Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_ekonomik_golovna_versia_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

53. Види бірж та їх ф-ії.

Біржа як економічна категорія відображає сукупність економічних відносин постійно функціонуючого ринку на якому концентрується інформація про товар,відбувається його купівля-продаж за зразками,формуються ціни,здійснюється торгівля цінними паперами,іноземною валютою.

Види:

1.товарна-це особливий ринок на якому здійснюється оптова торгівля масових однорідних товарів у масштабах регіону,держави,співдружності держав і світового ринку.Головною особливістю торгів на біржі є те,що товари безпосередньо не переходять з рук в руки,а заключаються угоди на певний строк доставки покупцеві конкретну кількість товарів за певну ціну.Розрізняють товарні біржі реального товару і ф’ючерсні.

2.фондова-це установа,яка створена для забезпечення сприятливих умов вільної купівлі-продажу цінних паперів за ринковими цінами на основі регулярності та упорядкованості.Предметом торгівлі є акції і облігації АТ, а також облігації державних позик.Основним товаром є акції-цінний папір,який стверджує право її власника на отримання дивіденду, на те що власник є співвласником АТ і на пай при розформуванні АТ.Курс акцій визначається:курс акцій=(дивіденд / норма банківського %)*100.

Для створення фонд.біржі необхідні 3 субєкти:той,хто випускає цінні папери(емітент);той,хто купує (інвестор); той,хто об’єднує покупця і продавця(брокерська компанія).

Компанія,яка бажає продавати цінні папери через біржу має:1.отримувати річний доход не менше 2,5млн доларів;2.володіти реальними активами щонайменше на 18млн доларів;3.мати не менше 2тис акціонерів у яких як мінімум є 100 акцій.

3.Валютна біржа-це ринок на якому здійснюються операції купівлі-продажу іноземної валюти,злитків та виробів з благородних металів.Вона організовує валютні торги і проводить розрахунки в грошових одиницях держави та іноземній валюті,визначає поточний ринковий курс інозем.валюти по відношенню до 1 національної валюти.Право участі у торгах валютної біржі мають лише зареєстровані банки та фінансові організації,які отримали офіційний дозвіл Нац.банку.Мінімальна величина купівлі-продажу валюти становить 10тис доларів.

4.біржа праці-це установа ринкової економіки,яка здійснює посередницьку місію між найманими робітниками і роботодавцями в процесі купівлі-продажу товару-робоча сила.

Біржі праці виконують такі основні ф-ції:

1.працевлаштування безробітних

2.сприяння всім бажаючим змінити характер і місце роботи

3.вивчення конюктури ринку робочої сили

4.професійна орієнтація молоді

5.облік безробітних

6.виплати пособій по безробіттю

54.Податкова система, сутність податків.

Податки-це обов’язкові відрахування до бюджету юридичними і фізичними особами частини їх доходу,яка заздалегідь визначена у законодавчому порядку.

Елементи податкової системи:

- суб’єкти податку- особа,яка сплачує податки

-обєкт податку-доход,або майно з якого нараховується прибуток(зар.плата,прибуток,ПДВ)

-ставка податків-це величина податку на одиницю об’єкта додатку.

Види податків за механізмом їх встановлення:

-прямівстановлюються безпосередньо що до платника в залежності від розміру об’єкта оподаткування( це податки на доходи,нерухоме майно)

-непрямі- це надбавки на ціни товарів або послуг ,їх розмір прямо не залежить від доходів платника.

Система податків в Україні:

-податки на прибуток підприємства та організацій

-податки на додану вартість-нараховується на кожній стадії процесу реалізації товару чи надання послуг і надходить до держ. бюджету та місцевого бюджету.

-акцизні збори-це податок на високорентабельні та монопольні товари,що включається в ціну тих товарів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]