Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сем и практ Пед+Яв - МК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Детермінанти попиту й детермінанти пропозиції

Мета: демонстрація заняття, побудованого за методом кооперованого навчання на якому треба: виявити, яким чином попит та пропозиція зміщаються у відповідь на зміни названих детермінант і визначити вплив змін попиту та пропозиції на ринкову ціну й кількість.

Хід заняття

1. Група розбивається на малі підгрупи (команди), кожній з яких роздається Демонстраційний матеріал 4-1 та 4-2, «Детермінанти попиту». Кожна підгрупа за допомогою роздатків та прикладів розбирає п'ять детермінантів попиту, виявляє наслідки змін кожного детермінанта та як ці зміни впливають на рівноважну ціну й рівноважну кількість.

  1. Кожній підгрупі видається по картці із Вправ 4-1, 4-2, 4-3 й 4-4. Пояснюється, що далі буде прочитане повідомлення про ситуації на ринку, при якій відбувається або зміна попиту, або зміна величини попиту. Коли учасники приймуть рішення, яке саме зміна відбулася, вони повинні будуть підняти або картку «попит», або кар­тку «величина попиту», а також або картку «збільшення», або картку «зменшення».

  2. Пояснюється, що за кожну вірну відповідь команди одержуватимуть бали, але величину бонусу визначатиме і швидкість відповіді. Перша команда, що надасть вірну відповідь одержить найбільшу кількість балів. Наприкінці цього змагання переможцем стає група, що одержала найбільшу суму балів.

  3. Зачитується по черзі по одному ствердженню, що описує певну подію на певному ринку (ствердження наведені у Вправі 4-7).Студенти визначають, які картки піднімати. Кожний раз студентів просять пояснювати свої відповіді.

  4. Роздається Демонстраційний матеріал 4-3, «Детермінанти пропозиції». Кожна підгрупа за допомогою роздатків та прикладів розбирає за шість детермінантів пропозиції виявляє наслідки змін кожного детермінанта та як ці зміни впливають на рівноважну ціну й рівноважну кількість.

  5. Кожній підгрупі видається по картці із Вправ 4-5 й 4-6. Пояснюється, щоб вони використали картки «збільшення» й «зменшення», отримані ними раніше, разом з новими картками «пропозиція» й «величина пропозиції». Пояснюється, що цього разу кожне повідомлення буде описувати ситуацію на ринку, при якій відбувається або зміна пропозиції, або зміна величини пропозиції. Коли учасники приймуть рішення, яке саме зміна відбулася, вони повинні будуть підняти або картку «пропозиція», або картку «величина пропозиції», а також або картку «збільшення», або картку «зменшення».

7. Повторюється пояснення з Процедури 3.

8. Зачитується по черзі по одному ствердженню, що описує певну подію на певному ринку (ствердження наведені у Вправі 4-8).Студенти визначають, які картки піднімати. Кожний раз студентів просять пояснювати свої відповіді.

9. Кожній підгрупі видається по екземпляру Вправи 4-9. Пояснюється, що за кожну вірну відповідь команди одержуватимуть бали, але величину бонусу визначатиме і швидкість виконання вправи. Підгрупи виконають Вправу й здають заповнені робочі листки викладачеві.

10. Викладач перевіряє правильність виконання Вправи 4-9 та аналізує й корегує з групою будь-які неправильні представлення. Перемагає команда з найменшою кількістю невірних відповідей, яка найскоріше здала робочий листок.

  1. Видайте кожній підгрупі по екземпляру Вправи 4-10. Підгрупи виконають Вправу й здають заповнені робочі листки викладачеві.

  2. Викладач перевіряє правильність виконання Вправи 4-10 та аналізує й корегує з групою будь-які неправильні представлення. Перемагає команда з найменшою кількістю невірних відповідей, яка найскоріше здала робочий листок..

  3. По результатах всіх вправ методом суми місць визначається команда-загальний переможець.