Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сем и практ Пед+Яв - МК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів

«Методика викладання організаційно-економічних дисциплін”. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів факультету економіки та бізнесу ОКР "Магістр" напряму 8.03050701 «Маркетинг». – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет, 2012.

Рекомендована література

Основна:

  1. Зиновьев Ф.В. Методика экономического обучения: Учебное пособие для экономических вузов. - С.: Таврия, 2001.- 160 с.

Додаткова:

  1. Вітвицька С.С. Основи педагогіки вищої школи: Методичний посібник для студентів магістратури. – К.ЦНЛ, 2003. – 316 с.

  2. Потеев М.И. Практикум по методике обучения во втузах: Учеб. пособие.- М.: Высш. шк., 1990.- 207 с.

  3. Фокин Ю.Г. Преподавание и воспитание в высшей школе. – М.: „Академия”, 2002. – 224 с.

Практичне заняття № 8

(8 год.)

Тема: Моделі викладання

Мета: вміти використовувати різні моделі викладання, знати їх переваги та недоліки

Урок 1 (2 год.).

ОСНОВНІ СОЦІАЛЬНІ ЦІЛІ ЕКОНО­МІКИ

Мета: демонстрація заняття, побудованого за методом прямого викладання, на якому треба: засвоїти поняття „соціальні цілі економіки” та „компромісний вибір”, дати визначення шістьох основних соціальних цілей економічної системи, таких як свобода, ефективність, рівність, безпека й економічне зростання, обговорити й оцінити порівняльну важливість основних цілей, оцінити різні заходи державної політики з позицій їхнього впливу на економіку й досягнення цих цілей.

Хід заняття

  1. Студентам пояснюється, що всі країни, поза залежністю від типу економічної системи в країні, стоять перед однією й тією же основною економічною проблемою - вирішити, як використати обмежені ресурси для задоволення потреб своїх громадян. Указується на те, що ця проблема є загальної, що жодна система не зможе надати своїм громадянам всіх товарів і послуг, які вони хотіли б одержати. Політичні заходи, прийняті в країні, спрямовані на рішення проблем, що випливають із названої вище основної проблеми економіки, відбивають відносну важливість, що надає суспільством різним основним соціальним цілям, що включають у себе економічні ефективність, рівність, свободу, зростання, безпеку й стабільність. Люди не завжди приходять до згоди відносно того, які із цих цілей є найбільш важливими, особливо люди, що живуть у країнах з різним економічними системами.

2. Записується й обговорюється визначення кожної із цілей, акцентувавши увагу на наступних моментах.

А. Економічна ефективність означає, що країна використає свої обмежені ресурси, роблячи максимально можливу кількість товарів і послуг, необхідних для задоволення потреб людей, а також робить саме ті товари й послуги, які необхідні людям найбільше. Для досягнення економічної ефективності рішення відносно додаткового використання товарів і послуг повинні прийматися з урахуванням понесених витрат й отриманих вигід. Коли додаткові вигоди перевищують додаткові витрати, виробництво додаткової кількості товару або послуги є ефективним.

Б. Економічна рівність передбачає справедливість. Спосіб, яким досягається ця ціль, залежить від уявлень людей про те, що правильно, а що - неправильно. Політичні заходи, пов'язані з досягненням цілі рівності, - це насамперед програми, спрямовані на перерозподіл доходів або багатства.

В. Економічна свобода - це вільний вибір того, що купувати й продавати, де працювати й де жити, відкривати нові фірми закривати старі й т.д. Повна економічна свобода проте недосяжна, оскільки заради підвищення добробуту всього суспільства необхідно обмежувати свободу деяких індивідуумів.

Г. Економічне зростання - це стійке збільшення кількості вироблених у країні товарів і послуг. Для того, щоб у країні підвищувався рівень життя, повинен зростати середньодушовий Валовий внутрішній продукт цієї країни (ВВП).

Д. Економічна безпека фокусується на бажанні споживачів, виробників бути захищеними від економічних ризиків, які в значній мірі чи повністю їм непідконтрольні.

Е. Економічна стабільність передбачає три основних моменти:

- стійке економічне зростання без різких стрибків рівнів виробництва й споживання;

- стабільність із погляду зайнятості, без різких стрибків рівня зайнятості рівня безробіття;

- стабільність цін.

  1. Студентів розділяють на групи по 2-3 особи. Кожному студентові з однієї половини групи видається по екземпляру Вправи 1, а іншим студентам - по екземпляру Вправи 2. Студентів повідомляють, що кожна сторінка - це витяг із щоденника старшокласника. студентам дається завдання прочитати витяги із щоденників і визначити, працюючи у групах, яким економічним цілям приділяються найбільш високі пріоритети в суспільстві, де живе старшокласник, що написали цей щоденник.

  2. Поки студенти будуть читати витяги із щоденників, перед групою вивішуються назви кожної із шести основних соціальних цілей економіки. Кожній групі видається по 6 точок-стікеров. Точки-стікери, отримані групами, що читають Вправу 1-1, повинні відрізнятися по кольору від точок, отриманих групами, що читають Вправу 1-2.

  3. Надається час на проведення обговорень у групах. Потім представник кожної групи повинен помістить точки-стікери на вказівники від двох до чотирьох цілей, які мають найбільші пріоритети в країні, описаної в щоденниках у Вправі 1-1 і Вправі 1-2. Можливо, що спочатку студенти не виберуть всі ці цілі. При проведенні Процедур 6 й 7 обговорюються тільки ті цілі, які студенти відзначать точками.

  4. Показується слайд або зачитується зміст Вправи 1-1 і студентів просять визначити ті місця щоденника, які промовляють на користь відзначених ними цілей Можливо, студенти не відзначать всі ці цілі й навіть виберуть інші. Знов-таки, у цей момент часу обговорюються тільки цілі, які студенти відзначив точками-стікерами.

  1. Повторюється Процедура 6, але цього разу використовується Вправа 1-2.

  2. Вісьма імовірно, що студенти з обох груп відзначать стікерами ціль рівності. Якщо цього не відбудеться, треба запитати студентів: чи можливо, що деякі люди, що представляють обидві економічні системи, вірять, що їхня система більше справедлива, чим економічна система іншого типу. Далі студентів просять знайти розходження в тім, як саме два старшокласники, що написали щоденники, ставляться до ідеї рівності.

  3. Кожному студентові видається по екземпляру Вправи 1-3, дається час прочитати про характеристики командної й ринкової економіки. Далі обговорюється, як захисники ринкової й командної (централізованої планової) економік, швидше за все, оцінюють і ранжують шість основних соціальних цілей.

  1. Студентам задається питання: у якій економічній системі живе кожний зі старшокласників, що написала щоденники.

  2. студентів просять переглянути цілі, які вони спочатку відзначили стікерами, і запитують, чи не хочуть вони зробити деякі зміни. Можливо, студенти зволіють перемістити або додати стікери на підставі інформації із Вправи 3.

  3. Указується на те, що політичні заходи й програми, здійснювані державою, спрямовані на досягнення однієї або декількох соціальних цілей. У той же час, деякі політичні заходи можуть сприяти досягненню одних цілей і при цьому скорочувати можливість досягнення інших цілей. Окремим людям і суспільствам часто доводиться робити компромісний ви­бір, коли вони прагнуть досягти не одну, а кілька цілей: такий вибір припускає, що доводиться жертвувати чимось, що сприяє досягненню однієї цілі, заради того, щоб одержати щось, що сприяє реалізації іншої цілі. Однак дуже важко досягти загальної згоди відносно ступеня й типу компромісного вибору серед цілей, що слід зробити. Це приводить до того, що розробка політичних заходів і програм є важким і часто суперечливим заняттям.

  1. Студентів просять визначити компромісний вибір серед цілей, зроблений у країнах, де живуть обоє старшокласників, що на­писали щоденники із Вправ 1-1 й 1-2.

  2. Обговорюються кілька прикладів того, як в умовах ринкової системи спеціальні державні політичні заходи сприяють досягненню однієї або декількох загальних соціальних цілей за рахунок інших цілей. Можна використати наступні приклади:

А. Вимога до мотоциклістів носити шоломи обмежує їхню свободу, але може допомогти в досягненні цілі економічної ефективності (шляхом зниження витрат на медичне обслуговування) і економічної рівності (платникам податків і споживачам, що оплачують страхування автомобілів і здоров'я, не доводиться платити значну суму для підтримки незастрахованих мотоциклістів, що страждають від серйозних травм голови).

Б. Податки мають тенденцію обмежувати економічну свободу, тому що виплата податків скорочує здатність людей вирішувати, як використати свої доходи; однак податкові надходження можуть бути використані для підтримки діяльності, що сприяє досягненню багатьох цілей. Наприклад, деякі люди наводять довід, що в сполученні із установленням і наданням мінімального освітнього рівня, обов'язкового для всіх громадян, державні витрати й податки допомагають у досягненні всіх основних соціальних цілей.

В. Нові правила соціального забезпечення скорочують час, протягом якого окрема людина може одержувати соціальні допомоги. Соціальні допомоги й талони на харчування - це способи перерозподілу доходів від тих, хто заробляє більше, тим, хто заробляє менше. Обмеження часу одержання цих платежів є питанням, що зачіпає ціль рівності, а також цілі безпеки й ефективності. Подібні платежі до деякої міри надають якийсь рівень захищеності для тих, хто не здатний забезпечити себе сам. Це також питання економічної свободи, оскільки соціальні платежі фінансуються за рахунок грошей платників податків.

Г. Заборона імпорту яловичини й інших м'ясопродуктів з Європи. Ступінь безпеки підвищується, однак економічна свобода споживачів обмежується, оскільки для них зменшується свобода вибору, і, крім того, ціна м'яса зростає. Обмежується свобода виробників, тому що ті з них, хто воліє продавати імпортну яловичину, мають менше товару для продажу. Ефективність також зачеплена - більше ресурсів країни піде на виробництво м'яса, а це означає, що дані ресурси не зможуть бути використані для виробництва іншої продукції.

15. Студентів розділяють на групи, їм видається по екземпляру Вправи 1-4. Дається завдання групам вибрати одну із проблем і виконати наступні завдання:

А. Розробити політичний захід, який би сприяв вирішенню даної проблеми.

Б. Указати, досягненню яких цілей буде сприяти даний політичний захід, і пояснити, яким чином цей захід може перешкодити досягненню іншої цілі (цілей).

В. Указати, в економічній системі якого типу легше всього здійснити даний політичний захід, і пояснити, чому.

16. Нехай студенти обговорять рекомендовані ними політичні заходи. Студенти повинні визначити, яку ціль (цілі) кожна група прагне досягти, а також, як даний захід може вплинути на реалізацію інших цілей.

Заключна стадія заняття

Повторяються ключові моменти уроку, задаються наступні питання:

1. Які шість основних соціальних цілей?

2. Дайте визначення кожної із цілей.

3. Опишіть, яка цінність надається кожній з основних соціальних цілей у командній економіці й у ринковій економіці.

4. Поясніть, чому досягнення однієї цілі може перешкоджати досягненню іншої цілі, і наведіть приклад.

Урок 2 (2 год.).