Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_ekonomik_golovna_versia_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

3.Продуктивні сили і економічні відносини.

Продуктивні сили — це система факторів виробництва, яка забезпечує перетворення речовин природи, відповідно до потреб людей створює матеріальні та духовні блага і визначає зростання продуктивності суспільної праці. Вони виступають серцевиною економічної системи, становлять її матеріальну основу. До їх складу входять засоби виробництва і люди, які володіють виробничим досвідом і приводять у рух засоби виробництва. Основною продуктивною силою є людина. Предмети праці входять до складу продуктивних сил тією мірою, якою вони йдуть на продуктивне споживання і використовуються як джерела енергії. До структури продуктивних сил в усіх формаціях належать також використовувані людьми сили природи: вітер, сонце… Водночас сама людина є продуктом і частиною природи. Структуризацію продуктивних сил забезпечує суспільний поділ праці. Фактори виробництва: Робоча сила- здатність людини до праці; Предмети праці-на що скерована діяльність людини; Засоби праці-знаряддня,інструменти,сировина.Праця в результаті ств. корисних матеріальних благ виступає як продуктивні сили. Ств. матеріальних благ є суспільним процесом,тому будь-яке виробництво має сусп..характер-економічні відносини. Вони вкл. В себе 4 ланки: вироб.,розподіл,обмін,споживання

4.Зародженя економічних учень. Меркантилізм. Фізіократи.

Формування економічних науки відносять до тих часів,коли товарне виробництво поч. набувати заг. характеру. Поштовхом до формування економічної науки стало становлення в усіх структурах суспільного життя капіталістичних відносин, коли почали розвиватися продуктивні сили,стали формуватися ринок, обмін, торгівля. З’явилася потреба в дослідженні всіх цих явищ, вивченні функціонування економіки в цілому. У ХІV-XV ст. починається занепад феодального способу виробництва. Феодали замість панщини (оброку) запроваджують грошову ренту. Так поступово формується єдиний національний ринок,початковою формою якого було проведення ярмарків. Виникає потреба у широкому тлумаченні поняття “економіка”. Економічна теорія як фундаментальна наука безперервно розвивається формуються нові наукові школи та напрями досліджень. Меркантилізм.Прибічники цієї школи основним джерелом багатства вважали сферу обігу, торгівлю, а саме багатство ототожнювали з накопиченням грошей представників цієї школи відображали інтереси торгової буржуазії в період первісного нагромадження капіталу. Представники: А. Монкретьєн, Т. Манн, Д. Юм.

Фізіократи. перенесли акцент дослідження безпосередньо на природу і виробництво. Але джерелом багатства вважали тільки працю у сільськогосподарському виробництві. Вважали, що промис-ловість, транспорт і торгівля -- безплідні сфери, а праця людей у цих сферах лише покриває витрати на їхнє існування і не прибуткова для суспільства. Представники: Ф. Кене, А. Тюрго, В. Мірабо, Д. Hope.

(Формування економічної науки відносять до тих часів нової історії людства коли товарне виробництво почало набувати загального характеру.

Першою школою була – школа меркантилістів (16 - поч. 17 ст.), джерелом багатства суспільства вважали торгівлю, тому що в той час нагромадження грошей, дорогоцінностей, відбувалися через торгівлю.

Другою школою була – школа фізіократів (17 – 18 ст.), вони перенесли питання про походження багатства суспільства із сфери торгівлі в сферу виробництва, але вважали, що багатство лише створюється в сільському господарстві.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]