Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сем и практ Пед+Яв - МК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Основні соціальні цілі в країнах з командної й ринковою економікою

Основні соціальні цілі

У країнах з командної

економікою

У країнах з ринкової

економікою

Економічна ефективність

Розподіл ресурсів здійснюється центральними плановими органами. Державні підприємства частину працюють неефективно, але їх рідко закривають.

Більшість рішень відносно розподілу ресурсів приймається споживачами й виробниками, взаємодіючими на ринках. Поглиблена спеціалізація й міжнародна торгівля сприяють росту продуктивності розвитку конкуренції.

Економічна рівність

Заробітна плата, як правило, встановлюється державою, щоб забезпечити відносну рівність доходів. Можливість переїзду або зміни роботи обмежена, тому на робочих місцях не використовуються навички й здібності людей.

Рівність можливостей, люди вільні в прийнятті рішень відносно того, як використовувати свої ресурси й здібності, однак при цьому успіх не гарантований. Доход залежить від цінності трудових й інших ресурсів, які може продати та або інша людина.

Економічна свобода

Держава володіє більшістю капітальних і природних ресурсів, більшість рішень приймається центральними плановими органами.

Дозволена приватна власність на всі види ресурсів; високо цінується індивідуальна свобода й індивідуальний контроль над ресурсами.

Економічне зростання

Орієнтири зростання встановлюються центральними плановими органами, які визначають квоти випуску для різних фірм. Стимули боротися із втратами практично відсутні. Підтримка в робочому стані будинків і виробничого обладнання часто є проблемою.

Стимули робити більше й уникати втрат, що існують для окремих осіб і фірм, сприяють ефективному використанню ресурсів. Спеціалізація, інвестиції в капітал й в освіту й підготовку працівників, а також торгівля, сприяють забезпеченню високих доходів.

Економічна безпека

Пенсії, робочі місця, доходи, житло й медичне обслуговування надається або гарантується державою.

Як правило, люди самі забезпечують собі медичне обслуговування, пенсії по старості, житло й доходи. Однак існує ряд державних програм, спрямованих на зниження ризику й збільшення економічної безпеки - наприклад, допомога родинам з низькими доходами, допомоги з безробіття, програми соціального забезпечення й державної професійної підготовки.

Економічна стабільність

Безробіття відсутнє; ціни, як правило, встановлюються нижче ціни ринкової рівноваги, що забезпечує продаж товарів і контроль за інфляційними процесами.

Допускається певний рівень безробіття. Індивідуальний доход залежить від ресурсів, які людина має можливість продати; федеральні державні органи використовують заходи монетарної й фіскальної політики для зниження рівня безробіття й темпу інфляції, а також для стимулювання економічного зростання.

Вправа 1-4