Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPP_-_otvety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

9.1.Поняття відповідальності у науці міжнародного повітряного права. Види відповідальності у міжнародному повітряному праві.

У науці міжнародного права під міжнародно-правовою відповідальністю розуміються конкретні негативні юридичні наслідки, що наступають для суб'єкта міжнародного права в результаті порушення їм міжнародно-правового зобов'язання. У цілому можна відзначити, що поняття міжнародно-правової відповідальності характеризується наступними ознаками: наступає вона за здійснення міжнародного правопорушення; реалізується на основі норм міжнародного права; пов'язана з певними негативними наслідками для правопорушника; спрямована на зміцнення міжнародного правопорядкуВідновідальність в МПП харкатериз.особливістюсаме елементу міжнар.правовідносин. При міжнар.повітр.сполученні ПС перетин.кордони ін держав, відповідно на ПС за невиконання норм нац.законодав.беде притягнено до юр.відповідал. Крім цього можна говорити про договірну відповідальність,а саме через укладен. двостор.договорів між відповідним субєктами МПП,яка виникає вналідок невиконан.умов договору.Отже відповідал в МПП можна визначити: - за дії або бездіяльність;

-Це сукупність юридично значущих впливів на правопорушника,які зумовлені недотриманням обовязків за МПП та умовами договор.До міжнар.актів у сфері ЦА,які передбач. Відповідальність сторін віднос.: Варшав. конв.1929, Рим.конв.1952 ,Гааз.протокол.1955р.

Існує два види міжнародно-правової відповідальності держав: політична і матеріальна(див.пит2) Держави несуть політичну відповідальність запорушення принципів і норм міжнародного повітряного права. Вона можевиражатися, зокрема, у формі зупинення права голосування в Асамблеї ІКАО(ст. 88 Чиказької конвенції). Держави несуть міжнародну відповідальність за порушення суверенітетуіноземних держав на повітряний простір. Відповідальність авіаперевізника. Авіаперевізник (авіапідприємство) несецивільноправову відповідальність за шкоду, заподіяну пасажиру абовласникувантажу.  Міжнародні повітрянісполучення вимагають однакового підходу допитань матеріальної відповідальності авіаперевізника в інтересах користувачівповітряним транспортом, а також з метою уникнення використанняавіакомпаніями різних умов відповідальності в конкурентній боротьбі.

17 грудня минулого року ВРУ ратифікувала Конвенцію про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, що була прийнята 28 травня 1999 р. в Монреалі (Монреальську конвенцію). Вона стала узагальненням нових економічних і соціальних стандартів, які застосовують до відповідальності перевізника, і модернізувала застарілі норми щодо авіаційних перевезень, що містилися у Варшавській конвенції 1929 р.Таким чином, прийняття Монреальської конвенції переслідувало дві основні цілі: кодифікацію правил міжнародних повітряних перевезень в єдиний документ (з урахуванням найсучасніших норм Варшавської системи) і модернізацію режиму відповідальності авіаперевізника (переважно щодо перевезень пасажирів). Конвенція спростувала процедури та значно збільшила ліміти відповідальності авіаперевізника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]