Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPP_-_otvety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

1.1. Система та поняття мпп

Міжнародне повітряне право (МПП) - це сукупність спеціальних принципів і норм, які регулюють відносини між суб'єктами міжнародного права щодо використання повітряного простору цивільною авіацією.

У правовому регулюванні міжнародних повітряних перевезень поряд з принципами і нормами міжнародного повітряного права (МПП) використовуються і норми внутрішнього права. Вони регулюють відносини між фізичними і юридичними особами, що виникають у процесі здійснення міжнародних польотів та авіаперевезень пасажирів, пошти і вантажів. У цьому полягає одна з особливостей правової регламентації міжнародних повітряних сполучень.

На відміну від інших галузей міжнародного права, характерною рисою МПП є те, що формування його норм відбувається більш-менш швидко і шляхом укладання договірних актів. Ще на початку XX ст. в міжнародних відносинах не існувало правових принципів і норм, які регулювали б міжнародні польоти цивільних повітряних суден. Ці норми виникли внаслідок появи повітряних суден, здатних здійснювати польоти між різними державами, що і обумовило необхідність визначення правового режиму повітряного простору над сухопутною і водною територією кожної держави та вироблення правил таких польотів. Сьогодні міжнародне повітряне право - це вже досить стабільна і розроблена система норм.

Основним джерелом МПП є спеціальні міжнародні угоди, які регулюють широке коло питань, пов'язаних з найрізноманітнішими аспектами діяльності у повітряному просторі. Міжнародно-правова практика в цій галузі пішла, насамперед, шляхом укладання двосторонніх міждержавних (міжурядових) угод.

1.2. Обєкт та предмет мпп

Міжнародне повітряне право регулює переважно міжнародну діяльність національної цивільної авіації, яка складається з міжнародних польотів, виконуваних в суверенній повітряному просторі іноземних держав і за межами державної території, і міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, які переміщуються на повітряному транспорті з однієї країни в іншу. Міжнародні польоти та міжнародні перевезення проводяться одночасно, але регулюються окремо один від одного. У результаті цієї діяльності виникають специфічні міждержавні авіаційні відносини: одні складаються в області міжнародних польотів, інші - у сфері міжнародних перевезень.

Класифікуючи відносини в галузі міжнародних польотів, слід розрізняти:

а) відносини, що виникають безпосередньо між державами з приводу здійснення міжнародних польотів над державною територією;

б) відносини між державами в рамках міжурядових авіаційних організацій;

в) відносини між країнами і міжурядовими авіаційними організаціями.

Стосовно до ІКАО відносини по виділених вище груп б) і в) виникають у зв'язку з виробленням стандартів ІСАО в області аеронавігації в широкому сенсі, тобто охоплюють правила міжнародних польотів по міжнародних повітряних трасах, обслуговування повітряного руху над державною територією і за її межами, організацію служб пошуку та рятування в випадку події з повітряним судном, загальні принципи розслідування авіаційних подій, надання аеронавігаційної інформації та захист міжнародної цивільної авіації від актів незаконного втручання .

Особливу групу складають відносини держав, пов'язані з міжнародними польотами за межами державної території. Вони поділяються на відносини з приводу:

а) польотів над виключною економічною зоною;

б) польотів над відкритим морем;

в) польотів над міжнародними протоками;

г) польотів над архіпелажнимі водами;

д) польотів над Антарктикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]