фонду споживання: а) задоволення поточних потреб людей, б) задоволення зростаючих потреб людей у звязку з абсолютним приростом населення, в) задоволення потреб додаткової робочої сили, що надходить у виробництво в звязку з розширенням. Таким чином, національне виробництво лише тоді буде функціонувати нормально , коли, з дного боку, фонд споживання в процесі розподілу й перерозподілу національного доходу буде поповнюватись такою кількістю споживчих товарів і послуг, яка задовольнятиме сукупні потреби суспільства, а з іншого, населенню буде забезпечений такий рівень доходів, який дасть можливість ці товари і послуги придбати.

48.Нагромадження національного доходу

нагромадження - це використання частини додат­кового продукту для розширення виробництва або його капі­талізація. А сума додаткового продукту, виділена для нагрома­дження в процесі розподілу та перерозподілу національного доходу, утворює фонд нагромадження.

Нагромадження передбачає: по-перше, збільшення виробничих і невиробничих фондів; по-друге, використання у виробництві додаткової робочої сили, її підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. А це означає, що для здійснення реального нагромадження суспільство повинно мати: а)додаткову кількість речових і особистих факторів виробництва (або ж повинно навчитись більш ефективно використовувати ці фактори); б)додаткову кількість предметів споживання (для нормально зростаючих потреб додаткової робочої сили або для більш повного задоволення потреб висококваліфікованої робочої сили). В цьому полягає суть нагромадження.

Нагромадження здійснюється в певних конкретних формах:

-Виробниче нагромадження - це розширення обсягів виробництва, засобів виробництва й покращення їх якості.

-Нагромадження споживчого призначення (невиробниче) - це збільшення виробництва предметів особистого й суспільного споживання або покращення їх якості. Нагромадження споживчого призначення включає: а)нагромадження споживчих товарів, які купуються на заробітну плату, й грошові виплати з суспільних фондів споживання; б)нагромадження фондів невиробничої сфери - житлового фонду, основних фондів, закладів культурно-побутового й медичного обслуговування населення і т.д.

-Приріст резервів і страхових запасів - це збільшення маси засобів виробництва та предметів споживання, призначених для забезпечення безперервності процесу виробництва й непередбачених обставин, в тому числі при стихійних лихах.

Суб'єктами нагромадження виступають: держава, госпрозрахункові державні підприємства, кооперативні та приватні підприємства, тобто всі господарюючі юридичні особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]