Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0373483_D4A9A_shpargalka_agrarne_pravo_ukra_ni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

64. Порядок створення і державної реєстрації фермерського господарства

Право на створення ФГ має кожний повнолітній і дієздатний громадянин України, який виявив відповідне бажання, має документи, що підтверджують його здатність займатися сільським господарством, і витримав професійний відбір. Першочергове право на створення такого господарства надається громадянам, які проживають в сільській місцевості, мають відповідну кваліфікацію або досвід роботи в сільському господарстві. ФГ створюється виключно на добровільних засадах. Конкурсний відбір осіб, які виявили бажання створити таке господарство, здійснює районна (міська) професійна комісія з питань створення ФГ. Висновок професійної комісії з питань створення ФГ про наявність у громадянина достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або потрібної с\г кваліфікації є умовою для державної реєстрації ФГ і надання (передачі) громадянину у власність або оренду зем. ділянок для ведення ФГ із земель державної і комунальної власності. Держ. реєстрація ФГ здійсн. виконавчим комітетом міської, районної у місті ради або в районній, районних міст Києва і Севастополя держ. адміністраціях за місцем проживання особи або місцезнаходженням земельної ділянки.

Для реєстрації ФГ до органу держ. реєстрації подаються: установчі документи (засновницький договір про створення господарства та його Статут); реєстраційна картка встановленого зразка, яка є заявою про державну реєстрацію фермерського господарства; копія документа, що засвідчує наявність у громадянина на праві власності чи оренди земельної ділянки с\г призначення; документ, що посвідчує внесення плати за державну реєстрацію ФГ. Державна реєстрація ФГ здійснюється за наявності всіх потрібних документів протягом не більше 5 робочих днів. Органи державної реєстрації зобов'язані в межах цього терміну внести дані з реєстраційної картки до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності та видати Свідоцтво про державну реєстрацію ФГ.

65. Обслуговуючий сільськогосподарський кооператив

С\г обслуговуючий кооператив - це підприємство, яке створюється для обслуговування переважно членів кооперативу на засадах взаємодопомоги та економічної співпраці. Основною метою його створення є обслуговування с\г та іншого виробництва своїми членами, надання комплексу послуг, пов’язаних з виробництвом, переробкою, збутом продукції рослинництва, тваринництва, лісівництва, рибництва. Залежно від виду діяльності обслуговуючий кооператив може бути переробним, заготівельно-збутовим, постачальницьким, сервісним, тваринницьким, садівничим, городницьким, кооперативом з ремонту і спільного використання транспорту, с\г, меліоративної техніки, кооператив спільної хімізації с\г виробництва, зберігання с\г техніки, мінеральних добрив тощо. На відміну від виробничих кооперативів обслуговуючі кооперативи не ставлять за мету своєї діяльності отримання прибутку. Їх специфіка полягає в тому, що члени таких кооперативів є водночас клієнтами і власниками (членами), оскільки кооператив обслуговує його ж власників. Участь членів у господарській діяльності обслуговуючого кооперативу обов’язкова.