Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0373483_D4A9A_shpargalka_agrarne_pravo_ukra_ni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

42. Поняття і особливості суб’єктів аграрного права

У теорії держави і права під суб'єктами права маються на увазі індивіди або організації, які на підставі юридичних норм можуть бути учасниками правовідносин, тобто носіями суб'єктивних прав та обов'язків. Суб'єктами аграрного права є й державні органи, до компетенції яких належить регулювання сільського господарства в Україні, юридичні особи всіх форм власності, громадяни (іноземні громадяни) та особи без громадянства, що господарюють на землі, а також займаються виробництвом, переробкою, реалізацією с\г продукції та обслуговуванням с\г товаровиробників.

Суб'єктів аграрного права можна умовно поділити на суб'єктів організаційно-господарських повноважень у сфері управління господарською діяльністю та суб'єктів господарювання.

До 1 групи належать органи державної влади та місцевого самоврядування, які безпосередньо (Міністерство аграрної політики України) або опосередковано (КМУ) здійснюють управлінські та організаційно-господарські функції в аграрному секторі економіки України.

2 група представлена суб'єктами аграрного господарювання, тобто аграрними формуваннями всіх форм власності та громадянами-підприємцями, які безпосередньо вирощують і виробляють с\г продукцію (сільськогосподарські товаровиробники), юридичними особами та підприємцями, що забезпечують діяльність с\г товаровиробників, а також різними фінансово-кредитними, страховими та посередницькими структурами, які надають свої послуги с\г товаровиробникам.

Окрему групу суб'єктів аграрного права становлять фізичні особи, які господарюють на землі для задоволення особистих потреб у с\г продукції. Такі суб'єкти здійснюють свою діяльність без створення юрид. особи і не ставлять за мету отримання прибутку (особисті селянські господарства).

***

До суб'єктів аграрного права належать також агробіржі, які засновуються з метою створення сприятливих умов для розвитку с\г виробництва, забезпечення товаровиробників матеріально-технічними ресурсами.

43. Підстави ліквідації фг (фермерського господарства)

Підставою припинення діяльності ФГ є його реорганізація або ліквідація, визнання неплатоспроможним (банкрутом), а також у разі якщо не залишається жодного члена ФГ або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства. Для ліквідації юридичної особи створюється ліквідаційна комісія, встановлюються порядок та строки ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж 2 місяці з дня оголошення про ліквідацію. Ліквідаційна комісія створюється органом, який прийняв рішення про ліквідацію.

44. Правовий статус найманих сільськогосподарських працівників

Правовий статус с\г працівників скла­дається з 3 основних частин: 1) конституційних прав, свобод і обов'язків громадян України; 2) прав і обов'язків, за­кріплених галузевим законодавством для всіх найманих пра­цівників; 3) прав і обов'язків, що відображають специфіку правового становища працівників с\г підприємств, а також найманих працівників ФГ. Специфіку правового статусу найманих с\г працівників закріплено в численних нормативних актах. Важливе місце серед них займають Галузеві правила внутрішнього тру­дового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій сільського господарства. Ці Правила закріплюють основні обов'язки працівни­ків і адміністрації названих утворень. Зокрема, с\г працівники зобов’язані раціонально використовувати землю; забезпечувати схоронність с\г тва­рин і домагатися підвищення їх продуктивності; ефективно використовувати с\г техніку; ощадливо ставитися до інстру­ментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та ін. предметів, виданих працівникам; економко і раціонально ви­трачати паливо, енергію, добрива, корми, насіння та ін. ма­теріальні ресурси.