Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_po_BO-5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

27. Поняття та види фін інвест, їх класифікація та оцінка в поточному обліку і балансі.

Методологічні засади формування в бухгал­терському обліку інформації про фінансові інве­стиції та її розкриття у фінансовій звітності ви­значаються Положенням (стандартом) бухгал­терського обліку 12 «Фінансові інвестиції».

Підприємства утримують інвестиції, виходя­чи з різних міркувань. Для одних вони є одним з основних джерел доходу, інші підприємства лише інколи вдаються до використання такого інструменту з метою розміщення тимчасово вільних коштів або майна. Деякі види інвестицій є ні чим іншим, як борговим зобов'язанням пе­ред підприємством.

Інші види інвестицій являють собою права власності, а також можуть виступати як матері­альні цінності (наприклад, інвестиції в банківські метали тощо).

Визначення терміну «фінансова інвестиція», наведене в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 2 «Баланс». Так, під фінансовими інвестиціями розу­міються активи, утримувані підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, диві­дендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Під прямою інвест розуміється госпо­д операція, що передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридич­ної особи в обмін на корпоративні права, еміто­вані такою юр ос.

Портфельна інвестиція господарська операція, що передбачає придбання цінних па­перів, деривативів та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку.

Як бачимо, головною відмінністю прямих інвестицій від портфельних є те, що у випадку здійснення прямих інвестицій інвестор набуває права на участь в управлінні підприємством. Ра­зом з цим здійснення портфельної інвестиції не передбачає безпосередньої участі в управлін­ському процесі, а лише передбачає одержання інвестором дивідендів на акції (або інші корпо­ративні права).

Відповідн до критерію «дохідності» (одерж екон вигод від використ) інвестицій випливає з їх характеру і екон інтересу, наявного при їх придбанні. Метою придб будь-якої інвестиції є одер­жання економічної вигоди від її використання. Стосовно інвестицій та­кими надходженнями грошових коштів можуть бути, наприклад: дивіденди, відсотки, роялті, рента.

Таким чином, доход, що виникає в результаті використання активів підприємства іншими сто­ронами, визнається у вигляді відсотків, роялті та дивідендів, якщо: – є імовірним надходження економічних вигод, пов'язаних з такою операцією; – доход може бути достовірно оцінено. Такі доходи визнаються в такому порядку: – відсотки - в тому звітному періоді, до якого вони відносяться, виходячи з бази їх на­рахування і терміну користування відповідними активами; – роялті - за принципом нарахування згідно з економічним змістом угоди; – дивіденди - в періоді прийняття рішення про їх виплату.

У бухг обліку нарахув до­ходів від фінансових інвестицій відображається таким записом: Дт 373 — Кт 731 (732, 733). При факт одержанні доходу робиться запис: Дт 301, 311 — Кт 373.

У нинішній час існує групування інвестицій за різними ознаками. Так, П(С)БО 2 містить визначення довгострокових і поточних інвес­тицій. Розподіл активів за строковістю ґрунтується на принципах відображення активів і зобов'язань, закладених у національних стан­дартах, — оборотні та необоротні активи відоб­ражаються у фінансовій звітності окремо.

Під довгостроковими фін інвести­ціями розуміються фінансові інвестиції на пері­од більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Що стосується поточних фінансових інвес­тицій, то їх визначення наведене в П(С)БО 2, де під такими розуміються фінансові інвестиції на термін, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Для обліку довгострокових фінансових інвестицій у бухгалтерському обліку Інструкцією № 291 передбачено рахунок 14 " Довго­строкові фінансові інвестиції", який має такі субрахунки:141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за мето­дом участі в капіталі»;142 «Інші інвестиції пов'язаним сторонам»;143 «Інвестиції непов'язаним сторонам».

Для обліку поточних інвестицій використо­вується рахунок 35 "Поточні фінансові інвестиції», котрий має такі субрахунки:351 «Еквіваленти грошових коштів»;352 «Інші поточні фінансові інвестиції».

Існують різні методи оцінки різних фінансових інвестицій. Залежно від порядку оцінки інвестицій на дату балансу виділені окремі види інве­стицій:– що перебувають у підприємства до момен­ту погашення;– фін інвестиції, обліковувані за методом участі в капіталі;– фінансові інвестиції, до яких не застосовуєть­ся метод участі в капіталі; – фін інвестиції у спільну діяль­н без ств юрид особи, а також інші фінансові інвес­тиції, що не увійшли до попередніх «груп».

Враховуючи, що оцінка і облік фінансових інвестицій здійснюються щодо кожної інвес­тиції, а не щодо портфеля інвестицій, необхідно здійснити коригування (переоцінку) вартості інвестиції, що відображається в балансі під­приємства. Сума зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу (1000 грн.) показується у складі інших витрат. У бух­галтерському обліку зниження вартості інвес­тицій відображається таким записом:

Дт 975 «Уцінка необоротних активів і фінан­сових інвестицій»

Кт 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам» (352 «Інші поточні фінансові інвестиції»).

Списання таких витрат на фінансові резуль­тати здійснюються таким записом:

Дт 793 «Результат іншої звичайної діяльності»

Кт 975 «Уцінка необоротних активів і фінан­сових інвестицій».

У випадку якщо на дату балансу ринкова вартість акцій зросла (наприклад, склала 1100 грн.), то зазначене перевищення (100 грн.) над первісною або попередньою балансовою варті­стю відображається у складі інших доходів і спричинює збільшення вартості інвестиції. У бухгалтерському обліку ця переоцінка відобра­жається таким чином: -

Дт 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам» (352 «Інші поточні фінансові інвестиції»)

Кт 746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

Списання таких доходів на фінансові резуль­тати здійснюється таким записом:

Дт 746 «Інші доходи від звичайної діяльності» Кт 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]