Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_po_BO-5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

38. Облік розрахунків з пдв та акцизного збору. Порядок визнач та списання фін рез від реалізації.

У нашій країні облік податку на додану вартість здійснюється відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість.

Новий План рахунків передбачає такі субрахунки, за допомогою яких здійсн облік ПДВ:

*64 “Розрахунки за податками та платежами” до якого відкривають субрахунки;*643 "Податкові зобов'язання";*644 'Податковий кредит".

Субрахунок 64 “Розрахунки за податками та платежами”— балансовий, за дебетом якого відображають суми податкового кредиту з ПДВ на які має право підприємство, за кредитом – суми податкового зобов'язання з ПДВ.

Субрахунок 643 "Податкові зобов'язання "є балансовим, пасивним. За кредитом субрахунку 643 "'Податкові зобов'язання" відображають з ПДВ в частині відвантаженої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, у кореспонденції з дебетом рахунків класу 7 '"Доходи і результати діяльності”.

Субрахунок 644 "Податковий кредит" є балансовим, пасивним. За дебетом цього субрахунку відображають суми ПДВ по отриманих товарах (роботах, послугах). У кореспонденції з кредитом рахунків класу 6 "Поточні зобов'язання.

Відображення в обліку сум податкових зобов'язань з ПДВ, коли підприємство отримує попередню оплату за продукцію в одному податковому періоді, а відвантажує її покупцям у наступному періоді, розглянемо на прикладі 1.

Приклад 1. На поточний рахунок виробничого підприємства 5 січня 2000 р. від покупців надійшов авансовий платіж на суму 600 грн. (з ПДВ). Продукцію власного виробництва відвантажено 15 лютого 2000 р.

Дата

Зміст операції

Сума,грн.

Проводка

05.01.

Отримано аванс від покупців

600

600

Д - т 311 "Пот рах в нац валюті"

К - т 681 "Розрах за авансами одерж''

05.01.

Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ

100

100

Д - т 643 "Податкові зобов'язання"

К-т 64 " Розрахунки за податками та платежами"

15.02.

Відвантажено продукцію покупцям

600

600

Д - т361 "Розрах з відчизн покупцями"

К-т 701 "Доход від реаліз готової прод"

15.02.

Списано раніше нарахо­ване зобов'язання з ПДВ

100

100

Д - т 701 "Доход від реалізації готової продукції"

К - т 643 "Податкові зобов’язання"

15.02.

Списано собі –вартість реалізованої продукції

350

350

Д - т 901 "Собіварт реаліз продукції"

К- т 26 "Готова продукція"

15.02.

Здійсн розр з покупц за отрим аванси

600

600

Д - т 681 "Розрах за аванс одерж"

К - т 361 "Розрах з відчизн покупцями"

Реалізованою продукцією підприємства вважається продукція (товари, роботи, послуги), за яку покупцеві (замов­никові) пред'явлені розрахункові документи. Пред'явленими розрахунковими документами (покупцеві, замовникові) вважа­ються документи з моменту подачі їх до установи банку (за умови здійснення розрахункових операцій через установи банків), або передачі їх покупцеві (замовникові) відповідно до умов, передбачених договором (контрактом), тобто без участі установ банків.

Якщо покупець (замовник) за умовами договору одержує продукцію безпосередньо на підприємстві-виготовлювачІ, то така продукція вважається реалізованою після видачі і відповідного оформлення документами та пред'явлення покупцеві-замовникові розрахункових документів.

Реалізованою вважається також продукція, за яку підприемство-продавець одержало плату або авансові платежі.

Таким чином, за методом нарахування, реалізованою продукцією (роботами, послугами) вважається продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зазначеної в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах, або продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зарахована як платіж на рахунки підприємства в установах банків.

Для відображення собівартості реалізованої продукції використовують рахунок № 90 "Собівартість реаліза­ції", який наприкінці звітного періоду списується в дебет рахунка № 79 "Фінансові результати". Для відображен­ня податків на додану вартість, акцизного збору вико­ристовується рахунок № 70 "Доходи від реалізації".

Д-т рах. 70 “Доходи від реалізації”

К-т рах. 643 “Податкові зобов’язання з ПДВ”

Доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)відображаються:

Д-т рах. 361 “Розрахунки з покупцями та замовниками”

К-т рах. 70 “Доходи від реалізації”

Для отри­мання фінансових результатів від реалізації продукції (робіт, послуг) наприкінці звітного періоду чистий дохід від реалізації списують:

Д-т рах. 70”Доходи від реалізації”

К-т рах. 79 “Фінансові результати”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]