Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_ekonomik_golovna_versia_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

9.Суспільне виробництво

Суспільне виробництво- сукупна організована діяльність людей із перетворення речовин і сил природи з метою створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для їх існування та розвитку.

У суспільному виробництві виділяють 3 сфери:

1.Основне виробництво- це галузі матеріального виробництва, де безпосередньо виготовляються предмети споживання й засоби виробництва.  Основне виробництво включає промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво.

2.Виробнича інфраструктура - це галузі, які обслуговують основне виробництво та забезпечують ефективну економічну діяльність на кожному підприємстві та в народному господарстві в цілому. До них належать: транспорт, зв'язок, торгівля, кредитно-фінансові галузі; спеціалізовані галузі ділових послуг (інформаційних, рекламних, консультаційних).

Основне виробництво і виробнича інфраструктура в сукупності становлять сферу матеріального виробництва. Стосовно промисловості виділяють групу "А" (засоби виробництва) і групу "В" (предмети споживання).

3.Соціальна інфраструктура - це нематеріальне виробництво, де створюються нематеріальні форми багатства та надаються нематеріальні послуги, які відіграють вирішальну роль у всебічному розвитку трудящих, примноженні їхніх розумових та фізичних здібностей, професійних знань, підвищенні освітнього й культурного рівня. Сфера соціальної інфраструктури включає: охорону здоров'я та фізичну культуру, освіту, побутове обслуговування, громадський транспорт і зв'язок, культуру, мистецтво та ін.

10.Ефективність суспільного виробництва

Соціальна та економічна ефективність. Однією з найважливіших якостей с.п є його ефективність . Розрізняють соц. та економічну ефективність. Соціальна виражає ступінь задоволення особистих потреб суспільства,вона показує на скільки господарська діяльність спрямована на саму людину відповідно її потребам та інтересам. Якщо постійно підвищується добробут народу і забезпечується високий життєвий рівень.

Національне багатство –це сукупність матеріальних і духовних цінностей,нагромадження суспільством за всю його історію. Відносять основні засоби,матеріальні ресурси, страхові запаси,золотий запас.

Економічна ефективність виражає результативність суспільного виробництва шляхом зіставлення затрат і одержання результату. Визн. За формулою (п-вартість продукту, е- ефективність,З- матер. грошові затрати). Між соціальною та економічною ефективністю існує взаємозв'язок. З одного боку, поліпшення задоволення особистих потреб усіх членів суспільства об'єктивно вимагає зростання економічної ефективності. З іншого боку, підвищення соціальної ефективності виступає вирішальним фактором раціонального та економного ведення господарства в інтересах суспільства та окремих його членів. Показники економічної ефективності: Продуктивність праці (Пп) - виражає відношення величини продукту (П) до затрат живої праці (ЗПЖ): Пп=П/ЗПЖ. Продуктивність праці розраховуватиметься таким чином: Пп=40000/2000=2 пари/год.; Пп =40000/100=40 пар/год.; Матеріаловіддача - це відношення вартості продукту до матеріальних затрат. Вона показує, скільки виробляється продукції на одиницю затрат праці, втіленої в предметах праці. Фондовіддача - це відношення вартості продукту до основних виробничих фондів. Вона виражає ефективність використання засобів праці, тобто показує, скільки виробляється готової продукції на одиницю основних виробничих фондів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]