Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_po_BO-5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

23. Облік надходження і вибуття основних засобів

Бухг облік основн засобів ведеться на рахунку № 10 "Основні засоби" із застосув субрахунків.

У новому Плані розрахунків для окремих видів основних засобів застосовується специфічний або спрощений порядок обліку. Новим є те, що малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), термін експлуатації яких перевищує один рік, відображаються у складі необоротних активів на субрахунку № 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи", по яких нараховується знос. У балансі сальдо рахунків № 10 "Основні засоби" і № 11 "Інші необоротні матер активи" відобр загальною сумою за статтею "Основні засоби".

На дебеті рахунку №10 "Основні засоби" відображається собівартість основних засобів, що надійшли у звітному періоді, а на кредиті - собівартість основних засобів, що вибули у звітному періоді. Дебетове (і тільки) сальдо означає суму на звітну дату собівартості власних об'єктів основних засобів, що знаходяться у розпорядженні підприємства.

Бухгалтерський облік витрат на виготовлення, спорудження, придбання інвентарних об'єктів основних засобів, їх реконструкцію, модернізацію, технічне переозброєння, а також витрат на розвідку (дорозвідку) та облаштування будь-яких запасів (родовищ) корисних копалин (по кожному кар'єру, шахті, свердловині) здійснюється на рахунку № 15 "Капітальні інвестиції".

Об'єкт основних засобів вилучається з активів (списується з балансу) у разі вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів дорівнює їх залишковій вартості, з вирахув непрям податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів.

У разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта.

Основні засоби підлягають фізичному та моральному зносу як у процесі їх використання, так і при їх бездіяльності.

Правильне визначення ступеня зносу має дуже важливе значення для економіки виробництва, для визначення відновлюваної вартості основних засобів і розмірів амортизаційних відрахувань.

Відповідно по нових П(С)БО поняття зносу та амортизації основних засобів об’єднуються.Бухгалтерський облік зносу (амортизації) необоротних активів ведеться на пасивному рахунку № 13 "Знос необоротних активів", на якому відкрито субрахунки:

№ 131 "Знос основних засобів";

№ 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів";

№ 133 "Знос нематеріальних активів".

Нарахування зносу (амортизації) здійснюється за рахунок витрат виробництва.

У перекладі з пізньолатинської "амортизація" - це "сплата боргів".

Згідно з П (С) БО 7 "Основні засоби" амортизація - це систематичний розподіл вартості необоротних активів, яка амортизується протягом строку їх корисного використ.

Земля та інші осн засоби, які мають необмеж термін корисн викор, не є об'єкт амортиз.

Термін корисного використання може бути коротшим, ніж технічний термін його використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]