Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_ekonomik_golovna_versia_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

51. Циклічні коливання в ринковій економіці.

Відчутний вплив на розвиток економічних процесів справляє середній цикл.Ці економічні цикли індивідуальні та історично неповторні за своїми характеристиками.Як правило їх тривалість сягає 8-12років.Середній цикл,як правило, містит 4 фази,що йдуть одна за одною.За своїм змістом вони являють собою економічні цикли відтворювального процесу і відображають циклічність розвитку не лише виробництва а й обміну,розподілу,споживання.Матеріальною основою циклічності відтворювального процесу є фізичне оновлення основних засобів виробництва.

Довгочасні циклічні коливання в економіці вчені економісти виявили понад 100 років тому. Наукове осмислення цієї проблеми стало основною проблемою економістів різних країн.Але створення наукової теорії довгих хвилю в економіці справедливо повязують з імям російського вченого Кондратьєва.Його теорією встановлено,що матеріальною основою довгих хвиль в економіці є структурне оновлення технологічного способу виробництва,і що цей процес здійснюється двояко( еволюційно і революційно), коли відбуваються якісні зміни в матеріалізації наукових знань або загальної технічної революції.

52.Тенденції розвитку світового г-ва

Світове господарство являє собою сукупність національних економік і особливої сфери суспільно-виробничих зв'язків, що виходять за територіальні межі окремих країн — міжнародних економічних відносин.

У сучасних умовах економічна замкнутість національних господарств не лише нераціональна, а й практично неможлива тенденція дедалі більшої взаємозалежності національних економік до підвищення ролі зовнішніх факторів у процесі відтворення в тій чи іншій країні стала загальною. Тому поняття “світового господарства” не можна зводити до простої суми національних економік. Не меншою мірою його суть визначається тим універсальним зв'язком між національними господарствами, який забезпечує їхню реальну єдність на основі міжнародного поділу праці, науково – технічної і виробничої кооперації, міжнародної торгівлі, валютних і кредитних відносин, тобто міжнародними економічними відносинами.

Міжнародні економічні відносини являють собою систему господарських відносин між різними країнами світу. Важливішими елементами цієї системи є міжнародне науково—технічне, і виробниче співробітництво, вивіз капіталу і міжнародним кредит, світова торгівля, міграція робочої сили, міжнародні валютні відносини. В даній системі всі її елементи тісно пов’язані, взаємно переплетені і впливають один на одного. Отже, міжнародні економічні відносини обслуговують взаємодію національних економік, що входять у світове господарство, і тим самим забезпечують його цілісність.

Міжнародні економічні відносини, що визначають суть світового господарства, похідні і залежать від економічних відносин, що складаються на національних рівнях. Вони не тільки визначаються рівнем зрілості продуктивних сил і виробничих відносин у різних національних господарствах, а й обумовлюються особливостями економічної політики держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]