Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

Морфологічний склад приросту.

Аналіз росту м’язової, жирової та кісткової тканини по кожній окремо не дає повного уявлення про склад приросту телят, тому викликає інтерес аналіз його морфологічного складу.

У 18-29 місячному віці склад приросту помітно змішується - вода становить лише 50,65 %, кількість сухої речовини збільшується до 49,35 %. У складі сухої речовини протеїн становить лише 9,6 % , жир - 38,75, зола - 1,0 %, тобто за аналізований проміжок у складі приросту кількість води зменшилась в 1,4 протеїну - в 2,1 рази. Поряд з цим кількість жиру збільшилась в 5,3 золи - в 2,3 рази, енергетичність приросту зросла в 2 рази.

У таблиці наведено орієнтований хімічний склад приросту молодняку чорно-рябої породи при інтенсивній годівлі. За наведеними даними, у міру росту молодняку вмісту жиру в прирості поступово зростає, а білка - зменшується.

Таблиця 11

Хімічний склад приросту великої рогатої худоби за періодами розвитку (за даними Демченка П.В. 1968)

Період росту, міс

Вміст у 100 г сухої речовини, %

Характеристика приросту

білка

жиру

мінеральних речовин

до 6

63,2

26,5

10,3

Інтенсивне відкладання білка й незначне жиру

Період росту, міс

Вміст у 100 г сухої речовини, %

Характеристика приросту

білка

жиру

мінеральних речовин

6-12

52,6

40,0

7,4

Незначна перевага у відкладенні білка над відкладанням

12-18

48,3

44,6

7,1

Майже однаковий вміст у прирості білка й жиру

18-24

44,0

49,2

6,8

Перевага відкладання жиру над відкладанням білка

Відповідно до хімічного складу приросту, треба визначити режим годівлі. До 12-місячного віку необхідно повністю забезпечити потребу тварин у протеїні, щоб запобігти затримці нормального розвитку.

Дані аналізу середньодобових приростів кісткової, жирової та м’язової тканин бичків чорно-рябої породи від народження до 18 - місячного віку при високому рівні годівлі наведено на рисунку 1. За цими даними різке збільшення відкладання жиру у чорно-рябих тварин спостерігається після річного віку ріст м’язової тканини особливо інтенсивний у перше півріччя. Інтенсивність росту кісткової тканини після річного віку помітно знижується.

375

300

225

150

75

6 12 18

1. Криві середньодобового приросту кісткової, м’язової та жирової тканин у тварин чорно-рябої породи.

5. Економічна характеристика

На здешевлення продукції значною мірою вп2ливає той великий підхід за економікою, який ми почали кілька років тому. Цю роботу поставили на наукову основу.

Візьмемо для прикладу економію енергоресурсів. Ми розробили комплексний план, згідно з яким здійснили кардинальні заходи для зменшення витрат енергоресурсів. Врахували, що тут, як і в кожній справі, найголовніше - робота з людьми, які забезпечують успіх.

До кожного підрозділу, в тому числі і в тваринництві, довели науково обґрунтовані ліміти, конкретні завдання, затвердили відповідальних осіб, визначали моральні та матеріальні стимули, ці виховні, організаційні й технологічні заходи дали добрі результати нам нині не доводиться вести мову про перевитрату палива й енергії, а економимо їх щороку на тисячі гривень, так само організували роботу і щодо економії та бережливості інших матеріальних цінностей.

Завдяки впровадженню наукової організації праці і виробництва, застосуванню єдиної технології, високої механізації усіх виробничих процесів виробництво - реалізація яловичини у господарстві збільшилося від 14510 до 19610 ц, продаж - відповідно від 14380 до 19060 ц.

У структурі собівартості яловичини найбільш питома вага припадає на корми.

Найголовніше тепер для зниження собівартості тваринницької продукції - здешевлення виробництва кормів і збільшення їх віддачі. На здешевлення продукції значною мірою впливає той великий підхід за економікою, який акціонерне товариство розпочало декілька років тому.

Цю роботу поставили на наукову основу.

По економії ресурсів розроблено бізнес план, згідно з яким здійснили кардинальні заходи для зменшення витрат ресурсів, особливо по збереженню поголів’я тварин.

До кожного підрозділу, в тому числі в тваринництві, доведено науково обґрунтовані ліміти, конкретні завдання, затвердили відповідальних осіб, визначили матеріальні стимули. Запропоновані технологічні заходи дали добрі результати.

При визначенні економічної ефективності інтенсивної відгодівлі великої рогатої худоби можна провести за наступною формою.