Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_po_BO-5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

21.Умови змін власного капіталу та порядок їх відображення в обліку.

Акціонерне товариство може змінювати розмір статутного капіталу згідно з рішенням зборів акціонерів. У бухгалтерському обліку ці зміни відображають тільки після державної реєстрації нового розміру статутного капіталу. Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства не більше ніж на 1/3 може бути здійснено за рішенням правління за умови, що це передбачено статутом.

Зміни статутного капіталу регулюються Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного фонду акціонерного товариства, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.98 р. № 44.

Акціонерне товариство має право збільшувати статутний капітал, якщо всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю, не нижчою від номінальної.

Збільшення статутного капіталу може здійснюватись:- випуском нових акцій;- обміном облігацій на акції;- зростанням номінальної вартості акцій.

У разі збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості підписка на додатково випущені акції провадиться у тому самому порядку, що і на акції першої емісії, а статутний капітал збільшується за рахунок:

1) додаткових внесків учасників (Дт рах. №46 – “Неоплачений капітал”, Кт, рах. № 40 – “Статутний капітал) -в обліку це відображаватиметься аналогічно операціям формування статутного капіталу;

2) індексація основних засобів (Дт, рах. № 10 – “Основні засоби”, Кт рах. № 40 – “Статутний капітал”) згідно з Положенням про порядок збільшення статутного фонду за рахунок індексації основних засобів, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 12.02.2001р. №39;

3) реінвестування прибутку: (Дт рах. № 44 – “Прибутки і збитки нерозподілені” , Кт рах. № 40 – “Статутний капітал”);

4) нарахованих дивідендів - у випадку, коли прийнято рішення про виплату дивідендів акціями:

Дк рах. № 67 - “Розрахунки з учасниками” та Дт рах. № 44 - “Нерозподілений прибуток”,

Кт рах. № 40 – “Статутний капітал та Кт рах. № 67 – “Розрахунки з учасниками”.

У разі збільшення статутного капіталу за рахунок обміну облігацій акціонерного товариства на його ж акції операція буде відображена такими записами:

Дт рах. № 52 – “Довгострокові зобов’язання по облігаціях”;

Кт рах. № 40 – “Статутний капітал”.

У разі збільшення номінальної вартості акцій статутний капітал може збільшуватись за рахунок додаткових внесків учасників до встановленого рівня номінальної вартості акцій або за рахунок індексації основних засобів. Обидва ці варіанти вже були нами розглянуті.

Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства може здійснюватись: - зменш номінальної вартості акцій; - зменшенням кількості акцій існуючої номінальної вартості шляхом викупу їх у власників та їх наступним анулюванням.

Зменшення кількості акцій існуючої номін вартості шляхом викупу їх у власників та наступним анулюванням відображається в обліку як вилучення капіталу.

Пайовий капітал - сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.

Рахунок та стаття балансу "Пайовий капітал" застосовуються кредитними спілками, колективними підприємствами, підприємствами споживчої кооперації та ін., в яких частина власного капіталу формується у вигляді пайових внесків.

Джерелом формування пайового капіталу є обов'язкові та додаткові пайові внески, які надходять від індивідуальних та колективних членів.

Розміри обов'язкових пайових внесків визначаються загальними зборами пайовиків, виходячи із потреб у власних оборотних коштах. Обов'язкові пайові внески підлягають поверненню пайовикам при вибутті із членів підприємства або в разі ліквідації останнього. Сума, що підлягає поверненню, визначається з урахуванням фінансового стану і боргових зобов'язань підприємства.

Додаткові пайові внески вносяться пайовиками на добровільних засадах з метою забезпечення розвитку господарської діяльності підприємства і підлягають повному або частковому поверненню за бажанням пайовика згідно з його заявою. Щороку при розподілі прибутку на обов'язкові і додаткові пайові внески за рішенням зборів пайовиків нарахов дивіденди, які за згодою власників можуть бути зараховані на поповнення паю.

Додатковий вкладений капітал - сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. У цій статті балансу акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. Емісійний дохід обліковуватиметься на однойменному субрахунку, який передбачається відкривати до рахунку “Додатковий капітал” (Дт 46, Кт 421).

Інший додатковий капітал - сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безоплатно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу (Дт 10,12, Кт 422; Дт10,12, Кт 423).

Резервний капітал (Рах. 43) - сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або засновницьких документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємств. Резервний капітал створюється в акціонерному товаристві за рахунок прибутку після сплати податків та всіх обов'язкових платежів у розмірі, встановленому засновницькими документами, але не менше від 25 відсотків статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань на поповнення резервного капіталу вказують в установчих документах, але він не може бути меншим від 5 відсотків суми чистого прибутку.

Нерозподілений прибуток - сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку. Нерозпод прибуток є складовою частиною власного капіталу. Це прибуток, що залиш у під-тва після виплати доходів власникам та формув резервн капіталу.

Згідно з МСБО використанням прибутку є розподіл його між власниками (учасниками) підприємств, створення резервного капіталу та різні види реінвестування. Тому нерідкими є випадки, коли при переході на МСБО прибуткові згідно з чинним законодавством підприємств, насправді виявляються збитковими.

Неоплачений капітал - сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу.

При створенні акціонерного товариства після прийняття рішення про випуск акцій і оголошення підписки на них всю суму зареєстрованого статутного капіталу відображають за новою методологією бухгалтерського обліку як неоплачений капітал ( див. приклад 1):

Дт рах. № 46 - “Неоплачений капітал”

К-т рах. № 40 – “Статутний капітал”.

Акціонерне товариство має право викупити у акціонерів оплачені ними акції з метою їх наступного анулювання, перепродажу чи розповсюдженню серед своїх працівників. Викуплені акції повинні бути реалізовані або анульовані протягом року. В цей період розподіл прибутку АТ здійснюється без врахування вилучених із обігу власних акцій.

Вилучений капітал - фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

Викуплені власні акції відображають за ціною придбання:

Дт рах. № 45 – “Вилучений капітал”;

Кт рах. № 30,31 – “Каса” або “Рахунки у банках”.

У балансі сума вилученого капіталу подається у дужках і підлягає вирахуванню при визначенні підсумку власного капіталу.

Якщо балансова вартість вилучених акцій перевищує їхню номінальну вартість, то різниця списується як збільшення по статті "Додатковий вкладений капітал". Навпаки, від'ємна різниця зменшує цю статтю, а в разі відсутності кредитового сальдо на відповідному рахунку визначається як витрати періоду, в якому було здійснено анулювання акцій.

За подібною схемою відображається і повторний випуск акцій в обіг.

Якщо вилучені акції анулюються - зменшується статутний капітал і на суму номінальної вартості акцій здійснюється запис:

Дт рах. № 40 – “Статутний капітал”;

Кт рах. № 45 – “Вилучений капітал”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]