Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0373483_D4A9A_shpargalka_agrarne_pravo_ukra_ni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

10. Постанови Кабінету Міністрів як джерела аграрного права

Серед джерел аграрного права важливе місце посідають н.-п. акти уряду, зокрема його декрети, постанови, положення, інструкції, що регулюють різні питання приватизації, організації с\г виробництва, його матеріально-технічного забезпечення, закупівель тощо. Так, постановою від 23.05.95 КМУ затвердив Методику грошової оцінки земель с\г призначення та населених пунктів, постановою «Про додаткові заходи щодо підтримки розвитку особистих підсобних господарств громадян і селянських (фермерських) господарств» встановлено цілий ряд пільг громадянам і фермерам. Суттєве значення мають такі постанови КМУ, як «Про розрахунок частки держ. майна (акцій), яка безоплатно передається у процесі приватизації працівникам радгоспів та інших державних с\г підприємств»; «Про заходи щодо погашення заборгованості реформованих с\г підприємств за спожиту електроенергію»; «Про порядок викупу зем. ділянок громадянами (понад нор­му, яка приватизується безкоштовно) для ведення селянського (фермерського) або особистого підсобного господарства».

11. Порядок створення сільськогосподарського кооперативу

Процес утворення кооперативу поділяється на 2 основні етапи. Перший (організаційний етап) має такі стадії: а) встановлення ініціатором (ініціативною групою) на добровільній основі тих, хто бажає створити с\г кооператив; б) вивчення кооперативного та ін. законодавства, яке регулює діяльність кооперативів, підготовка проектів потрібних для реєстрації документів (статуту); в) проведення установчих зборів; на них слід прийняти статут кооперативу. Кількість членів кооперативу не може бути меншою, в іншому випадку діяльність кооперативу припиняється внаслідок його ліквідації. Кооператив як юридична особа повинен мати своє найменування, яке затверджується на установчих зборах кооперативу. Право кооперативу на найменування належить до немайнових прав і означає можливість використовувати найменування на вивісках, рахунках, документах, на самому товарі. Найменування кооперативу обов'язково повинне мати додаток "кооператив" або прикметник "кооперативний". Другим етапом є держ. реєстрація кооперативу, який після цього вважається створеним.

12. Уніфіковані джерела аграрного права

Джерела аграрного права за характером правового регулювання поділяють на уніфіковані та диференційовані. Уніфіковані н.-п. акти спрямовані на інтеграцію правового регулювання аграрних відносин. Їх, у свою чергу, можна поділити на загально-уніфіковані й спеціально-уніфіковані. Загально-уніфіковані джерела аграрного права є обов’язковими не лише для аграрних, а й для інших суб’єктів (ЗУ “Про підприємства в Україні”, “Про господарські товариства”, трудове, екологічне законодавство тощо). Натомість спеціально-уніфіковані джерела аграрного права поширюють свою чинність лише на відносини у сфері с\г виробництва і соціального розвитку села: ЗУ “Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001–2004 років”, Указ ПУ “Про основні засади розвитку соціальної сфери села” та ін.