Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_po_BO-5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

6.Зміни у балансі, зумовлені господарськими операціями.

Усi господ операцiї, якi викликають змiни в балансi під-тва, подiляють на чотири типи:

  1. Операцiї першого типу спричиняють змiни тiльки в активi балансу, тобто одна стаття активу збiльшується, а iнша зменшується на одну й ту саму величину. Валюта балансу після здiйснення такої операцiї залишається без змiн.

Наприклад, отримано в касу з поточного рахунку 1000 грн. Унаслiдок здiйснення цiєї господарської операцiї активна стаття “Каса” зростає на 1000 грн., та активна стаття “Поточний рахунок” зменшується на 1000 грн.

Схематично це можна зобразити так :

"Каса" (+1000)

"Поточний рахунок" (– 1000)

  1. Операцiї другого типу викликають змiни тiльки в пасивi балансу, тобто одна стаття пасиву збiльшується, а iнша зменшується на одну й ту саму величину. Валюта балансу пiсля здiйснення такої операцiї також залишається без змiн.

Наприклад, утримано з нарахованої заробiтної плати працiвникiв пiдприємства прибутковий податок у сумi 100 грн. Унаслiдок здiйснення цiєї господарської операцiї пасивна стаття ”Розрахунки з бюджетом” збiльшиться на 100 грн., та пасивна стаття “Розрахунки з оплати працi” зменшиться на 100 грн.

Схематично це можна зобразити так:

”Розрахунки з бюджетом” (+100)

“Розрахун з оплати працi” (-100)

  1. Операцiї третього типу спричиняють змiни i в активi, i в пасивi балансу, тобто одна стаття активу й одна стаття пасиву збiльшуються на одну й ту саму величину. Унаслiдок здiйснення такої операцiї валюта балансу зростає на суму здiйсненої операцiї.

Наприклад, на поточний рахунок отримано короткострокову позику банку в сумi 5000 грн. Унаслiдок здійсн цiєї господ операцiї зростає активна стаття "Поточний рахунок" на 5000 грн. i зростає пасивна стаття "Короткостр кредити банку" також на 5000 грн.

Схематично це можна вiдобразити так:

”Поточний рахунок” (+5000)

“Короткостр кредити банку” (-5000)

4) Операції четвертого типу також спричиняють зміни і в активі, і в пасиві балансу, але внаслідок їх здiйснення значення статей зменшується, тобто одна стаття активу й одна стаття пасиву зменшуються на одну й ту саму величину. Валюта балансу пiсля здiйснення такої операцiї також зменшується.

Наприклад, перераховано з поточного рахунку податок до бюджету у сумi 200 грн.

Унаслiдок здiйснення такої операцiї активна стаття “Поточний рахунок” i пасивна стаття “Розрахунки з бюджетом” зменшуються на 200 грн.

Схематично це можна вiдобразити так:

”Поточний рахунок” (–200)

“Розрахунки з бюджетом” (–200)

Як бачимо, здійсненi на під-твi господ операцiї спричиняються до змiн у станi активiв власного капiталу i зобов’язань під-тва. Унаслiдок того змiнюються вартісні данi статей бухг балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]