Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0373483_D4A9A_shpargalka_agrarne_pravo_ukra_ni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

76. Загальна характеристика законодавства щодо господарських договорів у апк

Господарські договори в Україні (за відсутності ГК) регулюються: 1) загальними статтями ЦК про зобов'язання, договір, зобов'язання, що випливають з договорів; 2) спеціальними статтями ЦК про майнові відносини між суб'єктами (підприємствами, установами, організаціями). Це, зокрема, відносини: стосовно поставок продукції (товарів); закупівлі с\г продукції у товаровиробників; капітального будівництва; перевезення вантажів та ін. Крім того, ці договори регулюються загальними законами про господарюючі суб'єкти. Зокрема, згідно ЗУ "Про підприємства в Україні" господарські відносини (а це предмет господарського договору) підприємства з іншими підприємствами та організаціями в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Йдеться про господарські договори. Господарські договори регулюються також законами України про окремі види господарської діяльності: інвестиційну, зовнішньоекономічну, транспортну тощо.

77. Види сільськогосподарських кооперативів

1) Залежно від цілей, завдань та характеру діяльності - виробни­чі та обслуговуючі. До виробничих належать усі види кооперативів незалежно від сфери діяльності, основна мета яких - отримання доходу. У цих кооперативах об'єднується праця і майно їх членів, а всі види виробничо-господарської діяльності виконуються спільно, колективно. На відміну від них споживчі кооперативи створюються для задоволення споживчих інтересів своїх членів. 2) Залежно від виду діяльності - пере­робні, заготівельно-збутові, постачальницькі, сервісні та ін. До переробних належать кооперативи, які займаються перероб­кою с\г сировини. Заготівельно-збутові кооперативи здійснюють заготівлю, збері­гання, передпродажну обробку, продаж продукції, надають марке­тингові послуги тощо. Постачальницькі кооперативи створюються з метою закупівлі та постачання засобів виробництва, матеріально-технічних ресурсів, потрібних для виготовлення с\г продукції та продуктів її переробки; підготовки сировини і матеріалів та поста­чання їх с\г товаровиробникам. Сервісні кооперативи здійснюють технологічні, транспортні, ме­ліоративні, ремонтні, будівельні роботи, ветеринар­не обслуговування тварин і племінну роботу; займаються телефоніза­цією, газифікацією, електрифікацією в сільській місцевості; надають медичні, побутові, науково-консультаційні пос­луги та ін.

78. Значення актів судової влади при регулюванні аграрних відносин (?)

Значну роль у забезпеченні єдиної правозастосовчої практики в галузі аграрних відносин відіграють роз’яснення пленумів Верховного і Вищого господарського судів України. Проте згадані судові органи не створюють нові правові норми, а лише тлумачать їх суть (здійснюють неофіційне тлумачення, оскільки відповідно до ЗУ «Про Конституційний Суд України» офіційне тлумачення КУ та чинних ЗУ уповноважений здійснювати лише КСУ). Тому такі роз’яснення не можна вважати джерелами права у загальноприйнятому розумінні.

79. Майнові відносини у фермерському господарстві

Майнові відносини ФГ регулюються цивіл. законодавством. У власності осіб, які ведуть ФГ, можуть бути земля, житлові будинки, квартири, предмети особистого користування, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, птиця, бджолосім'ї, насадження, посіви, посадки с\г культур, засоби виробництва, вироблена продукція і доходи від її реалізації, транспортні засоби, кошти, акції, інші цінні папери, а також інше майно для ведення фермерського господарства тощо. Майно цих осіб належить на праві спільної сумісної власності, якщо інше не передбачено угодою між ними. Майно ФГ перебуває під захистом держави нарівні з ін. формами власності. Володіння, користування і розпорядження майном здійснюється членами ФГ за взаємною домовленістю. ФГ має право придбавати, брати в тимчасове користування майно у підприємств, установ, організацій та в інших ФГ і громадян.